Visumplicht Venezolanen voor Aruba, Bonaire en Curacao

DEN HAAG/ORANJESTAD/KRALENDIJK/WILLEMSTAD Venezolanen hebben vanaf 1 april een visum nodig als ze naar Aruba, Bonaire en Curaçao willen. Dat maken de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en de regeringen van Curaçao en Aruba vandaag bekend.
 
Voor Sint-Maarten moet het nog afgestemd worden.
 
Invoering van de visumplicht kan over ongeveer zes maanden, meldt Blok in een brief aan de Tweede Kamer. “De situatie in Venezuela is de afgelopen periode verder verslechterd en in de bredere regio is (ir)reguliere migratie verder toegenomen.”
 
Voor de Bovenwindse eilanden is de situatie anders. In de Kamerbrief meldt Blok geen visumplicht voor Saba en Sint-Eustatius. Voor Sint-Maarten wel, maar omdat het eiland is onderverdeeld in een Nederlandse kant en een Franse kant is het moeilijker om de visumplicht ook al in te voeren.
“Met de Franse autoriteiten wordt contact onderhouden over effectieve implementatie en handhaving van de visumplicht op Sint-Maarten, omdat voor het Franse deel van het eiland geen visumplicht geldt voor Venezuela”, schrijft Blok.
 
De visumplicht is één van de maatregelen om Venezolanen te weren op de eilanden. Andere maatregelen zijn de invoering van een ESTA (reisautorisatiesysteem), het Advance Passenger Information systeem waarbij gegevens van reizigers vooraf worden gecontroleerd en het invoeren van pre boarding checks.
 
Jaarlijks worden er maximaal 8000 visumaanvragen gehonoreerd.
Door Venezolanen moet de aanvraag worden gedaan bij het visummanagementkantoor in Caracas, VFS Global. De kosten zijn 160 gulden en de geldigheidsduur 90 dagen.
 
De visumplicht is tijdelijk en geldt totdat de situatie in Venezuela genormaliseerd is.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.