Belgische kabinetsmedewerker Schauvliege opnieuw aan de slag na huiszoeking

BELGIE - De adjunct-kabinetschef van minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) is opnieuw aan het werk. Hij was op non-actief gezet na een huiszoeking in het kader van een gerechtelijk onderzoek rond een afvalschandaal in relatie tot Curacao.
 
Maar een brief van de onderzoeksrechter toont aan dat hij niet in verdenking is gesteld.
Dat meldt de Gaxet van Antwerpen.
 
Midden oktober vielen federale speurders binnen op het kabinet van minister Schauvliege. Ze doorzochten het bureau van haar adjunct-kabinetschef die bevoegd was voor Leefmilieu en Natuur, waarbij ze documenten meenamen voor verder onderzoek. De huiszoeking past in een gerechtelijk onderzoek waarin een Antwerps bedrijf wordt genoemd. In het dossier is er sprake van het mogelijk vermengen van scheepsbrandstoffen met afvalstoffen, vermoedelijk afkomstig uit een groot en decennia oud asfaltmeer uit Curaçao. Volgens het betrokken bedrijf werden de producten uit Curaçao geanalyseerd door een onafhankelijke instantie en voldeden alle producten aan wettelijke specificaties.
 
“Naar aanleiding van die huiszoeking is de kabinetsmedewerker diezelfde namiddag nog op non-actief gesteld en is hij een tijdje niet aan de slag geweest”, zegt woordvoerder Jan Pauwels van het kabinet-Schauvliege. “Maar op 7 november heeft hij een schriftelijke bevestiging gekregen van de onderzoeksrechter dat hij niet in verdenking is gesteld in deze zaak. Daarom heeft de minister de maatregel opgeheven, gezien het vermoeden van onschuld. Hij is op 8 november opnieuw aan de slag gegaan.”
 
Minister Schauvliege had eerder gevraagd om als burgerlijke partij opgenomen te worden in het onderzoek. Die vraag was niet tegen specifieke personen of organisaties gericht. “De minister meent dat zij schade lijdt door de zaak. Het ziet ernaar uit dat de minister een brief heeft ondertekend die gebaseerd is op documenten – expertises – die niet kloppen. Ze wil dat wordt onderzocht wie wat heeft gedaan. Op basis daarvan kan dan eventueel een schadevergoeding worden gevorderd”, zegt Pauwels nog.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.