Nieuwe Advocaat-Generaal en Officier van Justitie OM Aruba

ORANJESTAD — Esther Baars wordt per 1 augustus advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie (OM). Haar benoeming is recentelijk goedgekeurd door de ministerraad. Zij vervangt Taco Stein die in maart naar St. Maarten vertrok. Deze week is bovendien de nieuwe officier van justitie, Iduna Streefland-Brink, beëdigd.

Dat heeft hoofdofficier Peter Blanken gisteren bekend gemaakt tijdens een persbijeenkomst op het kantoor van het OM. De nieuwe advocaat-generaal Baars komt van het arrondissementsparket Rotterdam, waar zij als senior officier Kwaliteit, Opsporing en Vervolging (KOV) heeft gewerkt. Zij heeft binnen het OM in Nederland diverse functies bekleed en ruim 22 jaar ervaring binnen justitie. Blanken maakte daarnaast bekend dat zijn aanstelling als hoofdofficier met een jaar is verlengd tot november 2013.
 
Tenslotte stelde hoofdofficier Blanken de nieuwe officier van justitie Streefland voor aan de aanwezige media. Ze omschrijft zichzelf als ‘softie’ in de omgang maar ‘met haar op m’n tanden’ als dat nodig is. Voordat ze naar Aruba kwam, werkte ze als officier van justitie bij het arrondissementsparket Den Haag. Streefland vertelt dat ze daar onder meer ‘de hennep officier’ was, belast met zaken rondom criminaliteit in de handel van marihuana. Een van de meer memorabele zaken die ze als officier in Den Haag heeft gehad, is een serie gewapende roofovervallen op supermarkt Aldi en restaurant La Place. “Het waren hele brute roofovervallen en het was ook elke keer hetzelfde filiaal dat overvallen werd”, vertelt Streefland. De daders gingen met getrokken vuurwapens naar binnen en sloegen en schopten om zich heen. In eerste instantie hadden ze bijzonder weinig aanknopingspunten en geen flauw idee wie de verdachten waren. Uiteindelijk kwamen ze via een getuige, die een kenteken had gezien, een verdachte op het spoor. Deze verdachte bleek iemand te kennen die bij de betreffende Aldi werkte. “Zo is het balletje gaan rollen.” Uiteindelijk zijn er vier verdachten aangehouden, waaronder een medewerker van de Aldi en een medewerker van La Place. Het viertal werd veroordeeld en ‘die zijn tien jaar de bak in gegaan’, zegt Streefland.
 
De nieuwe officier heeft verder verschillende andere functies bekleed bij justitie. Zo vertegenwoordigde zij onder meer van 1998 tot 2004 het Nederlandse ministerie van Justitie in de Caribbean Financial Action Task Force on Moneylaundering.
Streefland is dus afgelopen donderdag beëdigd en heeft gisteren direct haar eerste strafzaak behandeld. Ze vervangt Lars Stempher, die in juni voortijdig ontslag nam en terugkeerde naar Nederland. Streefland neemt de portefeuille van Stempher over. Alleen de Strea-zaak naar mensenhandelpraktijken en witwassen in stripclub Foxy Lady van uitbater Alex Mathew zal Stempher zelf blijven behandelen. Streefland gaat zich onder meer bezighouden met mensenhandel, douane en grensbewaking, milieu en bijzondere projecten (overvalteam). Ze benadrukt wel dat ze een all-round officier is en voor alles ingezet kan worden.
 

St. Maarten one step closer to averting FATF blacklisting

PHILIPSBURG--St. Maarten came one step closer to being compliant with the Financial Action Task Force (FATF) recommendations and avoiding being publicly listed as a jurisdiction with weak measures to combat money-laundering and terrorism-financing on Friday when Members of Parliament (MPs) unanimously passed the National Ordinance amending the Penal Code in connection with the implementation of some urgent international obligations.

CU wil wet tegen kindermishandeling BES-eilanden

BES EILANDEN - De ChristenUnie wil dat er een nieuwe wet komt tegen kindermishandeling op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De kleinste regeringspartij roept het kabinet op werk te maken van een wet die fysiek en psychisch geweld tegen kinderen ook op de BES-eilanden verbiedt.

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.