Joint court gives prosecutor the green light to prosecute Heyliger

PHILIPSBURG--The Joint Court of Justice has granted the Prosecutor’s Office authority to prosecute Leader of the United Democrats Member of Parliament Theodore Heyliger in connection with the Catfish investigation on Tuesday.
 
Heyliger was heard behind closed doors on August 7 and is suspected of having committed bribery between 2012-2013. The date of the hearing has not yet been determined.
 
The Prosecutor’s Office needed permission from the Joint Court to bring criminal charges against a sitting MP. Heyliger has never been arrested, but he was questioned by National Detective Agency (Landsrecherche) officials on August 7, 2017, in connection with the criminal case “Catfish”.
 
The Catfish investigation started in March 2013 after former MP Romain Laville filed an official complaint of attempted bribery to “jump ship.” A number of witnesses have been interrogated and important documents analysed. The leader of United People’s Party was interrogated for about five hours.
 
Heyliger declined to comment about the decision from the court on Tuesday and said he will be discussing his case with his lawyers. 
 
 
 
Commentaar NRC:
 
Politicus en zakenman Heyliger vervolgd voor omkoping
 
Theo Heyliger, politicus en invloedrijkste zakenman van Sint Maarten, moet door het Openbaar Ministerie worden vervolgd voor „actieve omkoping van ambtenaren”. Dat heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op de Antillen dinsdag besloten op basis van „een redelijk vermoeden van schuld”.
 
Heyliger (1970) is leider van de regerende Verenigde Democraten (UD), de grootste partij van Sint Maarten met 7 van de 15 zetels in het parlement. Hij werd na de vervroegde verkiezingen begin dit jaar benoemd tot formateur van de nieuwe regering.
 
Het Hof is tot deze uitspraak gekomen na een besloten zitting eerder deze maand. De toestemming voor vervolging wordt niet gemotiveerd en de schuldvraag moet nog worden behandeld. Wel meldt het Hof dat de omkoping zou hebben plaatsgevonden tussen september 2012 en juli 2013.
 
Catfish
Ook verwijzen de rechters naar lopend onderzoek in de zaak-Catfish. Dit onderzoek is begonnen nadat oud-Statenlid Romain Laville in 2013 een klacht had ingediend wegens poging tot omkoping. Laville heeft verklaard dat hij een grote som geld zou krijgen als hij van partij zou wisselen om de toenmalige coalitie ten val te brengen. Volgens mediaberichten ging het om een half miljoen Amerikaanse dollar.
 
De lokale krant Daily Herald meldde eerder dat Heyliger in augustus vorig jaar een aantal uren is verhoord door de landelijke recherche in de zaak-Catfish.
 
Heyliger heef zicht tijdens de zitting verweerd tegen de verdenkingen van justitie. „Er is sprake van een politiek proces, het strafrecht wordt kennelijk gebruikt om een politicus uit te schakelen en van het politieke toneel te weren”, zo citeert het Hof de advocaat in de uitspraak.
 
‘Mister 10 percent’
Op Sint Maarten zijn meer politici verdacht, vervolgd en ook veroordeeld voor fraude en omkoping.
 
Heyliger wordt al jaren in verband gebracht met stemfraude en contacten met criminelen, maar hij is nooit eerder vervolgd. Hij is de kleinzoon van politicus Claude Wathey (1926-1998), die een grote rol had in de ontwikkeling van Sint Maarten tot vakantie-eiland. Ook Wathey werd tijdens zijn leven in verband gebracht met de maffia en criminele activiteiten, maar is hier nooit voor veroordeeld.
 
Theo Heyliger is een populaire figuur op Sint Maarten. Zijn bijnaam op het eiland is ‘Mister 10 percent’, omdat hij vele zakelijke belangen heeft en volgens geruchten ‘overal’ wel iets aan zou verdienen.
 
 
Uitspraak zaak Heyliger
 
 
 
 

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.

Bezoek Aruba in het teken van opvang, monumenten en medische zorg

ORANJESTAD/DEN HAAG - Minister Knops is maandag 13 januari 2020 op bezoek geweest op Aruba. Naast gesprekken met de Gouverneur en de Minister-President, liet hij zich informeren over de werkzaamheden van Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad (FHMD), de monumentenzorg en het Instituto Medical San Nicolas (IMSAN).

UoC-studenten creëren vier unieke en creatieve ‘info booths’ voor Kaya Kaya

WILLEMSTAD - Studenten van de Faculteit der Technische Wetenschappen (FdTW) van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) kregen voor het vak Technopreneurship de opdracht een ‘info booth’ te ontwerpen voor de ‘Street Party’ Kaya Kaya, op 21 december 2019.