Mito Croes ingezworen als lid Raad van State

ORANJESTAD/DEN HAAG — Voormalig minister Mito Croes (68) is onlangs in paleis Noordeinde in Den Haag ten overstaan van koning Willem-Alexander ingezworen als lid van de Raad van State (RvS).
 
Begin deze maand kreeg de voordracht van Croes eindelijk groen licht van de Rijksministerraad. Croes vervangt Hubert Maduro die op 1 april vertrok bij deze Raad.
 
Nadat de termijn van Maduro verliep, werd Croes door het Arubaanse kabinet voorgedragen als zijn opvolger. Croes heeft een lange carrière achter de rug op verschillende gebieden waaronder wetgeving en staatsrecht. Hij was onder meer Statenlid van de Nederlandse Antillen, minister van de Nederlandse Antillen, minister van Welzijnszaken van Aruba en gevolmachtigde minister van Aruba in Nederland. Met zijn rijke ervaring werd hij door de Arubaanse regering als ‘ideale kandidaat’ gezien voor de RvS. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties leek aanvankelijk niet happig op benoeming van Croes.
 
Vertraging
 
In de Tweede Kamer werden medio juli vragen gesteld aan deze minister over de trage benoeming van een Arubaanse vertegenwoordiger in de RvS. Plasterk wilde niet op de voordracht van Croes ingaan maar liet wel weten dat hij, als minister van BZK, een voordracht moet doen waar de regering van Aruba het mee eens is. “Het betekent niet dat de voorkeur van de Arubaanse regering direct of automatisch tot benoeming moet leiden”, aldus Plasterk in beantwoording aan de Kamer.
 
Begroting
 
De benoeming van Croes zou door Nederland vertraagd zijn uit frustratie over de confrontatie over de Landsbegroting 2014. De Rijksministerraad zou op 11 juli beslissen over de benoeming van Croes maar voerde het punt van de agenda af. Wel werd gesproken over de Landsbegroting van Aruba en besloten tot onderzoek naar de openbare financiën. De gouverneur kreeg middels een Koninklijk Besluit de opdracht om de begroting, hangende onderzoek, aan te houden. Toenmalige Financiën-minister Juan David Yrausquin diende zijn ontslag in en premier Mike Eman besloot korte tijd in hongerstaking te gaan. Het eindrapport van de onderzoekscommissie werd 12 september aangeboden maar is nog altijd niet openbaar gemaakt. De regering heeft van de Rijksministerraad drie weken de tijd (tot 3 oktober) gekregen om aanbevelingen van het rapport op te nemen in wijzigingen die in de begroting gemaakt moeten worden.
 
Deze wijzigingen moeten vervolgens naar de Raad van Advies en daarna naar het parlement voor goedkeuring. Pas als de aangepaste begroting aan de Staten wordt aangeboden, moet het rapport openbaar worden. Premier Eman kan er echter ook voor kiezen om het rapport eerder te publiceren.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.