ING sluit megaschikking met OM in witwaszaken

THE NETHERLANDS - ING heeft voor €775 mln een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) in vier witwaszaken. Nederlands grootste bank wendt hiermee de dreiging van een strafproces af.
 
Dit maakten ING en het OM dinsdagochtend voorbeurs bekend.
 
Het is de grootste schikking ooit in het Nederlandse bedrijfsleven.
 
De vier witwaszaken zijn volgens het OM 'exemplarisch' voor een breed falend beleid binnen de bank. Het OM noemt ze het 'topje van de ijsberg'. Onderdeel van de schikking is dat de bank extra compliancemaatregelen moet nemen.
 
De Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten hadden ING op de korrel vanwege het vermoeden dat de bank internationale witwascircuits zou faciliteren. In een lang onopgemerkt gebleven passage achterin het jaarverslag over 2016 meldde de bank het onderwerp te zijn van Nederlands justitieel onderzoek. Toen Het Financieele Dagblad in maart vorig jaar de aandacht vestigde op die alinea daalde de beurskoers van ING met zo’n 5%.
 
VimpelCom
ING zou onder meer geholpen hebben bij het witwassen van steekpenningen die het Noors-Russische telecombedrijf VimpelCom betaalde aan de dochter van de Oezbeekse president. Vimpelcom, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft, schikte die corruptiezaak in 2016 door $397,5 mln te betalen aan het Nederlandse OM, plus nog eens hetzelfde bedrag aan de Amerikaanse autoriteiten.
 
In de zaak Grynsztein zou in Curaçao via ING-rekeningen circa €150 mln zijn witgewassen .
 
In de onderhandelingen over de schikking eiste het OM onder meer dat ING zou instemmen met de publicatie van een uitgebreid feitenrelaas over de misstanden. De bank stemde daarmee in. Het is ook voor het eerst dat het OM de tekst van een schikkingsovereenkomst zelf heeft gepubliceerd. Verder zou de bank inzage moeten geven in toekomstige frauderisico's.
 
DNB
Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) zal het door ING beloofde verbeterprogramma monitoren. Ook zal ING 'het Openbaar Ministerie actief in de gelegenheid blijven stellen om onderzoek te doen naar mogelijke strafbare feiten', blijkt uit de gepubliceerde schikking.
 
De €775 mln die ING betaalt bestaat uit een boete van €675 mln en een ontneming van €100 mln onterecht verkregen winst. Het OM zal geen natuurlijke personen vervolgen in deze zaak.
 
Jarenlange overtreding
Het OM verwijt ING in Nederland 'jarenlange en structurele overtreding' van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat gebeurde volgens het OM ook doordat ING niet voorkwam dat bankrekeningen van klanten in Nederland tussen 2010 en 2016 zijn gebruikt bij het witwassen van honderden miljoenen euro’s.
 
In de schikkingsovereenkomst staat dat de bank de verdenkingen niet zal weerspreken. 'ING betreurt de gebeurtenissen uit het verleden en neemt hiervan uitdrukkelijk afstand.' Dat komt neer op een schuldbekentenis van de bank.
 
Ralph Hamers
‘We zijn echt tekortgeschoten’, verklaarde ING-topman Ralph Hamers dinsdagochtend bij BNR Nieuwsradio. ‘De conclusie is helder. We hebben het niet goed gedaan, er mag veel beter worden verwacht van ons.’
 
Hamers zegt zich ‘zeker verantwoordelijk’ te voelen ‘voor de turbulentie die hierdoor komt’. Maar hij stapt niet op, zoals Rabobank-topman Piet Moerland in 2013 deed toen deze bank een miljoenenschikking trof in de Libor-affaire. Hamers: ‘Ik voel verantwoordelijkheid en neem die, vooral door maatregelen te nemen. We moeten aan de hoogste eisen gaan voldoen om te voorkomen dat het Nederlandse financieel bestel wordt misbruikt voor witwassen.’
 
Amerikaanse SEC
Ook de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC had ING in het vizier vanwege de witwasverdenkingen. De woordvoerder van ING zegt hierover dinsdagochtend: 'We verwachten dat met deze schikking met het OM ook de kwestie met de SEC is afgedaan en dat we aan hen niets hoeven te betalen en van hen verder geen andere maatregelen hoeven te treffen.' Het Amerikaanse openbaar ministerie had voor zo ver bekend geen onderzoek naar ING lopen.
Onderdeel van de overeengekomen verbeteringen is dat ING de bezetting van de klantinformatie-afdeling inmiddels heeft verdrievoudigd van 150 medewerkers naar 450. De betaalde boete laat ING ten laste komen van de winst in het derde kwartaal. De leden van de raad van bestuur van ING, waaronder bestuursvoorzitter Hamers, zien in verband met de schikking dit jaar af van hun variabele beloning.
 
De vier geschikte zaken
De verdenkingen waren dat ING zou hebben geholpen bij het witwassen van steekpenningen van het Noors-Russische telecombedrijf VimpelCom voor de dochter van de Oezbeekse president.
 
De tweede onderzochte witwaszaak gaat over de familie Grynsztein, die in Curaçao via een Nederlandse handel in damesondergoed circa €150 mln zou hebben witgewassen via haar ING-bankrekening. Het totale witgewassen bedrag in deze zaak schat het OM op €300 mln. Het gaat daarbij om 1 miljoen vermoedelijke witwastransacties. Het had voor ING volgens het OM duidelijk moeten zijn dat deze geldstromen weinig te maken hadden met handel in lingerie en dus ongebruikelijk waren. Ook hier deed de bank onvoldoende cliëntenonderzoek. Alarmsignalen schoof de bank aan de kant als ‘niet ongebruikelijk’.
 
Een derde casus gaat over een eenmanszaak in bouwmaterialen zonder vestigingsadres in Nederland. Het bedrijf had een zakelijke rekening bij ING Nederland met daaraan vijftien pinautomaten gekoppeld. Die mobiele pinautomaten werden tegen de regels van de ING in, door de eenmanszaak in Suriname geplaatst en gebruikt voor het witwassen van €9 mln crimineel geld.
 
In de vierde witwaszaak is binnen een jaar €500.000 contant gestort op ING-bankrekeningen van twee aan elkaar verbonden ondernemingen. Deze hielden zich onder de dekmantel van handel in groenten en fruit uit Zuid-Amerika bezig met witwassen. De contante stortingen leverden bij de bank slechts één witwassignaal op, dat ING ook veel te laat meldde.
 
 
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.