Reactie OM Aruba op uitlatingen verslaggever

ORANJESTAD - Het Openbaar Ministerie heeft kennisgenomen van berichten in de pers naar aanleiding van het optreden van een Arubaanse medewerker van een nieuwssite op een vergadering van de Inter American Press Association (IAPA) te Colombia.
 
In de regel onthoudt het Openbaar Ministerie zich van een reactie op berichtgeving over lopende strafzaken. Aangezien echter in het onderhavige geval een verdachte in een lopende strafzaak op een internationaal podium forse beschuldigingen uitte aan het adres van Arubaanse overheidsinstanties en in de berichtgeving daarover geen ‘hoor en wederhoor’ is toegepast, hecht het Openbaar Ministerie er in dit bijzondere geval aan om op te merken dat de publiekelijke beweringen van de verdachte zich naar het oordeel van het Openbaar Ministerie slecht verhouden met de tot dusver behaalde onderzoeksresultaten, waaronder met de eerdere verklaringen van de verdachte zelf. Het onderzoek had op geen enkele manier betrekking op het journalistieke werk van de verdachte.
 
Het Openbaar Ministerie verwijst naar zijn persberichten d.d. 30 oktober 2018 (‘Drie journalisten aangehouden in onderzoek’), 6 november 2018 (‘Invrijheidstelling derde verdachte portofoon-zaak’ en ‘Verdachten aangehouden in onderzoek naar politie-portofoons) en 8 november 2018 (‘Invrijheidstelling vierde en vijfde verdachte portofoon-zaak’). Tevens heeft in november 2018 de procureur-generaal van Aruba schriftelijk op vragen gereageerd van de Inter American Press Association naar aanleiding van de detentie van drie journalisten. Tot slot laat het Openbaar Ministerie weten dat er naar wordt gestreefd om de strafzaken tegen de verdachte e.a. medio dit jaar voor een eerste keer ter zitting te laten behandelen.

OM seponeert zaak tegen Steven Martina

WILLEMSTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek tegen de voormalig Minister van Economische ontwikkeling, Dr. Ir. Steven Martina afgerond en besloten de zaak onder voorwaarden te seponeren.

Uitspraak College van Beroep

ECLI:NL:OGEAA:2014:43
Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba
ORANJESTAD - Gedurende de periode dat appellant in Aruba geen werkelijke verblijfplaats hield, kan hij niet als ingezetene van Aruba worden beschouwd.

Aruba keeps border with Venezuela shut

ORANJESTAD - While Venezuela reopened its borders with Brazil and Aruba, the latter’s government did not find the timing “opportune” and kept the current trade and travel ban in place for now.