Boekhoudt nieuwe gouverneur Aruba

DEN HAAG — Alfonso Boekhoudt is voorgedragen als de nieuwe gouverneur van Aruba met ingang van 1 januari 2017. De Rijksministerraad is daar vandaag mee akkoord gegaan tijdens een ingelaste vergadering.
 
Boekhoudt, nu nog de gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag, volgt Fredis Refunjol op die sinds 2004 gouverneur was.
 
De benoeming is officieel na de eedaflegging bij de Koning en na de overhandiging van het Koninklijk Besluit aan de Staten van Aruba. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties zei na afloop van de Rijksministerraad dat hij blij is met de benoeming van Boekhoudt. “Boekhoudt is iemand die het vertrouwen heeft van de regering van Aruba. Ik heb hem als gevolmachtigde minister goed zien functioneren in de Rijksministerraad in een drukke tijd. Hij heeft dat voortreffelijk gedaan. Hij is bij uitstek geschikt om zijn rol te vervullen, zowel namens Aruba als zijnde vertegenwoordiger van de Koning en de Koninkrijksregering.”
 
De 51-jarige Boekhoudt is momenteel op Aruba en was dus zelf niet bij de Rijksministerraad aanwezig. Het Arubahuis verwees voor reacties door naar de Arubaanse regering. Eind vorige maand kwam tijdens een boekpresentatie op het Arubahuis nog ter sprake dat Boekhoudt werd genoemd als één van de kandidaten voor het gouverneurschap. Bij die gelegenheid reageerde Boekhoudt terughoudend op vragen hierover met de mededeling dat er wel meer namen genoemd werden.
 
De benoeming van Boekhoudt is opvallend, omdat de huidige minister van Financiën, Angel Bermudez, de gedoodverfde kandidaat was van de Arubaanse regering, zo lekte eerder dit jaar uit. Op de lijst van mogelijke kandidaten stonden verder Glenda Margareta en Israel (Ike) Posner. Geen van hen is het dus geworden.
 
Via sociale media feliciteert het Rode Kruis Aruba haar voormalige voorzitter en wenst hem al het goede in zijn nieuwe ‘welverdiende functie als gouverneur van Aruba’. Boekhoudt was naast voorzitter van het Rode Kruis ook jarenlang directeur van Aruba Ports Authority (APA).
 
De Rijksministerraad is ook akkoord gegaan met de benoeming van Yvonne Lacle-Dirkz als waarnemend gouverneur van Aruba. De 64-jarige Lacle-Dirkz volgt met ingang van 1 november Ella Tromp-Yarzagaray op.
 
Tot slot is Eugene Holiday voorgedragen voor herbenoeming als gouverneur van St Maarten. Zijn termijn, die op 10 oktober afliep, wordt met zes jaar verlengd. Plasterk is ook blij met de benoeming van Holiday. De minister omschreef hem als een rots in de branding van wie zowel Den Haag als St. Maarten de afgelopen jaren veel gevraagd heeft. “Iemand met een grote kennis van het constitutionele recht, het Koninkrijk en wet- en regelgeving. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een gouverneur moet een baken van integriteit zijn. Een voorbeeld zijn. Beide heren zijn dat, maar dat geldt natuurlijk ook voor gouverneur Lucille George-Wout op Curaçao. We hebben uitstekende gouverneurs.”
 

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.

Installatie nieuwe rechters 5 februari live te volgen op Facebook en Youtube

WILLEMSTAD – Vrijdag 5 februari om 16:30 uur vindt een buitengewone zitting plaats ter gelegenheid van de installatie van zes nieuwe rechters. Tijdens deze zitting worden mrs. mw. Th. Lautenbach, dhr. W. Bel, dhr. G. Verbeek, dhr. Veldhuisen, dhr. O. Nijhuis en dhr. M. Van Wel aan de gemeenschap voorgesteld.

Overleg justitiƫle samenwerking tussen Nederland, Aruba, CuraƧao en Sint Maarten geslaagd

DEN HAAG - Juist in tijden van crisis is het van groot belang goed en constructief samen te blijven werken binnen het Koninkrijk. Vandaag vergaderden de ministers van Justitie Grapperhaus (Nederland inclusief Caribisch Nederland), Bikker (Aruba), Girigorie (Curaçao) en Richardson (Sint Maarten) met elkaar over de justitiële samenwerking.