Ook Curacao neemt strenge maatregelen om coronacrisis

WILLEMSTAD - De Curaçaose overheid heeft maandag een reeks maatregelen doorgevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het zijn volgens minister-president Eugene Rhuggenaath ingrijpende maatregelen. 
 
Het vliegverkeer en de scheepvaart worden bijna helemaal stilgelegd. Publieke bijeenkomsten als voetbalwedstrijden en kerkdiensten zijn verboden. De viering van het populaire oogstfeest (Seú) later deze maand is uitgesteld.
 
Alle vluchten van en naar Curaçao zijn in principe opgeschort. Alleen inwoners met een retourticket en een Curaçaos legitimatiebewijs kunnen de komende dagen terugkomen. Niet-ingezetenen worden niet toegelaten op het eiland. Zij kunnen nog wel vertrekken, de inwoners van Curacao zelf mogen echter niet van het eiland vertrekken.
 
Medisch personeel en vracht vanuit andere voormalige Antilliaanse eilanden mogen nog wel komen. Wie arriveert in Willemstad gaat verplicht veertien dagen in quarantaine, bij voorkeur thuis.
 
Naast het verbod op openbare bijeenkomsten vraagt de regering ook aan werknemers om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. En wie het huis niet uit hoeft, wordt gevraagd thuis te blijven. Mensen met cruciale beroepen mogen wel naar buiten.
 
Andere Curaçaoënaars mogen alleen de straat op voor boodschappen of een bezoek aan de bank. Ook mogen ze de natuur in of het strand op, maar dan moeten ze wel minimaal twee meter afstand van elkaar houden.
 
Ook de toeristische sector wordt geraakt door de maatregelen. Restaurants mogen alleen nog eten en drinken meegeven. Het is verboden voor gasten om binnen of op het terras te gaan zitten.
 
Verder is het verboden om verzorgingshuizen te bezoeken. In het openbaar vervoer moeten chauffeurs ervoor zorgen dat reizigers op minimaal twee meter afstand blijven. Alle cafés op het eiland worden gesloten.
 
Bij begrafenissen worden maximaal tien personen toegelaten. 
 
Ook op de andere eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk worden vergelijkbare maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zowel op Aruba als op Curaçao zijn drie besmettingen geregistreerd. Op Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn geen besmettingen vastgesteld.

Vestiging Curaçao Hof van Justitie gesloten op vrijdag 3 juli 2020

WILLEMSTAD– De vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is op vrijdag 3 juli 2020, de dag na Dia di Bandera, gesloten. Het personeel heeft een arbeidstijdverkorting dag (ATV).

Universiteit van Curaçao start nieuwe opleiding International Hospitality & Tourism Management

WILLEMSTAD - De Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen van de Universiteit van uraçao Dr. Moises da Costa Gomez start in augustus 2020 met een nieuwe opleiding: Bachelor in International Hospitality & Tourism Management.

Unanimous support for law to restore Statia democracy

THE HAGUE/STATIA--The Second Chamber of the Dutch Parliament on Tuesday unanimously approved the law proposal to phase out Dutch supervision and gradually restore democracy in St. Eustatius.