Evert van der Poel per augustus nieuwe Hofpresident

WILLEMSTAD - Evert van der Poel zal  Lisbeth Hoefdraad, die in augustus met pensioen gaat, opvolgen als Hofpresident van het Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba  . Dat bevestigt minister van Justitie Nelson Navarro.

 
Van der Poel (60) is geen onbekende voor de eilanden. Hij was al eerder twee termijnen lid van het Gemeenschappelijk Hof: in 1986 en 1994 was hij lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba. Verder werkte hij onder meer bij de rechtbank Rotterdam en bij het Gerechtshof Arnhem.
 
Deze nieuwe aanstelling is voor de termijn van drie jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens twee jaar.
 
Ook heeft Van der Poel de opdracht gekregen om een lokale opvolger op te leiden. Nu is er nog geen geschikte kandidaat, maar over een paar jaar mogelijk wel. Momenteel volgen nog een aantal lokale mensen de raio-opleiding (rechterlijke ambtenaar in opleiding). Als het Van der Poel lukt om eerder een lokale hofpresident klaar te stomen, dan zou die hem ook sneller kunnen opvolgen.
 
Hoewel het Hof en het Openbaar Ministerie de laatste jaren veel meer ‘verantillianiseren’, blijft het nog steeds lastig om nieuwe, lokale rechters te vinden. Curaçao is nu eenmaal een kleinere maatschappij en je kan je als rechter niet op alle plaatsen begeven. Het vereist een meer ‘secluded’ leven, zegt Navarro, terwijl verreweg de meeste Curaçaoënaars flamboyante persoonlijkheden hebben. Bovendien kiezen veel mensen toch meer voor een carrière in de advocatuur, waar vaak meer geld mee verdiend kan worden, aldus de minister van Justitie.
 

St. Maarten one step closer to averting FATF blacklisting

PHILIPSBURG--St. Maarten came one step closer to being compliant with the Financial Action Task Force (FATF) recommendations and avoiding being publicly listed as a jurisdiction with weak measures to combat money-laundering and terrorism-financing on Friday when Members of Parliament (MPs) unanimously passed the National Ordinance amending the Penal Code in connection with the implementation of some urgent international obligations.

CU wil wet tegen kindermishandeling BES-eilanden

BES EILANDEN - De ChristenUnie wil dat er een nieuwe wet komt tegen kindermishandeling op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De kleinste regeringspartij roept het kabinet op werk te maken van een wet die fysiek en psychisch geweld tegen kinderen ook op de BES-eilanden verbiedt.

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.