Ook Curacao neemt strenge maatregelen om coronacrisis

WILLEMSTAD - De Curaçaose overheid heeft maandag een reeks maatregelen doorgevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het zijn volgens minister-president Eugene Rhuggenaath ingrijpende maatregelen. 
 
Het vliegverkeer en de scheepvaart worden bijna helemaal stilgelegd. Publieke bijeenkomsten als voetbalwedstrijden en kerkdiensten zijn verboden. De viering van het populaire oogstfeest (Seú) later deze maand is uitgesteld.
 
Alle vluchten van en naar Curaçao zijn in principe opgeschort. Alleen inwoners met een retourticket en een Curaçaos legitimatiebewijs kunnen de komende dagen terugkomen. Niet-ingezetenen worden niet toegelaten op het eiland. Zij kunnen nog wel vertrekken, de inwoners van Curacao zelf mogen echter niet van het eiland vertrekken.
 
Medisch personeel en vracht vanuit andere voormalige Antilliaanse eilanden mogen nog wel komen. Wie arriveert in Willemstad gaat verplicht veertien dagen in quarantaine, bij voorkeur thuis.
 
Naast het verbod op openbare bijeenkomsten vraagt de regering ook aan werknemers om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. En wie het huis niet uit hoeft, wordt gevraagd thuis te blijven. Mensen met cruciale beroepen mogen wel naar buiten.
 
Andere Curaçaoënaars mogen alleen de straat op voor boodschappen of een bezoek aan de bank. Ook mogen ze de natuur in of het strand op, maar dan moeten ze wel minimaal twee meter afstand van elkaar houden.
 
Ook de toeristische sector wordt geraakt door de maatregelen. Restaurants mogen alleen nog eten en drinken meegeven. Het is verboden voor gasten om binnen of op het terras te gaan zitten.
 
Verder is het verboden om verzorgingshuizen te bezoeken. In het openbaar vervoer moeten chauffeurs ervoor zorgen dat reizigers op minimaal twee meter afstand blijven. Alle cafés op het eiland worden gesloten.
 
Bij begrafenissen worden maximaal tien personen toegelaten. 
 
Ook op de andere eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk worden vergelijkbare maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zowel op Aruba als op Curaçao zijn drie besmettingen geregistreerd. Op Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn geen besmettingen vastgesteld.

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens negen maanden te verlengen tot 12 juli 2021.

CFT warns St. Maarten that loan is illegal

THE HAGUE--The Committee for Financial Supervision (CFT) on Monday admonished St. Maarten Finance Minister Ardwell Irion for issuing a loan on the local capital market without prior permission.

Saba and Sint Eustatius can submit court petitions through e-mail

SABA/STATIA - Due to the Covid-19 Pandemic it is currently not possible for the Court to travel to Saba or Sint Eustatius.