EU slaat alarm over opmerkelijke verkoop van paspoorten

De Europese Commissie maakt zich zorgen over wat wel ‘gouden paspoorten’ worden genoemd, paspoorten uit de Europese Unie (EU) die worden verkocht aan burgers van daarbuiten.
 
Vooral voor Malta en Cyprus is dit een gouden handel.
 
De praktijk is niet illegaal. De Europese Commissie bemoeit zich doorgaans niet met nationaliteiten en paspoorten, omdat dat als nationale kwestie wordt gezien.  Desalniettemin slaat eurocommissaris Vera Jourova in een interview met de Duitse krant Die Welt alarm over de verkoop van EU-paspoorten. ‘We willen geen trojaanse paarden in de Unie,’ aldus Jourova.
 
Landen prijzen paspoorten aan onder rijke immigranten
Uit een eerdere reportage van Die Welt bleek dat het voornamelijk gaat om Russische en Chinese zakenmensen die paspoorten kopen, voornamelijk Maltese en Cypriotische, om zo toegang te krijgen tot de Europese markt en Europese en Amerikaanse sancties te omzeilen. Met zo’n paspoort zijn zij automatisch EU-burgers en kunnen ze zich probleemloos overal in de EU vestigen.
 
Overheden die paspoorten verkopen, maken daar geen geheim van. Integendeel, onder het predicaat ‘gouden visa’ en ‘gouden paspoorten’ prijzen zij het juist aan onder rijke immigranten dat zij het burgerschap kunnen kopen. Het enige vereiste is dat er een ‘oprechte relatie’ moet bestaan tussen de gegadigde en het land dat het paspoort uitgeeft, maar hoe rekbaar die relatie is, verschilt per land.
 
Voor EU-landen met weinig geld is dit een lucratieve handel. Volgens het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), het onderzoekscollectief dat eerder meewerkte aan de Paradise Papers, heeft bijvoorbeeld de regering van Malta haar begrotingstekort binnen twee jaar weten weg te werken, mede dankzij de verkoop van paspoorten.
 
Critici vrezen dat het terroristen en georganiseerde criminelen toegang biedt tot de EU. Bovendien hekelen ze de in hun ogen stringente regels voor asielzoekers, terwijl rijke immigranten het burgerschap gewoon kunnen kopen.
 
De Europese Commissie liet eerder weten onderzoek te doen naar het fenomeen, en zegt later dit jaar met een rapport te zullen komen.

Signing legal status of police declared invalid

PHILIPSBURG–Members of the different labour unions were updated about the approved 2019 budget during an informative meeting on Monday, July 8, held by the unions Nationale Algemene Politie Bond (NAPB), Windward Islands Civil Service Union/Private Sector Union (WICSU/PSU) and Algemene Bond van Overheidspersoneel (ABVO) for all members.

Minister Andin Bikker van Aruba bezoekt Hof van Justitie op Curacao

WILLEMSTAD - Minister van Justitie en Immigratie van Aruba, Andin Bikker, heeft donderdag 11 juli een bezoek gebracht aan het Hof in Curaçao. Hij werd daarbij vergezeld door Adviseur Algemene en Juridische Zaken Milko Baiz.

Nederland grijpt in op Curacao middels aanwijzing

Aanwijzing en onderlinge regeling moeten Curaçao er financieel bovenop helpen
DEN HAAG/WILLEMSTAD - De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties een besluit tot een aanwijzing aan de regering van Curaçao genomen.