Bedrijfsjuristen vallen buiten de reikwijdte van anti-witwaswet

NEDERLAND - Anders dan advocaten en notarissen vallen bedrijfsjuristen en bedrijfsfiscalisten niet onder de reikwijdte van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
 
Dit staat in de afgelopen zomer gepubliceerde memorie van toelichting op de wijziging van de Wwft, in het kader van de implementatie van een nieuwe Europese richtlijn.
 
Volgens de Wwft zijn ‘poortwachters’ zoals onafhankelijk opererende advocaten, notarissen, belastingadviseurs en accountants verplicht om verdachte transacties te melden bij de toezichthouders. Dit kan om dubieuze aandelentransacties of de oprichting van ondernemingen.
 
De Europese richtlijn bepaalt onder meer dat ‘iedere persoon die materiële hulp, bijstand of advies op belastinggebied verleent, onder de reikwijdte van de richtlijn valt’, iets dat in de Nederlandse wetgeving reeds was opgenomen. Echter: ‘Bij dienstverlening via andere aan die (rechts)personen of vennootschappen gelieerde personen geldt eveneens dat zij die activiteiten zelfstandig en onafhankelijk dienen te verrichten,’ aldus artikel 1a lid 4 van de Wwft. ‘Personen die voor een cliënt zelf werkzaam zijn, zoals bedrijfsjuristen of bedrijfsfiscalisten, zijn echter niet onafhankelijk en vallen daardoor niet onder de reikwijdte van de Wwft.’
 
Met deze passage in de wetswijziging komt een einde aan de onduidelijke status van bedrijfsjuristen en bedrijfsfiscalisten in het kader van de Wwft.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.