Visumplicht Venezolanen voor Aruba, Bonaire en Curacao

DEN HAAG/ORANJESTAD/KRALENDIJK/WILLEMSTAD Venezolanen hebben vanaf 1 april een visum nodig als ze naar Aruba, Bonaire en Curaçao willen. Dat maken de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en de regeringen van Curaçao en Aruba vandaag bekend.
 
Voor Sint-Maarten moet het nog afgestemd worden.
 
Invoering van de visumplicht kan over ongeveer zes maanden, meldt Blok in een brief aan de Tweede Kamer. “De situatie in Venezuela is de afgelopen periode verder verslechterd en in de bredere regio is (ir)reguliere migratie verder toegenomen.”
 
Voor de Bovenwindse eilanden is de situatie anders. In de Kamerbrief meldt Blok geen visumplicht voor Saba en Sint-Eustatius. Voor Sint-Maarten wel, maar omdat het eiland is onderverdeeld in een Nederlandse kant en een Franse kant is het moeilijker om de visumplicht ook al in te voeren.
“Met de Franse autoriteiten wordt contact onderhouden over effectieve implementatie en handhaving van de visumplicht op Sint-Maarten, omdat voor het Franse deel van het eiland geen visumplicht geldt voor Venezuela”, schrijft Blok.
 
De visumplicht is één van de maatregelen om Venezolanen te weren op de eilanden. Andere maatregelen zijn de invoering van een ESTA (reisautorisatiesysteem), het Advance Passenger Information systeem waarbij gegevens van reizigers vooraf worden gecontroleerd en het invoeren van pre boarding checks.
 
Jaarlijks worden er maximaal 8000 visumaanvragen gehonoreerd.
Door Venezolanen moet de aanvraag worden gedaan bij het visummanagementkantoor in Caracas, VFS Global. De kosten zijn 160 gulden en de geldigheidsduur 90 dagen.
 
De visumplicht is tijdelijk en geldt totdat de situatie in Venezuela genormaliseerd is.

Overleg justitiƫle samenwerking tussen Nederland, Aruba, CuraƧao en Sint Maarten geslaagd

DEN HAAG - Juist in tijden van crisis is het van groot belang goed en constructief samen te blijven werken binnen het Koninkrijk. Vandaag vergaderden de ministers van Justitie Grapperhaus (Nederland inclusief Caribisch Nederland), Bikker (Aruba), Girigorie (Curaçao) en Richardson (Sint Maarten) met elkaar over de justitiële samenwerking.

Cannabis farming, animal cruelty laws among US Party focus points

PHILIPSBURG– A tolerance policy for the decriminalisation of possession, use and cultivation of cannabis, permitting cannabis farming for medicinal and recreational purposes, and pursuing a law on animal cruelty are amongst the many issues on which United St. Maarten Party (US Party) wants to focus this year.

Marinier krijgt drie maanden voor veroorzaken auto-ongeluk

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.