Accountants- en advocatenkantoren nemen maatregelen in verband met coronavirus

NEDERLAND - Nederlandse accountants- en advocatenkantoren nemen veel extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.Ook de traditionele wintersportreisjes met collega's worden dit jaar geschrapt.
 
Kantoren willen voorkomen dat mensen ziek worden, maar vrezen ook voor de continuïteit als grote groepen in quarantaine zouden moeten.
 
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen treffen een oude Zuidas-traditie in het hart: advocaten en accountants schrappen de jaarlijkse skitripjes. Het welzijn van de individuele medewerker staat voorop, benadrukken ze. Maar nog belangrijker: de tent moet wel blijven draaien en dat is lastig als tientallen mensen onverhoopt in quarantaine belanden.
 
Van advocatenkantoor Houthoff zouden naar schatting de helft van de zeshonderd medewerkers afgelopen weekend of aanstaand weekend naar Oostenrijk treinen of vliegen. Maar dat durfde de leiding van een van de bekendste advocatenkantoren toch niet aan. 'Reuzejammer, maar we willen geen enkel risico lopen', zegt een woordvoerder, die zelf ook afgelopen weekend in de Alpen had gezeten als de reis was doorgegaan.
 
Houthoff betaalt jaarlijks het grootste deel van de skitrip, de medewerkers hebben een eigen bijdrage. Al ging de trip naar Oostenrijk — geen gebied met een negatief reisadvies — Houthoff wilde 'als goede werkgever' het gezondheidsrisico voor de medewerkers niet lopen.
 
Bovendien zou het erg slecht uitkomen als bij een mogelijke besmetting direct tientallen collega's uitgeschakeld zouden zijn of minder inzetbaar, omdat ze dan mogelijk in quarantaine moeten. Uit veiligheidsoverwegingen reizen de partners van de grote advocatenkantoren sowieso nooit in één groep, omdat dan ook de gevolgen voor een kantoor te groot kunnen zijn bij een ongeluk.
 
Vrijdag sloot een Britse tak van advocatenkantoor Baker McKenzie een geheel kantoor in London, een ramp voor de continuïteit juist in een sector waar volledige beschikbaarheid ook buiten kantooruren en in het weekend de norm zijn.
 
Aan de Zuidas nemen kantoren een reeks aan andere maatregelen. Vooral de internationale advocaten-, accountants en adviesbureau's zijn scherp op reisgedrag van medewerkers. Accenture heeft wereldwijd de regel afgekondigd dat alle niet-noodzakelijke reizen worden geannuleerd. Alleen als het essentieel is voor de voortgang van projecten maakt het consultancykantoor een uitzondering.
 
Bij Houthoff is de medewerkers ook geadviseerd vergaderingen met cliënten waar mogelijk alleen op afstand te doen. 'Maar nadrukkelijk alleen als de cliënt daar ook mee instemt', zegt de woordvoerder. Zakelijke reizen naar brandhaarden als Azië of Noord-Italië vinden niet plaats.
 
Ook de advocaten van Clifford Chance nemen met alle andere kantoren in het internationale netwerk diverse maatregelen ter bescherming van de medewerkers en hun gezinsleden, maar ook om de 'business continuity' te garanderen. De advocaten van Clifford gaan overigens niet op wintersport met kantoor, dat is een traditie die het niet heeft, 'als een van weinige', aldus een woordvoerder.
 
Accountants- en advieskantoor EY heeft alle medewerkers gevraagd niet gezamenlijk op wintersport te gaan. Hoewel de medewerkers het reisje zelf zouden betalen, heeft de organisatie toch een beroep gedaan om desondanks niet met grote groepen collega's op reis te gaan. Volgens een woordvoerder heeft een deel van de groepen de geplande trips daarom afgelast. Het bedrijf zegt de gemaakte kosten te zullen vergoeden.
 
Een woordvoerder van EY benadrukt dat het kantoor wel heeft geworsteld met het verzoek. 'In principe is het een privé-besluit van de medewerkers om te bepalen met wie ze op vakantie gaan en waar naar toe.' 
 
Ook mogen EY-medewerkers intern geen bijeenkomsten meer organiseren met meer dan 25 mensen, om bij een mogelijke besmetting te voorkomen dat er te grote aantallen mensen in één klap in quarantaine moeten. EY heeft 5500 medewerkers in Nederland. Daarvan zitten rond de 25 in thuisquarantaine omdat ze recent in Noord-Italië zijn geweest.
 
Fd

Overleg justitiƫle samenwerking tussen Nederland, Aruba, CuraƧao en Sint Maarten geslaagd

DEN HAAG - Juist in tijden van crisis is het van groot belang goed en constructief samen te blijven werken binnen het Koninkrijk. Vandaag vergaderden de ministers van Justitie Grapperhaus (Nederland inclusief Caribisch Nederland), Bikker (Aruba), Girigorie (Curaçao) en Richardson (Sint Maarten) met elkaar over de justitiële samenwerking.

Cannabis farming, animal cruelty laws among US Party focus points

PHILIPSBURG– A tolerance policy for the decriminalisation of possession, use and cultivation of cannabis, permitting cannabis farming for medicinal and recreational purposes, and pursuing a law on animal cruelty are amongst the many issues on which United St. Maarten Party (US Party) wants to focus this year.

Marinier krijgt drie maanden voor veroorzaken auto-ongeluk

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.