Dick Allewijn eerste Nederlandse bijzonder hoogleraar Mediation

AMSTERDAM  - Dick Allewijn wordt per 1 april 2017 benoemd tot bijzonder hoogleraar Mediation aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Allewijn wordt hiermee de eerste bijzonder hoogleraar Mediation van Nederland.
 
De bijzondere leerstoel is ingesteld door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en het Centrum voor Conflicthantering (CvC) en valt onder de innovatieve afstudeerrichting ‘Conflicthantering, rechtspraak en mediation’ van de VU. De MfN is de federatie van alle landelijke beroepsverenigingen van mediators, het CvC is een opleidingsinstituut op het gebied van mediation. Deze instellingen verwachten dat de wetenschappelijke bestudering van mediation met deze benoeming wordt gestimuleerd en de beoefening daarmee naar een hoger plan wordt getild.
 
“De jurist van de toekomst geeft niet alleen vorm aan de rechtsstrijd, maar ook aan de rechtsvrede en kan zijn cliënten bijstaan in het voorkomen, hanteren en oplossen van conflicten,” aldus Dick Allewijn. Mediation is een zelfstandig instrument voor conflictoplossing en een alternatief voor de gang naar de rechter. Met de komst van Allewijn als bijzonder hoogleraar wordt een nieuwe impuls gegeven aan deze juridische professie.
 
Dick Allewijn (1952) is oud-rechter en oud-bestuurslid van de rechtbanken Den Haag en Amsterdam. Sinds 2000 voert hij zijn eigen mediationpraktijk. Hij is een veelgevraagd publicist, docent en spreker over verschillende aspecten van het onderwerp mediation. Hij is lid van het College van Beroep van de tuchtrechtspraak voor mediators. In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit van Leiden op het proefschrift Tussen partijen is in geschil… De bestuursrechter als geschilbeslechter.
 

Geen vervolging vrachtwagenchauffeur voor dodelijk ongeval

KRALENDIJK - Op 11 september 2018 vond er zeer ernstig verkeersongeval plaats op de Kaya Korona. De bestuurder van een vrachtauto raakte de macht over het stuur kwijt en reed tegen een tegemoet komende auto aan.

Boetes OM voor “niet-registreren” makelaars en autohandelaren

WILLEMSTAD - Naar aanleiding van een aangifte van de FIU (Financial Intelligence Unit Curacao) in april 2019, heeft het OM 44 transactievoorstellen doen uitgaan naar makelaars en autohandelaren.

Gezaghebber Bonaire wordt niet vervolgd

KRALENDIJK - De gezaghebber van Bonaire, de heer E.E. Rijna, wordt door het Openbaar Ministerie niet vervolgd wegens overtreding van vergunningvoorschriften door het bedrijf Bon Recycling BV.