Minister Palm vroeg om Soab-doorlichting CAH en CAP

WILLEMSTAD — De beslissing om het contract van de directeur van de Curaçao Airport Holding (CAH), Maurice Adriaens, niet te verlengen, stoelt volgens oud-voorzitter van de RvC van CAH, Rudy Sprock, wel degelijk op politieke beweegredenen.
 
“De definitieve kentering in de verstandhouding tussen MEO-minister Stanley Palm (Pais) en Adriaens kwam nadat de minister een Soab-doorlichting eiste van zowel CAH als de exploitant van het vliegveld, de private onderneming CAP. En dat laatste kan helemaal niet. CAP is geen overheidsbedrijf.”
 
Woordvoerder van coalitiepartij Pais, Alison Manuel, laat namens de partij desgevraagd weten: “Pais heeft niets tegen de heer Adriaens, het besluit is puur gebaseerd op het feit dat hij geen gevolg heeft gegeven aan de opdrachten van de aandeelhouder, de overheid.”
 
Sprock, die tot 24 november 2014 de RvC-voorzitter van CAH was, weerspreekt dat. “Mede omdat de eis van de minister om een private onderneming door Soab door te laten lichten onmogelijk was, heeft de Raad van Commissarissen (RvC) – overigens gevormd door een merendeel aan commissarissen die door Pais zijn benoemd – hiervan afgezien.” De minister wilde een onderzoek instellen naar de exploitatie van het vliegveld en de Curaçao Airport Partners (CAP) en de toezichthoudende rol van CAH.
 
“De heer Adriaens is met de brief van de minister naar de RvC gestapt, aangezien hij slechts tekenbevoegdheid heeft tot een bedrag van 100.000 gulden. Omdat dergelijke onderzoeken kostbaar kunnen uitvallen en meer dan 100.000 gulden kunnen kosten, heeft de heer Adriaens om toestemming gevraagd. Mede omdat de RvC van de overheidsaccountant geen duidelijke opgave kon krijgen van de mogelijke kosten, heeft men unaniem besloten om een doorlichting te weigeren. Dit RvC-besluit is door de minister niet in dank afgenomen. Het is dan ook opmerkelijk dat de minister herhaaldelijk in de media uitspraken doet dat de heer Adriaens ‘niet naar hem wilde luisteren’.” Manuel laat namens Pais verder weten dat Adriaens ‘meerdere malen buiten zijn boekje is gegaan’ door overeenkomsten van boven de 100.000 gulden aan te gaan zonder de RvC hiervan op de hoogte te stellen.
 
Notulen
 
Sprock stelt hierover het volgende: “De heer Adriaens heeft altijd met goedkeuring van de RvC gewerkt.” Pais-partijleider en Statenlid Alex Rosaria haakt hierop in door het volgende te stellen: “Oh, en heeft de heer Sprock de notulen van de RvC-vergaderingen overhandigd om dat te staven? Pais komt niet met loze beweringen en baseert zich op stukken, de notulen.” Sprock laat weten verbaasd te zijn over de uitspraak van Statenlid Rosaria: “Dit aangezien de notulen, interne bedrijfsinformatie, niet zomaar openbaar mogen worden gemaakt.”
 
Winery
 
Zo haalt Pais ook aan dat Adriaens een schriftelijke waarschuwing heeft gekregen van de Raad van Commissarissen inzake de Curaçao Winery, die op het terrein van CAH bij landhuis Hato is gevestigd. Sprock bevestigt dat er vorig jaar een waarschuwingsbrief door de RvC is uitgestuurd: “Dat klopt, ik was overigens toen zelf op vakantie en heb de brief om deze reden zelf niet ondertekend. Het gaat hier om een kwestie die mijns inziens behoorlijk uit verhouding is getrokken.”
 
Uit stukken waar de Amigoe over beschikt, blijkt dat de RvC goedkeuring had dienen te geven voor ondertekening van de huurovereenkomst met de Winery. Er was sprake van elkaar opvolgende huurovereenkomsten, waarbij de eerdere verhuur van Landhuis Hato was goedgekeurd door de RvC.
 
In een advies van een advocatenkantoor inzake de gehele kwestie, is onder andere de volgende uiteenzetting te lezen: “De huurovereenkomst brengt een financieel voordeel en geen klaarblijkelijk financiële schade voor CAH; in dat licht zou gesteld kunnen worden dat CAH gebaat is bij het aangaan van de huurovereenkomst.”
 
Oude koe
 
Verder stelt Pais dat Adriaens aan CAP een financiering heeft verstrekt van 1,5 miljoen gulden zonder onderpand en dat hij uitleg dient te geven ‘waarom hij Space Expedition Curaçao (SXC) 750.000 gulden heeft gegeven’. Gesteld wordt ook dat ‘deze gift, pas na vragen van Statenlid Rosaria, naar een lening voor het commerciële ruimtevaartbedrijf zou zijn omgezet’. Zoals de Amigoe herhaaldelijk heeft bericht, heeft het overheidsbedrijf met toestemming in het verleden 350.000 dollar geïnvesteerd, waarop de overheid eind 2011 besloot om geen overheidsgelden in het project te steken. Dit besluit om van verdere investeringen af te zien, was gebaseerd op een advies van een door de overheid ingestelde task force. Hierop werd besloten om het voornoemde bedrag in een lening voor SXC om te zetten. De oorspronkelijke investering van 350.000 dollar had op verzoek van de overheid plaatsgevonden, omdat het voormalige Bestuurscollege de CAH had verzocht om hierbij te helpen. De kritische vragen van de Pais-partijleider werden in februari 2013 gesteld, nadat het proces al door de vorige regering in gang was gezet om het oorspronkelijke investeringsbedrag in een lening voor SXC om te zetten. Sprock hierover: “Ook dit was dus met zowel de goedkeuring van de RvC als van de overheid.”
 
Mahuma
 
Manuel vervolgt: “Zo blijkt de heer Adriaens in het verleden de heer Steven Martina, de oud-minister van Economische Ontwikkeling (voorgedragen door Pais), te hebben misleid. De heer Martina heeft voor een eerste steenlegging bij Mahuma met Adriaens ter ontwikkeling van de Airport City voor de foto geposeerd. Vervolgens bleek dat het bewuste terrein niet ontwikkeld kon worden omdat daar geen bouwvergunning voor kon worden uitgegeven, dit omdat het terrein als bestemming ‘industriële zone’ heeft.” Uit het archief van de Amigoe blijkt dat er eind mei 2013 door de oud-minister een startsein was gegeven voor de realisatie van het ‘Green Hill Resort’-project. De overeenkomst voor de bouw van 135 betaalbare huizen was toen door Martina, de CAH en Building Supplies & Logistics N.V. (BSL) ondertekend. CAH had voor dit project een gedeelte van haar terrein ter beschikking gesteld. In een reactie geeft oud-minister Martina het volgende te kennen: “Ik ben mij er niet van bewust dat de heer Adriaens mij zou hebben misleid, de heer Adriaens heeft in het verleden bij tal van projecten zijn medewerking verleend. Wat vergunningen betreft ben ik er niet van op de hoogte of er uiteindelijk wel of geen vergunning is verstrekt, aangezien het aan de projectontwikkelaar is om de aanvraag te doen.” Zoals bekend valt de verstrekking van bouwvergunningen onder het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Adriaens reageert op het voornoemde door het volgende te stellen: “Ik had überhaupt niet de bevoegdheid om terreinen uit te geven, dit viel onder de RvC.”
 
Amigoe
 
Foto: Persbureau Curacao

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.