Ivar Asjes resigns as prime minister of Curacao

WILLEMSTAD--Curaçao Prime Minister Ivar Asjes stepped down effective immediately after the parliamentarians of his own party “Pueblo Soberano” (PS) withdrew their confidence in him.
 
The news was first confirmed by coalition partner Alex Rosaria of PAIS. He said the friction between the legislative fraction and the prime minister had reached the point where the latter was given 48 hours to resign and vacate the office.
 
Asjes submitted his resignation to Governor Lucille George in the afternoon. He said he was proud of his government’s work, but would not issue a statement until Wednesday. He bade farewell to his colleagues during an extraordinary session of the Council of Ministers.
 
Soon after Public Health, Nature and the Environment Minister Ben Whiteman (PS) was sworn in by the governor as temporary prime minister for a period of three months. During that time the party will have to come up with a new candidate.
 
Rosaria explained that the cabinet has not fallen, as without Asjes it still has majority support in Parliament of the PS/PAIS/PNP/Sulvaran coalition.
 
The prime minister had recently announced he would probably not run in next year’s election, after his candidacy for the presidency of PS had been criticised by members to the point that he stepped back and Edward Joseph was re-elected as such. Asjes is also accused of ignoring parliamentary motions.
 
Concerned PS-supporters went to the party’s headquarters at Palu Blanku seeking answers, but were told by fraction-member Elmer “Kadè” Wilsoe they would have to wait for the regular gathering on Saturday.
 
 
Ivar Asjes dient ontslag in
 
WILLEMSTAD — Premier Ivar Asjes dient zijn ontslag in. Dat doet hij nadat de fractie van zijn partij Pueblo Soberano (PS) vanochtend haar vertrouwen in hem heeft opgezegd. Dat bevestigt coalitiepartij Pais op haar Facebook-pagina.
 
Het kabinet is niet gevallen. Dat verduidelijkt de partij. De frictie tussen Asjes en de PS-fractie in de Staten was zo hoog opgelopen dat de fractie hem vanochtend een ultimatum had gesteld om binnen tweemaal 24 uur op te stappen en zijn kantoor op te ruimen. Om 13.00 uur was er een buitengewone Raad van Ministers die door Asjes was aangevraagd. Waarschijnlijk zal minister van Gezondheid Ben Whiteman tijdelijk het premierschap op zich nemen.
 
Volgens goed ingelichte bronnen was er na de publieke strijd met Edward Joseph voor het voorzitterschap van het partijbestuur veel onvrede over Asjes. Ook zou hij een motie die door het parlement was aangenomen naast zich hebben neergelegd. Volgens PS-parlementariër Melvin ‘Mac’ Cijntje is het vertrek van de gevolmachtigde minister in Den Haag Marvelyne Wiels niet het issue, zoals wordt beweerd. Volgens Cijntje is het dispuut tussen Asjes en de PS-fractie heel hoog opgelopen. Vanochtend zei Cijntje dat het nog alle kanten had kunnen opgaan. De hele fractie en het bestuur van PS stonden vanochtend achter het ontslagbesluit van Asjes.
 
Twee weken terug zei Asjes nog dat hij hoogstwaarschijnlijk na de verkiezingen van 2016 niet terugkeert in de politiek. Ook zou hij zijn land dienen totdat zijn partij of de bevolking hem vraagt om dat niet meer te doen. Asjes was de vierde minister-president van Curaçao. Hij werd op 7 juni 2013 beëdigd door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede. Hij was de opvolger van Daniel Hodge die namens PS een zakenkabinet leidde. Asjes was lid en voorzitter van de Staten van Curaçao van 2010 tot 2013 en was lid van de Eilandsraad van Curaçao.
 
Van huis uit is Asjes econoom. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend als gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme voor de PLKP. Hij is de zoon van oud-ziekenhuisdirecteur en voormalig DP-voorzitter Ivan Asjes en is getrouwd met Tara Asjes-Prins.
 
Asjes behaalde zijn Masters aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij begon zijn actieve loopbaan in 1995 als consultant en beleidsadviseur bij het departement van Financiën van het toenmalige land de Nederlandse Antillen. In 1997 stapte hij over naar de privésector, waar hij als senior consultant te werk ging bij de afdeling Management Solutions van Deloitte & Touche Curaçao. Asjes zou deze functies tot 2000 bekleden.
 
In 2000 ging hij voor drie jaar naar de Kamer van Koophandel van Curaçao (KvK). Bij deze instantie was hij senior advisor en hoofd van de afdeling Business Information.
 
Asjes richtte in 2003 zijn eigen bedrijf op: Smart Consultancy. Een jaar later trad hij toe tot de politiek en wordt hij gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme van het eilandgebied Curaçao. Hij zou deze functie bekleden van januari 2004 tot maart 2006. Na zijn periode als gedeputeerde keerde hij terug naar zijn eigen bedrijf. In 2010 verscheen Asjes op de kandidatenlijst van de PS nadat wijlen Helmin Wiels hem hiervoor had gevraagd. Hij schopte het na diens dood tot premier.
 

Marinier krijgt drie maanden voor veroorzaken auto-ongeluk

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens negen maanden te verlengen tot 12 juli 2021.

CFT warns St. Maarten that loan is illegal

THE HAGUE--The Committee for Financial Supervision (CFT) on Monday admonished St. Maarten Finance Minister Ardwell Irion for issuing a loan on the local capital market without prior permission.