Michiel Mol stopt als bestuurder bij ruimtereisbedrijf XCOR Aerospace

THE NETHERLANDS - Ondernemer Michiel Mol treedt terug uit de raad van bestuur bij ruimtereisbedrijf XCOR Aerospace. Hij blijft wel betrokken bij het dagelijkse reilen en zeilen van het bedrijf.
 
Dat heeft XCOR woensdag in een persbericht bekendgemaakt.
 
Mol, oprichter van softwarebedrijf Lost Boys en het Nederlands Formule 1-team Spyker F1, is de grootste aandeelhouder van XCOR. De Nederlander verkocht in 2014 zijn ruimtetoerismebedrijf SpaceXC (SXC) aan XCOR, dat gevestigd is in de Amerikaanse staat Californië.
 
De twee bedrijven werkten op dat moment al samen. Het bedrijf van Mol regelde vluchten voor ruimtetoeristen die zouden worden uitgevoerd met een toestel van de Amerikanen.
 
XCOR wil groot worden met het aanbieden toeristische ruimtereizen. Het bedrijf biedt reizigers voor $125.000 per persoon de kans om 100 kilometer omhoog de ruimte in te vliegen met een Lynx X2-toestel. Het toestel stijgt en landt horizontaal. Na anderhalf uur keert de Lynx weer terug op aarde. Wanneer de eerste ruimtereis zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. ‘Wij hopen eind dit jaar te starten met de testfase’, stelt een woordvoerster.’
 
SpaceXC wilde de eerste honderd mensen aanvankelijk al in 2015 de ruimte insturen vanaf een lanceerbasis op Curaçao. Technische problemen gooiden echter roet in het eten. ‘De techniek is nog niet klaar om particulieren mee de ruimte in te nemen’, zegt een woordvoerster. ‘We geven nu eerst de prioriteit aan de ontwikkeling van de rakettechnologie.’ XCOR zegt al 300 tickets te hebben verkocht.
 
Tegelijk met Mol verlaten ook Jeff Greason en Stephen Flemming de raad van bestuur van XCOR. Hun plaats wordt ingenomen door Tom Burbage, Michael Gass en Arthur Bozlee.
 
Tom Burbage is afkomstig van vliegtuigfabrikant Lockheed Martin, waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de F22 en de Joint Strike Fighter. Michael Gass werkte voor een joint venture van de ruimtevaartdivisies van Lockheed Martin en Boeing. Luitenant-generaal buiten dienst Ben Droste, oud-bevelhebber van de Nederlandse Luchtmacht, blijft president-commissaris van XCOR.
 
Financieel Dagblad

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens negen maanden te verlengen tot 12 juli 2021.

CFT warns St. Maarten that loan is illegal

THE HAGUE--The Committee for Financial Supervision (CFT) on Monday admonished St. Maarten Finance Minister Ardwell Irion for issuing a loan on the local capital market without prior permission.

Saba and Sint Eustatius can submit court petitions through e-mail

SABA/STATIA - Due to the Covid-19 Pandemic it is currently not possible for the Court to travel to Saba or Sint Eustatius.