VS verzoeken Curaçao om hulp bij humanitaire operatie Venezuela

UNITED STATES/WILLEMSTAD - De Verenigde Staten hebben zaterdag een officieel verzoek ingediend bij Curaçao om de luchthaven van Willemstad te mogen gebruiken als logistiek verzamelpunt voor hulp aan Venezuela.
 
Dat hebben de autoriteiten op Curaçao zondagavond bekendgemaakt. Volgens Curaçao gaat het om voedsel, medicijnen, water en andere noodzakelijke hulpgoederen. Het land schrijft nog voorwaarden te stellen waaronder het transport kan plaatsvinden.
 
De regering van Curaçao laat in de verklaring zondagavond weten dat hulporganisaties zelf “zorgdragen voor het transport en de distributie van de nodige hulpgoederen naar en binnen Venezuela”. Dit zou alleen kunnen plaatsvinden “onder vrije omstandigheden, zonder conflictsituaties rond de humanitaire hulp” en dat Curaçao “zich absoluut niet [zal] bemoeien met de politieke situatie in een buurland.”
 
De Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath liet eerder weten bang te zijn voor represailles van Maduro als het eiland zou gaan fungeren als doorvoercentrum van hulp.
 
Curaçao laat verder weten “op geen enkele wijze” toe te staan dat er “militair materieel gebruikt wordt om de goederen naar ons eiland te vervoeren om hier op te slaan”.
 
Donderdag liet minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) weten dat de Nederlandse regering samen met de autoriteiten op Curaçao besloten hadden om in te gaan op een verzoek van de VS en de zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaidó het eiland tot logistiek verzamelpunt voor hulp naar Venezuela te maken. Nederland is binnen het koninkrijk verantwoordelijk voor de buitenlandse betrekkingen van Curaçao.
 
Venezuela verkeert in crisis en heeft onder meer te kampen met grote tekorten aan voedsel en medicijnen. President Nicolás Maduro weigert tot nu toe buitenlandse humanitaire steun. Hij vindt dat de VS zich op die manier willen bemoeien met de binnenlandse politiek van het land.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.