Verdachte vrijgesproken van doodslag op tante wegens onvoldoende bewijs

ORANJESTAD - Het Gemeenschappelijk hof van justitie heeft op 3 september 2018 in hoger beroep de verdachte M.A.B. vrijgesproken van doodslag op zijn tante B.M.B. gepleegd in Aruba op 23 maart 2016.
 
De verdachte M.A.B. werd op 22 december 2016 door het Gerecht in eerste aanleg van Aruba veroordeeld voor deze doodslag tot een gevangenisstraf van 12 jaren. De verdachte is in hoger beroep gekomen tegen zijn veroordeling. Het Hof oordeelt echter dat er onvoldoende bewijs is om M.A.B. te kunnen veroordelen.
 
De advocaat van de verdachte heeft tijdens het onderzoek ter terechtzitting in hoger beroep een rapport ingebracht opgemaakt door dr. F.R.W. van de Goot verbonden aan het Centrum voor Forensische Pathologie, waarop het Hof aanleiding heeft gezien om door het Nederlands Forensisch Instituut een tweede rapport op te laten maken. Ook heeft het Hof het noodzakelijk
gevonden om de vader van de verdachte ter zitting als getuige te horen.
 
Bij de waardering van het bewijs staan volgens het vonnis twee vragen centraal.
De eerste vraag is die naar de doodsoorzaak: is het slachtoffer op een van de in de tenlastelegging omschreven wijzen om het leven gebracht.
De tweede vraag betreft het daderschap: is het de verdachte geweest die dit heeft gedaan.
Met betrekking tot de eerste vraag stelt het Hof op basis van alle deskundigenrapporten vast dat de medische doodsoorzaak is gelegen in een kort voor het overlijden van het slachtoffer ontstane hersenbloeding en komt het vervolgens tot de kern van het vraagstuk: is die hersenbloeding veroorzaakt door mishandeling(en) of door een val.
 
Hoewel het dossier doet vermoeden dat het slachtoffer - die bij de verdachte en diens vader (tevens de broer van het slachtoffer) inwoonde - met enige regelmaat werd mishandeld, kan het Hof niet vaststellen of de letsels op het lichaam van het slachtoffer in de nacht waarin zij overleed zijn toegebracht of dat zij die letsels al had door eerdere mishandeling(en). De die nacht dienstdoende neuroloog constateert bij binnenkomst van het slachtoffer in het ziekenhuis oude blauwe plekken op haar lichaam. Daar komt bij dat de letsels, op de hersenbloeding na, door de deskundigen niet zijn gedateerd.
 
Dit alles maakt dat niet in redelijkheid uitgesloten kan worden dat de hersenbloeding kan zijn veroorzaakt door een val, zoals door de verdachte naar voren is gebracht en volgens de deskundige Van de Goot tot de mogelijkheden behoort. Er is dus onvoldoende bewijs om te concluderen dat het de verdachte is geweest die de fatale hersenbloeding heeft veroorzaakt.
 
Het openbaar ministerie heeft nu 14 dagen de tijd om cassatie in te stellen bij de Hoge Raad in Nederland.

Curacao Immigration card goes fully digital

WILLEMSTAD – The Curaçao Tourist Board (CTB) is collaborating with the Government of Curaçao and Curaçao International Airport to switch fully to an online immigration card in a continuing effort to simplify travel to Curaçao.

Motion to transfer management law enforcement to The Hague

THE HAGUE–Separating management of and authority for of law enforcement in St. Maarten, and seeing if the Netherlands could take over this task for a period of five years to strengthen this sector, was the essence of a motion filed by Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Chris van Dam of the Christian Democratic Party CDA during the handling of the draft 2020 budget for Kingdom Relations in the Second Chamber last week Thursday.

Balie vestiging CuraƧao weer normaal geopend

WILLEMSTAD - De balie (Front Office) van de vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is vandaag weer op de normale tijden bereikbaar. De administratie afdeling (Back Office) is vanaf 13:00 uur weer beschikbaar.