Oud-minister Curacao El Hakim failliet verklaard

WILLEMSTAD — Oud-minister Abdul Nasser El Hakim (MFK) is gisteren door de rechter failliet verklaard. El Hakim heeft in totaal 3.814.493,35 gulden aan schulden.
 
Vorige week vrijdag is het faillissementsverzoek behandeld. Het faillissement werd vorig jaar op 13 november aangevraagd door de Girobank, nadat de oud-minister stopte met betalen. De bank eiste ongeveer 686.000 gulden. In totaal staat El Hakim voor bijna 4 miljoen gulden bij verschillende schuldeisers in het krijt.
 
Bewindvoerder Paul van de Laarschot van Van de Laarschot Advocaten heeft tijdens de behandeling van het faillissementsverzoek en de intrekking van de surseance van betaling naar voren gebracht dat El Hakim geen ontwerpakkoord heeft ingediend, noch een financieel plan heeft aangeleverd waaruit de bewindvoerder kan opmaken dat er voor zijn schuldeisers vooruitzicht bestaat dat hij deze na verloop van tijd zou kunnen terugbetalen. Volgens de oud-minister is hem te weinig tijd gegund.
 
De rechter vond echter dat dit verweer niet opgaat, omdat de surseance van betaling immers bijna drie maanden geleden is verleend. Volgens de rechter had El Hakim voldoende tijd om een solide en onderbouwd overzicht van de omvang van de boedel als een plan voor de toekomst op te stellen.
 
El Hakim is in Libanon geboren en emigreerde in 1985 naar Curaçao. In 1990 begon hij zijn opticienzaken. Hij was na de ontbinding van de Nederlandse Antillen de eerste minister van Economische Ontwikkeling van Curaçao. Die functie bekleedde hij voor de MFK tot de ontbinding van het kabinet-Schotte in 2012.
 
De screening van de leden van het kabinet-Schotte zou in 2010 niet volledig zijn uitgevoerd. In een uitgelekte memo van de Veiligheidsdienst Curaçao werd gemeld dat El Hakim indirecte banden zou hebben met terreurorganisatie Hezbollah en de Italiaanse maffia. Ook werd toen gezegd dat hij belastingschulden en een achterstand zou hebben in de afdracht van sociale premies.
 
Advocaat Van de Laarschot is nu door de rechter benoemd tot curator. Advocaat Andre Small van SMS Attorneys at Law stond in deze zaak El Hakim bij.
 

Normen persoonsgericht onderzoek gelden ook voor EY Aruba

ORANJESTAD - EY heeft onrechtmatig gehandeld door de algemeen directeur van de Stichting 'Fundacion Lotto pa Deporte' (Lotto) op Aruba onvoldoende gelegenheid tot wederhoor te bieden. Dat heeft de Hoge Raad gezegd.

Geen vervolging vrachtwagenchauffeur voor dodelijk ongeval

KRALENDIJK - Op 11 september 2018 vond er zeer ernstig verkeersongeval plaats op de Kaya Korona. De bestuurder van een vrachtauto raakte de macht over het stuur kwijt en reed tegen een tegemoet komende auto aan.

Boetes OM voor “niet-registreren” makelaars en autohandelaren

WILLEMSTAD - Naar aanleiding van een aangifte van de FIU (Financial Intelligence Unit Curacao) in april 2019, heeft het OM 44 transactievoorstellen doen uitgaan naar makelaars en autohandelaren.