OM Aruba en Luchtvaartonderzoeksraad tekenen protocol

ORANJESTAD - De Procureur-Generaal van Aruba Alexander van Dam en de voorzitter van de Luchtvaartonderzoeksraad voor de Veiligheid Claudio Stamper hebben 8 april 2019 in Aruba een protocol ondertekend.
 
Wanneer een luchtvaartongeval plaatsvindt, kunnen er twee onderzoeken plaatsvinden: een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie in verband met mogelijke criminele activiteiten en een door de Luchtvaartonderzoeksraad voor het identificeren van veiligheidslessen ter voorkoming van incidenten en ongevallen in de toekomst.
 
Het is een vereiste van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) om duidelijke afspraken tussen deze twee organisaties vast te stellen voor het geval dat de twee onderzoeken gelijktijdig plaatsvinden. 
Het protocol in kwestie bevat afspraken voor samenwerking en coördinatie om te waarborgen dat de twee onderzoeken duidelijk gescheiden zijn en elkaar niet beïnvloeden.
 
De onderhandelingen zijn vorig jaar begonnen met de medewerking van de Directie Luchtvaart. Met de ondertekening van dit protocol voldoet Aruba nu aan de betreffende ICAO-vereiste.
 
Foto: PG van Aruba Alexander van Dam en voorzitter van de Luchtvaartonderzoeksraad op het moment van ondertekening
 

Hof maakt oriƫntatiepunten bij straftoemeting bekend

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba heeft besloten om zijn reeds bestaande, interne oriëntatiepunten voor straftoemeting in strafzaken te publiceren.

St. Maarten students to participate in International Moot Court Competition

PHILIPSBURG--The SXM Moot Court Foundation has selected a team of high school students who will represent St. Maarten in the 2020 High School International Moot Court Competition in Gdynia, Poland, from January 27 to 31, 2020.

Crown witness to be heard in St. Maarten in Larimar case

PHILIPSBURG--Crown witness R.M. must be heard in St. Maarten in the Larimar investigation, the Court decided on Thursday. The Court is to work with the Prosecutor’s Office and other justice stakeholders to ensure his safety during the trial.