Eigen ademanalyseapparaat voor het KPC

WILLEMSTAD - Sinds 2017 neemt het alcoholbeleid (niet aangeschoten of dronken rijden) structurele vorm aan op Curaçao. Dit om doden, zwaar gewonden, botsingen en alle schade die daarmee samenhangt te verminderen en te voorkomen.
 
75% van de verkeersdoden is alcohol gerelateerd (vaak in samenhang met niet dragen van een autogordel). Elke maand zijn er thans alcoholcontroles, waarbij mensen tegen de lamp lopen met teveel alcohol op. Deze mensen krijgen in elk geval een geldboete en daarmee een strafblad voor een misdrijf. T
 
ot op heden was de Korps Politie Curaçao (KPC) afhankelijk van een ademanalyseapparatuur van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) die met hun inzet het (KPC) op veel momenten heeft geholpen de burgers te leren blazen in het apparaat en een anti alcoholbeleid voor verkeersdeelnemers op te zetten. Per heden beschikt het KPC over een eigen (lease) ademanalyseapparaat.
 
Doordat het om een lease apparaat gaat is, is dit apparaat vanaf nu op elk moment van de dag beschikbaar. Gaat er iets kapot dan is er gelijk een ander apparaat. Ook zijn er een groter aantal voorselectie blaasapparaten beschikbaar gekomen. Er zijn ook voldoende agenten opgeleid om het apparaat te mogen bedienen. Zij zijn na hun opleiding daartoe aangewezen door de korpschef van het KPC. Dit betekent ook dat bij ongevallen en botsingen met het vermoeden van alcoholgebruik, in voorkomende gevallen een test op alcohol kan worden gedaan. Door het hebben van een eigen apparaat zullen de controles op alcohol flink gaan toenemen vanwege de beschikbaarheid van dit apparaat. Het apparaat is goedgekeurd voor onze wet. Een dergelijke apparaat wordt ook in Aruba gebruikt.
 
Daarnaast heeft het OM de regering gevraagd de wet te wijzigen en er voor te zorgen dat iedereen die in een verkeerscontrole terecht komt, verplicht is in een ademanalyseapparaat te blazen (zoals op dat op Aruba en in de VS en Nederland het geval is). Dat zal een volgende stap moeten worden die de pakkans op alcohol in het verkeer vergroot, waardoor mensen een meer verstandige keuze zullen maken (namelijk, niet rijden met alcohol op). Op dit moment vereist de huidige wet nog een verdenking alvorens te moeten blazen. De praktijk leert echter nu dat er te weinig verdenkingen worden geconstateerd door dienders op straat. Ook dit zal hen beter worden bijgebracht, namelijk een verdenking beter constateren en vastleggen.
 
Het Openbaar Ministerie dringt aan bij de burger om niet dronken te rijden. Het is de verantwoordelijkheid van ieder persoon om te denken aan de eigen veiligheid en die van de medeburger in het verkeer.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.