Evert van der Poel per augustus nieuwe Hofpresident

WILLEMSTAD - Evert van der Poel zal  Lisbeth Hoefdraad, die in augustus met pensioen gaat, opvolgen als Hofpresident van het Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba  . Dat bevestigt minister van Justitie Nelson Navarro.

 
Van der Poel (60) is geen onbekende voor de eilanden. Hij was al eerder twee termijnen lid van het Gemeenschappelijk Hof: in 1986 en 1994 was hij lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba. Verder werkte hij onder meer bij de rechtbank Rotterdam en bij het Gerechtshof Arnhem.
 
Deze nieuwe aanstelling is voor de termijn van drie jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens twee jaar.
 
Ook heeft Van der Poel de opdracht gekregen om een lokale opvolger op te leiden. Nu is er nog geen geschikte kandidaat, maar over een paar jaar mogelijk wel. Momenteel volgen nog een aantal lokale mensen de raio-opleiding (rechterlijke ambtenaar in opleiding). Als het Van der Poel lukt om eerder een lokale hofpresident klaar te stomen, dan zou die hem ook sneller kunnen opvolgen.
 
Hoewel het Hof en het Openbaar Ministerie de laatste jaren veel meer ‘verantillianiseren’, blijft het nog steeds lastig om nieuwe, lokale rechters te vinden. Curaçao is nu eenmaal een kleinere maatschappij en je kan je als rechter niet op alle plaatsen begeven. Het vereist een meer ‘secluded’ leven, zegt Navarro, terwijl verreweg de meeste Curaçaoënaars flamboyante persoonlijkheden hebben. Bovendien kiezen veel mensen toch meer voor een carrière in de advocatuur, waar vaak meer geld mee verdiend kan worden, aldus de minister van Justitie.
 

Aangifte tegen gezaghebber Bonaire geseponeerd

KRALENDIJK - Op 6 maart 2020 hebben mevrouw R. Hellburg-Makaai en de heren M. Pieters en C. Abraham, leden van de Eilandsraad Bonaire, aangifte gedaan van valsheid in geschrift tegen de gezaghebber van Bonaire.

Hof wijst beklag James Finies af

KRALENIJK - Op 6 september 2019 is de heer James Finies aangehouden omdat hij de aanwijzing van de politie niet had gevolgd tijdens de viering van Dia di Boneiru op het Wilhelminaplein.

4-DAAGSE VERDIEPINGSCURSUS ERFRECHT EN HUWELIJKSVERMOGENSRECHT tot nader order uitgesteld

De verdiepingscursus Erfrecht en Huwelijksvermogensrecht op Sint Maarten, die gepland was van 30 maart to 2 april, is in verband met de coronacrisis tot nader order uitgesteld. Wij houden u op de hoogte zodra er een nieuwe datum is gepland.
De boeken geschreven door Prof. mr. Gregor van der Burght zijn uiteraard wel gewoon te bestellen via de gebruikelijke kanalen.
BOEKEN: 
ISBN-13: 978-9462405288
ISBN: 9789462402874