Eigen ademanalyseapparaat voor het KPC

WILLEMSTAD - Sinds 2017 neemt het alcoholbeleid (niet aangeschoten of dronken rijden) structurele vorm aan op Curaçao. Dit om doden, zwaar gewonden, botsingen en alle schade die daarmee samenhangt te verminderen en te voorkomen.
 
75% van de verkeersdoden is alcohol gerelateerd (vaak in samenhang met niet dragen van een autogordel). Elke maand zijn er thans alcoholcontroles, waarbij mensen tegen de lamp lopen met teveel alcohol op. Deze mensen krijgen in elk geval een geldboete en daarmee een strafblad voor een misdrijf. T
 
ot op heden was de Korps Politie Curaçao (KPC) afhankelijk van een ademanalyseapparatuur van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) die met hun inzet het (KPC) op veel momenten heeft geholpen de burgers te leren blazen in het apparaat en een anti alcoholbeleid voor verkeersdeelnemers op te zetten. Per heden beschikt het KPC over een eigen (lease) ademanalyseapparaat.
 
Doordat het om een lease apparaat gaat is, is dit apparaat vanaf nu op elk moment van de dag beschikbaar. Gaat er iets kapot dan is er gelijk een ander apparaat. Ook zijn er een groter aantal voorselectie blaasapparaten beschikbaar gekomen. Er zijn ook voldoende agenten opgeleid om het apparaat te mogen bedienen. Zij zijn na hun opleiding daartoe aangewezen door de korpschef van het KPC. Dit betekent ook dat bij ongevallen en botsingen met het vermoeden van alcoholgebruik, in voorkomende gevallen een test op alcohol kan worden gedaan. Door het hebben van een eigen apparaat zullen de controles op alcohol flink gaan toenemen vanwege de beschikbaarheid van dit apparaat. Het apparaat is goedgekeurd voor onze wet. Een dergelijke apparaat wordt ook in Aruba gebruikt.
 
Daarnaast heeft het OM de regering gevraagd de wet te wijzigen en er voor te zorgen dat iedereen die in een verkeerscontrole terecht komt, verplicht is in een ademanalyseapparaat te blazen (zoals op dat op Aruba en in de VS en Nederland het geval is). Dat zal een volgende stap moeten worden die de pakkans op alcohol in het verkeer vergroot, waardoor mensen een meer verstandige keuze zullen maken (namelijk, niet rijden met alcohol op). Op dit moment vereist de huidige wet nog een verdenking alvorens te moeten blazen. De praktijk leert echter nu dat er te weinig verdenkingen worden geconstateerd door dienders op straat. Ook dit zal hen beter worden bijgebracht, namelijk een verdenking beter constateren en vastleggen.
 
Het Openbaar Ministerie dringt aan bij de burger om niet dronken te rijden. Het is de verantwoordelijkheid van ieder persoon om te denken aan de eigen veiligheid en die van de medeburger in het verkeer.

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.

Bezoek Aruba in het teken van opvang, monumenten en medische zorg

ORANJESTAD/DEN HAAG - Minister Knops is maandag 13 januari 2020 op bezoek geweest op Aruba. Naast gesprekken met de Gouverneur en de Minister-President, liet hij zich informeren over de werkzaamheden van Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad (FHMD), de monumentenzorg en het Instituto Medical San Nicolas (IMSAN).

UoC-studenten creëren vier unieke en creatieve ‘info booths’ voor Kaya Kaya

WILLEMSTAD - Studenten van de Faculteit der Technische Wetenschappen (FdTW) van de University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) kregen voor het vak Technopreneurship de opdracht een ‘info booth’ te ontwerpen voor de ‘Street Party’ Kaya Kaya, op 21 december 2019.