Eerste Kamer neemt Wet Kansspelen op afstand aan

DEN HAAG - De Eerste Kamer heeft 19 februari de nieuwe Wet kansspelen op afstand aangenomen. Binnen- en buitenlandse bedrijven kunnen straks onder strikte voorwaarden online gokspellen in Nederland aanbieden, al is daarvoor een vergunning vereist van de Kansspelautoriteit.
 
Voor de stemming, zonder debat, was nog geen tien minuten uitgetrokken. Coalitiepartijen CDA en Christenunie stemden tegen het wetsvoorstel, evenals 50 Plus, SP, SGP en de Partij voor de Dieren.
 
Een motie waarin de regering wordt verzocht een verbod op reclame voor (online) gokken te overwegen, de consequenties daarvan in kaart te brengen en de Kamers hierover voor 1 september 2019 nader te informeren werd aangenomen. Een motie voor een algeheel reclameverbod werd evenwel verworpen.
 
Ook is een motie aanvaard om de Kansspelautoriteit ‘van een adequaat instrumentarium te voorzien om handhavend te kunnen optreden tegen illegale, nietvergunde aanbieders van kansspelen’, wat inhoudt dat bepaalde buitenlandse sites moeten worden geblokkeerd.
 
Voor partijen die zich eerder illegaal op de Nederlandse markt hebben begeven geldt een afkoelperiode van twee jaar. Een motie van senator Gerkens (SP) om een periode van vijf jaar af te spreken kreeg onvoldoende steun.
 
Het wetsvoorstel moderniseert de Wet op de kansspelen (Wok) en de Wet op de kansspelbelasting (Wet KSB). De regering wil de bestaande en toekomstige behoefte aan kansspelen via internet en andere toekomstige elektronische communicatiemiddelen regelen en zorgen dat de speler een passend en aantrekkelijk aanbod heeft met waarborgen tegen kansspelverslaving en criminaliteit.
 
De uitdaging is om Nederlanders die nu nog illegaal gokken – zo’n 1,8 miljoen – naar gelegaliseerd aanbod te krijgen.
 
In het debat dat aan de stemming voorafging bleek een groot deel van de Kamer twijfels te hebben over de handhaving van de wet na legalisering van de websites, de mogelijke toename van gokverslaafden, de negatieve invloed die reclame kan hebben en hoe onderscheid wordt gemaakt tussen malafide en bonafide aanbieders.
 
Om gokverslaving bij online gokken zoveel mogelijk te voorkomen komt er een centraal register voor de uitsluiting van kansspelen en aanvullende toezicht- en handhavingsbevoegdheden voor de kansspelautoriteit.
 
Officieel houdt men als datum 1 juli 2020 aan. De wet zal op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip in werking treden, vervolgens zal de Kansspelautoriteit nog een half jaar nodig hebben om de benodigde vergunningen te verstrekken.
 
Ook gelden er voor sommige uitvoeringswerkzaamheden vaste termijnen. Voorbeelden hiervan zijn de Europese notificatieplicht en – aanbesteding.
 
De Kansspelautoriteit blijft zolang de wetsvoorstel Kansspelen op Afstand nog niet van kracht is, optreden tegen aanbieders van online kansspelen. Aanbieders zonder vergunning zullen streng worden aangepakt; de Ksa krijgt hiervoor extra bevoegdheden. Een belangrijk instrument daarbij is dat de Ksa het betaalverkeer tussen illegale aanbieder en deelnemer kan blokkeren.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.