Reactie OM Aruba op uitlatingen verslaggever

ORANJESTAD - Het Openbaar Ministerie heeft kennisgenomen van berichten in de pers naar aanleiding van het optreden van een Arubaanse medewerker van een nieuwssite op een vergadering van de Inter American Press Association (IAPA) te Colombia.
 
In de regel onthoudt het Openbaar Ministerie zich van een reactie op berichtgeving over lopende strafzaken. Aangezien echter in het onderhavige geval een verdachte in een lopende strafzaak op een internationaal podium forse beschuldigingen uitte aan het adres van Arubaanse overheidsinstanties en in de berichtgeving daarover geen ‘hoor en wederhoor’ is toegepast, hecht het Openbaar Ministerie er in dit bijzondere geval aan om op te merken dat de publiekelijke beweringen van de verdachte zich naar het oordeel van het Openbaar Ministerie slecht verhouden met de tot dusver behaalde onderzoeksresultaten, waaronder met de eerdere verklaringen van de verdachte zelf. Het onderzoek had op geen enkele manier betrekking op het journalistieke werk van de verdachte.
 
Het Openbaar Ministerie verwijst naar zijn persberichten d.d. 30 oktober 2018 (‘Drie journalisten aangehouden in onderzoek’), 6 november 2018 (‘Invrijheidstelling derde verdachte portofoon-zaak’ en ‘Verdachten aangehouden in onderzoek naar politie-portofoons) en 8 november 2018 (‘Invrijheidstelling vierde en vijfde verdachte portofoon-zaak’). Tevens heeft in november 2018 de procureur-generaal van Aruba schriftelijk op vragen gereageerd van de Inter American Press Association naar aanleiding van de detentie van drie journalisten. Tot slot laat het Openbaar Ministerie weten dat er naar wordt gestreefd om de strafzaken tegen de verdachte e.a. medio dit jaar voor een eerste keer ter zitting te laten behandelen.

Hof maakt oriƫntatiepunten bij straftoemeting bekend

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft besloten om zijn reeds bestaande, interne oriëntatiepunten voor straftoemeting in strafzaken te publiceren.

St. Maarten students to participate in International Moot Court Competition

PHILIPSBURG--The SXM Moot Court Foundation has selected a team of high school students who will represent St. Maarten in the 2020 High School International Moot Court Competition in Gdynia, Poland, from January 27 to 31, 2020.

Crown witness to be heard in St. Maarten in Larimar case

PHILIPSBURG--Crown witness R.M. must be heard in St. Maarten in the Larimar investigation, the Court decided on Thursday. The Court is to work with the Prosecutor’s Office and other justice stakeholders to ensure his safety during the trial.