Nieuwe aanwijzing voor relationeel geweld Aruba

ORANJESTAD - Het Openbaar Ministerie heeft een nieuwe aanwijzing voor relationeel geweld uitgevaardigd. Deze nieuwe aanwijzing is vandaag door de procureur-generaal van Aruba, Alexander van Dam, ondertekend.
 
De Aanwijzing stelt regels voor de opsporing en vervolging en formuleert de randvoorwaarden voor de invulling van lokale samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie, de Stichting Reclassering & Jeugdbescherming en overige partners uit de sociale/zorgsector, zoals verenigd in het Veiligheidshuis. De Aanwijzing moet bijdragen aan een effectiever en efficiënter optreden van alle ketenpartners in reactie op relationeel geweld. Tevens dient de Aanwijzing als instrument om onder andere relationeel geweld beter te onderkennen, de (dreiging) ervan te stoppen en de veiligheid van het slachtoffer te waarborgen.
 
Het Openbaar Ministerie moet helaas vaststellen dat relationeel geweld op Aruba op grote schaal voorkomt. Het is een sociaal probleem. Herhaaldelijk wordt de samenleving geschokt door gevallen van relationeel geweld met (ernstig) strafbare feiten. De oplossing van dit probleem vraagt om een gezamenlijke en lange termijn aanpak van alle ketenpartners. Bij het voorkomen van relationeel geweld hebben de instanties in de zorg- en sociale sector en in het onderwijs een leidende rol. Het strafrecht is in deze aanpak het 'ultimum remedium' ter bestraffing van diegenen die zich schuldig maken aan relationeel geweld.
 
Het signaal dat het Openbaar Ministerie met de Aanwijzing wil afgeven, is dat relationeel geweld moet worden gestopt én bestraft. Daarom is het uitgangspunt dat in de gevallen van relationeel geweld waarbij de politie wordt betrokken de dader wordt aangehouden en – daar waar mogelijk – in voorlopige hechtenis wordt genomen, ook als het slachtoffer geen aangifte wil doen of de aangifte naderhand intrekt.

Legal scholar Deedee Johnson working at Minister Plenipotentiary’s Cabinet

PHILIPSBURG/THE HAGUE--The Cabinet of the Minister Plenipotentiary in The Hague, in its effort to afford young professionals the opportunity to gain hands-on experience prior to entering the workforce, has welcomed Deedee Johnson to the Cabinet.

COCI tables anti-money-laundering legislation concerns with Minister

PHILIPSBURG--The St. Maarten Chamber of Commerce and Industry (COCI) tabled its concerns on the proposed changes to the law relating to the Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) recommendations and, in particular, the articles of the law related to COCI’s functioning, during a meeting with Justice Minister Cornelius de Weever and his legal advisers on August 19.

Detentie chauffeur dodelijk ongeluk Curacao verlengd

WILLEMSTAD - De detentie van de chauffeur die afgelopen vrijdag een dodelijk ongeluk veroorzaakte is verlengd.