Ben Whiteman neemt tijdelijk premierschap over van Ivar Asjes

WILLEMSTAD —Bernard ‘Ben’ Whiteman is de nieuwe premier van Curaçao. De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) neemt het stokje over van zijn partijgenoot Ivar Asjes.
 
Asjes diende gisteravond zijn ontslag in bij gouverneur Lucille George-Wout. Dat deed hij nadat Pueblo Soberano eerder op de dag het vertrouwen in hem had opgezegd.
 
De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk, heeft telefonisch contact gehad met waarnemend minister-president Whiteman. In dat gesprek heeft Plasterk de wens uitgesproken dat de goede manier van samenwerken voortgezet kan worden en Whiteman succes gewenst met zijn taak. Whiteman blijft tevens minister van GMN.
 
“Nederland heeft grote waardering en respect voor de wijze waarop de heer Asjes leiding heeft gegeven aan zijn land en heeft bijgedragen aan goede verhoudingen binnen het Koninkrijk”, aldus het ministerie in een officiële verklaring. Volgens Jaime Cordoba, PS-fractievoorzitter in de Staten, is de reden van Asjes’ vertrek een interne aangelegenheid. Wat ertoe heeft geleid dat ze het vertrouwen in hem hebben opgezegd wil hij niet kwijt. Alleen dat de premier een andere richting opging dan de fractie en het bestuur. “Er is geen coördinatie met de premier en ons”, aldus Cordoba vanmorgen op Radio Direct.
 
De totale fractie van Pueblo Soberano stond achter het vertrek van Asjes. “We hebben nooit uitleg gegeven als een minister van de partij op moest stappen. We laten het aan Asjes over om met een verklaring te komen”, aldus Cordoba. Asjes geeft morgen een persconferentie.
 
De fractie van PS botste de afgelopen maanden een aantal keren openlijk met Asjes over verschillende kwesties. Het vertrek van Asjes heeft niet tot de val van het kabinet geleid. Whiteman zal voorlopig drie maanden aanblijven als interim-premier. Wat er daarna gebeurt is nog niet bekend. Volgens Cordoba hebben er nog geen gesprekken met mogelijke kandidaten plaatsgevonden. In 2016 zijn er nieuwe verkiezingen.
 
Amigoe

Marinier krijgt drie maanden voor veroorzaken auto-ongeluk

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens negen maanden te verlengen tot 12 juli 2021.

CFT warns St. Maarten that loan is illegal

THE HAGUE--The Committee for Financial Supervision (CFT) on Monday admonished St. Maarten Finance Minister Ardwell Irion for issuing a loan on the local capital market without prior permission.