EU slaat alarm over opmerkelijke verkoop van paspoorten

De Europese Commissie maakt zich zorgen over wat wel ‘gouden paspoorten’ worden genoemd, paspoorten uit de Europese Unie (EU) die worden verkocht aan burgers van daarbuiten.
 
Vooral voor Malta en Cyprus is dit een gouden handel.
 
De praktijk is niet illegaal. De Europese Commissie bemoeit zich doorgaans niet met nationaliteiten en paspoorten, omdat dat als nationale kwestie wordt gezien.  Desalniettemin slaat eurocommissaris Vera Jourova in een interview met de Duitse krant Die Welt alarm over de verkoop van EU-paspoorten. ‘We willen geen trojaanse paarden in de Unie,’ aldus Jourova.
 
Landen prijzen paspoorten aan onder rijke immigranten
Uit een eerdere reportage van Die Welt bleek dat het voornamelijk gaat om Russische en Chinese zakenmensen die paspoorten kopen, voornamelijk Maltese en Cypriotische, om zo toegang te krijgen tot de Europese markt en Europese en Amerikaanse sancties te omzeilen. Met zo’n paspoort zijn zij automatisch EU-burgers en kunnen ze zich probleemloos overal in de EU vestigen.
 
Overheden die paspoorten verkopen, maken daar geen geheim van. Integendeel, onder het predicaat ‘gouden visa’ en ‘gouden paspoorten’ prijzen zij het juist aan onder rijke immigranten dat zij het burgerschap kunnen kopen. Het enige vereiste is dat er een ‘oprechte relatie’ moet bestaan tussen de gegadigde en het land dat het paspoort uitgeeft, maar hoe rekbaar die relatie is, verschilt per land.
 
Voor EU-landen met weinig geld is dit een lucratieve handel. Volgens het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), het onderzoekscollectief dat eerder meewerkte aan de Paradise Papers, heeft bijvoorbeeld de regering van Malta haar begrotingstekort binnen twee jaar weten weg te werken, mede dankzij de verkoop van paspoorten.
 
Critici vrezen dat het terroristen en georganiseerde criminelen toegang biedt tot de EU. Bovendien hekelen ze de in hun ogen stringente regels voor asielzoekers, terwijl rijke immigranten het burgerschap gewoon kunnen kopen.
 
De Europese Commissie liet eerder weten onderzoek te doen naar het fenomeen, en zegt later dit jaar met een rapport te zullen komen.

Aruba keeps border with Venezuela shut

ORANJESTAD - While Venezuela reopened its borders with Brazil and Aruba, the latter’s government did not find the timing “opportune” and kept the current trade and travel ban in place for now.

Blokhuis naar Caribisch Nederland om preventieakkoord te ondertekenen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) brengt van maandag 13 mei tot en met donderdag 16 mei een bezoek aan Caribisch Nederland. Blokhuis gaat het Caribisch Sport- en Preventieakkoord voor Sint Eustatius en Bonaire ondertekenen. Ook bezoekt hij verschillende organisaties die werken aan preventie en sport.

Venezuela reopens borders with Brazil and Aruba

ORANJESTAD/CARACAS - Venezuela is reopening its borders with Brazil and the Caribbean island of Aruba, Venezuela's Economy Vice President Tareck El Aissami said on Friday.