Oud-premier Miguel Pourier overleden

WILLEMSTAD - De oud-premier van de Nederlandse Antillen, Miguel Pourier, stierf zaterdagnacht op 74-jarige leeftijd. Hij overleed in de nacht van zaterdag op zondag op Curaçao aan een herseninfarct.  Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Miguel Pourier werd op 29 september 1938 te Rincon (Bonaire) geboren. In 1973 is hij voor het eerst politiek actief geworden en heeft hij gedurende zes jaar de functie van minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Evertz namens Bonaire bekleed.

Pourier was in de jaren 90 oprichter van de stichting Pro Antia Restruktura (PAR). Hij is in drie periodes minister-president geweest van de Nederlandse Antillen. Hij was interim-premier in de periode juli tot december 1979. Van 1994 tot 1998 werd hij namens de Partido Antia Restruktura (PAR) premier nadat de bevolking in een referendum in overgrote meerderheid had aangegeven de Antilliaanse constellatie te willen behouden. Van 1999 tot 2002 werd hij opnieuw premier. Na die regeerperiode nam hij afscheid van de actieve politiek.

Met PAR behaalde hij bij een referendum in 1993, over de staatsrechtelijke structuur van de Antillen, een grote overwinning. Bijna 75 procent van de stemmers wilde net als hij de eilanden bij elkaar houden. Daarna vormde Pourier PAR om tot een politieke partij. Hij won er de verkiezingen van 1994 mee.

Maar juist daarna brak een moeilijke periode voor hem aan. In zijn periode als premier moesten de Nederlandse Antillen fors bezuinigen om in aanmerking te komen voor hulp van het Internationaal Monetair Fonds. Pinedo schrijft:
 
De premier wilde een eind maken aan de corruptie en het financiële wanbeleid op de Curaçao, maar kreeg te maken met fel verzet. Toen hij met de saneringen begon, waren de protesten soms zo hevig, dat hij via een omweg met de boot het regeringsgebouw moest bereiken.
 
Pourier keerde zich in 2002 van de politiek af, nadat met het IMF was afgesproken dat Nederland financieel zou bijspringen na een grootschalige saneringsoperatie in 2001. Toen het kabinet Kok II dat niet deed, voelde Pourier zich verraden door Nederland.
 
Pourier zal worden herinnerd als een integer en moedig politicus, die harde ingrepen niet schuwde.
 
Deelneming
 
Namens de Nederlandse regering heeft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk gisteren zijn medeleven getoond. ,,Met leedwezen hebben wij kennisgenomen van het overlijden van oud-minister- president Pourier van de Nederlandse Antillen. Hij is van grote betekenis geweest in een voor zijn land moeilijke periode.”
 
Premier van Sint Maarten Sarah Wescot-Williams liet gisteren weten: ,,Pourier werd premier van de Nederlandse Antillen tijdens een cruciale tijd in onze historie en zijn bijdrage in onze gezamenlijke geschiedenis is onmiskenbaar.”
 
Premier Mike Eman van Aruba roemde Pourier als een politicus die het verschil maakte. Ook Eman refereerde eraan dat Pourier de Nederlandse Antillen door moeilijke tijden heeft moeten loodsen en daarbij op veel tegenwerking stuitte. ,,Hij zette zich in om het voor zijn land beter te maken maar moet zich eenzaam hebben gevoeld. Laten wij lering trekking uit zijn leven”
 
Voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen Emily de Jongh-Elhage noemt Pourier "een goed en integer mens, die hield van zijn gezin en van de bevolking". De Jong-Elhage, die van 2005 tot 2010 ook voor de PAR minister-president was, noemde "de hardwerkende, eerlijke Pourier" voor haar de belangrijkste reden om zelf de politiek in te gaan. Tijdens haar premierschap had ze regelmatig contact met Pourier voor advies. "Hij was heel belangrijk voor het land, omdat hij altijd het beste voor had en daar altijd zijn steentje aan bij wilde dragen."
 
,,Met grote verslagenheid en diepe gevoelens van verdriet heeft de regering van Curaçao kennisgenomen van het overlijden van voormalig premier van de Nederlandse Antillen, Miguel Arcangel Pourier. Minister-president Daniel Hodge heeft zondagochtend namens de regering en de Curaçaose bevolking contact opgenomen met de familie Pourier en aan hen condoleances overgebracht en steun aangeboden”, zo laat de regering van Curacao weten.
,,Miguel Pourier wordt alom herinnerd als een integere en vriendelijke man met een warme persoonlijkheid die aan de Nederlandse Antillen leiding heeft gegeven in een van de moeilijkste periodes uit onze geschiedenis. Miguel Pourier is van grote betekenis geweest voor ons land dankzij zijn onvermoeibare inzet. We zijn hem daar intens dankbaar voor en zullen zijn warmte en wijsheid missen.”
 
De regering van Curaçao wenst de familie Pourier veel sterkte toe.

Curacao Immigration card goes fully digital

WILLEMSTAD – The Curaçao Tourist Board (CTB) is collaborating with the Government of Curaçao and Curaçao International Airport to switch fully to an online immigration card in a continuing effort to simplify travel to Curaçao.

Motion to transfer management law enforcement to The Hague

THE HAGUE–Separating management of and authority for of law enforcement in St. Maarten, and seeing if the Netherlands could take over this task for a period of five years to strengthen this sector, was the essence of a motion filed by Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Chris van Dam of the Christian Democratic Party CDA during the handling of the draft 2020 budget for Kingdom Relations in the Second Chamber last week Thursday.

Balie vestiging CuraƧao weer normaal geopend

WILLEMSTAD - De balie (Front Office) van de vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is vandaag weer op de normale tijden bereikbaar. De administratie afdeling (Back Office) is vanaf 13:00 uur weer beschikbaar.