Hackers leggen ziekenhuis Aruba plat

ORANJESTAD - Een ziekenhuis op Aruba is getroffen door een aanval met ransomware. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Onder meer de Nederlandse Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is betrokken bij het onderzoek naar de cyberaanval die het Arubaanse ziekenhuis Dr. Horacio E. Oduber vorige week heeft getroffen.

 
Onbekende hackers voerden in de nacht van zondag 17 op maandag 18 november met succes een cyberaanval uit op het digitale ziekenhuissysteem. Door deze ransomware-aanval is een groot deel van de IT-infrastructuur lamgelegd. Ook meldt deze bron dat hackers 250.000 dollar vragen vooraleer ze de versleuteling opheffen. Het ministerie van VWS laat weten niet op de hoogte te zijn van dit bedrag en kan dit dus niet bevestigen.
 
Naar aanleiding van de ransomware-aanval zijn alle geplande operaties stopgezet en is er een nood-ziekenhuisinformatiesysteem in de lucht gezet. Volgens de laatste update die VWS kreeg is een lokaal crisisteam van technici en artsen aangesteld om de gevolgen voor de patiënten en het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. Volgens de Arubaanse krant Amigoe liggen de medische gegevens van alle patiënten veilig opgeslagen op een server in de Amerikaanse stad Kansas City, die niet door de ransomware is aangetast.
 
Bronnen in het ziekenhuis zelf melden dat het net lijkt alsof medewerkers terug naar de jaren tachtig zijn teruggeworpen, omdat allerlei werkzaamheden nu via papier verlopen. Patiënten die desondanks toch naar het ziekenhuis gaan moeten actiever meewerken. Zo moeten ze bijvoorbeeld zelf medicatielijsten meenemen en goed hun medische voorgeschiedenis vertellen. Vooral gedurende de eerste dagen na de ransomware-aanval was er sprake van chaos, aldus de bron.
 
Via een ransomware-aanval proberen hackers computersystemen te gijzelen. Daarna eisen ze losgeld voordat ze die systemen weer vrijgeven.
 
De cyberaanval komt op een moment dat wereldwijd zeker 1800 bedrijven en instellingen zijn getroffen door aanvallen met ransomware. Ook Nederlandse bedrijven en instellingen zijn getroffen, maar namen zijn niet bekendgemaakt. Daardoor is ook niet duidelijk of de aanval op het Arubaanse ziekenhuis te maken heeft met de wereldwijde aanval, of dat dit een op zichzelf staand incident is.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.