Pereira nieuwe insepcteur Gezondheidszorg

WILLEMSTAD — Gersji Rodrigues Pereira is door minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur deze week aangesteld als de nieuwe inspecteur Gezondheidszorg.
 
De nieuwe inspecteur wil dat burgers kunnen vertrouwen op kwalitatief goede zorg en zal speciaal aandacht besteden aan de zorg voor kinderen, ouderen en dementerenden.
 
Bijna een jaar bleef de post voor Inspecteur Gezondheidszorg onbemand, maar vanaf komende maandag neemt Pereira het stokje over van zijn voorgangers Michael Mourillon en Jan Huurman. “Ik begrijp dat er op Curaçao heel lang is uitgekeken naar een nieuwe inspecteur Gezondheidszorg. Het is dan ook een belangrijke functie binnen de publieke gezondheidszorg”, zegt Pereira. Op het gebied van inspectie heeft Pereira nog geen ervaring, maar in Nederland heeft hij zich jarenlang beziggehouden met management en kwaliteit in verschillende gezondheidsinstituten. “Sinds eind jaren tachtig heb ik me, naast mijn reguliere werk, altijd beziggehouden met kwaliteitszorg.” Aan het begin van zijn carrière werkte Pereira korte tijd als arts. “Ik weet wat het is om met patiënten te werken, om nachtdiensten te draaien en in de operatiekamer te staan.”
 
In 2008 raakte Pereira in opspraak toen hij bestuursvoorzitter was van de IJsselmeerziekenhuizen. Nederlandse media meldden dat Pereira op non-actief werd gesteld, nadat de directie onverantwoord lang gewacht had met het verbeteren van de luchtkwaliteit in de operatiekamers, waardoor de levens van patiënten en het voortbestaan van het ziekenhuis in gevaar zouden zijn gebracht. In tegenstelling tot wat media daar over hebben bericht, zegt Pereira: ‘IJsselmeerziekenhuizen zat vanaf de oprichting al in de problemen op het gebied van financiën en kwaliteit. Mij is het ook niet gelukt om dat op te lossen. Het ging me niet snel genoeg, daarom ben ik zelf in overleg met de Raad van Toezicht opgestapt.”
 
Pereira is bewust naar het Caribisch gebied gekomen om op een andere manier een bijdrage te leveren aan gezondheidszorg. “Ik was klaar met de bureaucratie in Nederland, en wilde een directe bijdrage leveren aan de zorg.” Hij begon in St. Maarten, daar zou hij aangesteld worden als medisch directeur van het St. Maarten Medical Center. Maar na protest van de vakbond en een demonstratie van het ziekenhuispersoneel zag de Raad van Toezicht toch af van Pereira’s aanstelling. “Dat was een ondoorzichtig verhaal waar van alles gezegd en geroepen is. De voorzitter van de medische staf wilde eigenlijk directeur worden. De Raad van Toezicht heeft uiteindelijk besloten om geen tweede medisch directeur aan te stellen en verder te gaan met een eenhoofdige Raad van Bestuur”, reageert Pereira.
 
Uiteindelijk belandde Pereira op Curaçao. “Ik kende wat mensen hier en hoorde dat er behoefte was om mensen aan te trekken.” In de tijd dat hij nu op Curaçao zit, schreef hij twee onderzoeksrapporten met betrekking tot de functieverdeling van het nieuwe ziekenhuis en een visie over laboratoria op Curaçao. “De indruk die ik tot nu toe van de zorg op Curaçao heb, is dat er veel hardwerkende mensen zijn, maar bij velen loopt het water over de schoenen. Zij hebben goede bedoelingen, maar kunnen het vaak niet verwezenlijken. Het dreigt spaak te lopen op financieel gebied”, aldus de inspecteur.
 
Hij denkt dat er meer zorg met gelijkblijvende of zelfs betere kwaliteit geleverd kan worden met het geld dat nu beschikbaar is. “Er wordt hier veel gedubbeld in de zorg. Patiënten moeten vaak voor hetzelfde probleem meerder keren onderzocht worden. Het is niet nuttig om drie of vier keer een röntgenonderzoek te doen. Sterker nog, zoveel röntgenonderzoek is ook weer slecht voor de gezondheid. Met het geld dat je bespaart, kan je weer andere dingen doen.” Ook is Pereira van mening dat ziekenhuizen met minder bedden toe kunnen, zoals bleek uit zijn onderzoek naar de functieverdeling, naar aanleiding van het Hospital Nobo Otrobanda.
 
Het geld dat bespaard wordt met minder bedden en efficiënter patiëntenonderzoek kan volgens Pereira goed besteedt worden in de zorg voor ouderen. “Door toenemende vergrijzing zal er meer geld in thuis- en verpleeghuiszorg benut kunnen worden.” De nieuwe inspecteur Gezondheidszorg wil zijn aandacht vooral richten op de burgers die minder weerbaar en gebekt zijn, zoals kinderen, ouderen en dementerenden. “De vergrijzing neemt alleen maar toe. Mensen worden steeds ouder en dat brengt meer gezondheidsproblemen met zich mee. We moeten ervoor zorgen dat die zorg verantwoord is.”
 
Maar ook in het algemeen vindt Pereira dat burgers moeten kunnen vertrouwen op kwalitatief goede zorg. “Mensen moeten ergens terecht kunnen met hun klachten en belangrijk is dat zij ook horen wat er met hun klachten is gebeurd.” Hij wil burgers dan ook aansporen om zich te melden wanneer ze klachten over de zorg hebben, zodat de inspecteur de zorg kan verbeteren. “De overheid heeft de plicht voor goede gezondheidszorg te zorgen en de inspectie is de belichaming van de uitvoering daarvan.”
 
Op de foto: Gersji Rodrigues Pereira (l) met minister Ben Whiteman
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.