Oud-minister Curacao El Hakim failliet verklaard

WILLEMSTAD — Oud-minister Abdul Nasser El Hakim (MFK) is gisteren door de rechter failliet verklaard. El Hakim heeft in totaal 3.814.493,35 gulden aan schulden.
 
Vorige week vrijdag is het faillissementsverzoek behandeld. Het faillissement werd vorig jaar op 13 november aangevraagd door de Girobank, nadat de oud-minister stopte met betalen. De bank eiste ongeveer 686.000 gulden. In totaal staat El Hakim voor bijna 4 miljoen gulden bij verschillende schuldeisers in het krijt.
 
Bewindvoerder Paul van de Laarschot van Van de Laarschot Advocaten heeft tijdens de behandeling van het faillissementsverzoek en de intrekking van de surseance van betaling naar voren gebracht dat El Hakim geen ontwerpakkoord heeft ingediend, noch een financieel plan heeft aangeleverd waaruit de bewindvoerder kan opmaken dat er voor zijn schuldeisers vooruitzicht bestaat dat hij deze na verloop van tijd zou kunnen terugbetalen. Volgens de oud-minister is hem te weinig tijd gegund.
 
De rechter vond echter dat dit verweer niet opgaat, omdat de surseance van betaling immers bijna drie maanden geleden is verleend. Volgens de rechter had El Hakim voldoende tijd om een solide en onderbouwd overzicht van de omvang van de boedel als een plan voor de toekomst op te stellen.
 
El Hakim is in Libanon geboren en emigreerde in 1985 naar Curaçao. In 1990 begon hij zijn opticienzaken. Hij was na de ontbinding van de Nederlandse Antillen de eerste minister van Economische Ontwikkeling van Curaçao. Die functie bekleedde hij voor de MFK tot de ontbinding van het kabinet-Schotte in 2012.
 
De screening van de leden van het kabinet-Schotte zou in 2010 niet volledig zijn uitgevoerd. In een uitgelekte memo van de Veiligheidsdienst Curaçao werd gemeld dat El Hakim indirecte banden zou hebben met terreurorganisatie Hezbollah en de Italiaanse maffia. Ook werd toen gezegd dat hij belastingschulden en een achterstand zou hebben in de afdracht van sociale premies.
 
Advocaat Van de Laarschot is nu door de rechter benoemd tot curator. Advocaat Andre Small van SMS Attorneys at Law stond in deze zaak El Hakim bij.
 

UoC-studenten op uitwisseling en stage naar Europa

WILLLEMSTAD - In de afgelopen weken zijn een aantal studenten van de Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen, de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en de Faculteit der Technische Wetenschappen vertrokken naar Europa voor een stage of semesteruitwisseling aan de apartneruniversiteiten van de UoC.

Raad van Ministers op bezoek bij Gouverneur

WILLEMSTAD – Elke vier maanden nodigt de Gouverneur van Curaçao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, de Raad van Ministers uit voor een werklunch.

First Management Agreement Aruba signed

ORANJESTAD - A scoop on Aruba, where the Minister of Spatial Development, Infrastructure and the Environment Otmar Oduber and Fundacion Parke Nacional Aruba signed a management agreement for the first time on August 26.