Notarial lawyers start new firm

As per 1 May 2011 a new firm was started on Curacao by notarial lawyers Klazien van Zwieten and Gerard Roos: Notarieel Juridisch Advieskantoor Van Zwieten & Roos, specialized in family law and legal advice on property development and real estate law.

Op 1 mei 2011 is op Curaçao gestart het Notarieel Juridisch Advieskantoor Van Zwieten & Roos. Het kantoor richt zich op de uitoefening van de algemene juridische adviespraktijk, waarbij de nadruk zal liggen op hulp in de familierechtelijke sfeer en de juridische begeleiding van projectontwikkeling en andere met onroerende zaken gerelateerde advisering.

Vele inwoners van Curaçao worden maar al te vaak in de dagelijkse praktijk geconfronteerd met onverdeelde nalatenschappen en andere juridische onverdeeldheden. Door de gecompliceerde familieverhoudingen die door de eeuwen heen zijn ontstaan op Curaçao kennen deze onverdeeldheden een ongekende ingewikkeldheid, waardoor scheiding en deling een langdurige en kostbare aangelegenheid zijn geworden. Het gevolg is dat vele mensen niet in aanmerking kunnen komen voor hypothecaire financiering van de hen toebehorende maar nog niet op naam gestelde onroerende zaken, omdat geen hypothecaire zekerheid aan de banken kan worden verschaft, vanwege de onverdeelde status van die zaken. Ook het kopen en verkopen van huizen op deze onverdeelde gronden is juridisch niet mogelijk. Deze huizen zijn min of meer aan het economisch verkeer onttrokken. Het zal duidelijk zijn dat de door velen gekoesterde droom van een eigen huis op eigen naam door deze obstakels niet, slechts ten dele of pas na heel lang wachten kan worden gerealiseerd.

De beide aan het kantoor Van Zwieten & Roos verbonden juristen, Mr. Klazien van Zwieten en Mr. Gerard J. Roos kunnen bogen op een uitgebreide ervaring op notarieel juridisch gebied. Immers, beiden zijn jaren werkzaam geweest bij het destijds op Curaçao gevestigde Notariskantoor Van der Plank en Roos en kennen daarom dus de lokale praktijk door en door uit eigen ervaring.

Met name mevr. van Zwieten is door velen gevraagd naar ondersteuning bij de oplossing van de hier geschetste problematiek. Zij heeft mede de aanzet gegeven tot de in 2007 in werking getreden Landsverordening houdende toevoeging van een vierde afdeling aan titel 7 van Boek
3 van het Burgerlijk Wetboek, getiteld “Langdurig onverdeeld gebleven gemeenschappen, bestaande uit een onroerende zaak”, gebaseerd op haar project Sosiego.

Recent ontmoette zij haar oud-collega Gerard Roos en toen was al snel de conclusie getrokken dat zij er gezamenlijk wat aan wilden doen. Het idee Notarieel Advieskantoor Van Zwieten & Roos was geboren!

Met respectering voor de belangen van de notarissen op het eiland en zo veel mogelijk in samenwerking met hen en ter ondersteuning van allen die daaraan behoefte hebben wil het kantoor haar bijdrage leveren aan de verdere conomische ontwikkeling van Curaçao, door op adequate wijze de procedures rond de opheffing van onverdeeldheden te versnellen.
Mevr. van Zwieten heeft bijvoorbeeld ook zorg gedragen voor de oprichting van de Stichting Curatorschap Onverdeelde Boedels, waarbij belanghebbenden aan de rechter in Eerste Aanleg kunnen verzoeken de Stichting als curator te laten optreden voor de gerechtigden (erfgenamen) die niet meer leven c.q. niet meer traceerbaar zijn, waardoor het juridisch mogelijk wordt de bewuste onverdeeldheid op te heffen en te zorgen dat de gerechtigden(erfgenamen) die wel traceerbaar zijn hun (aan)deel in eigendom kunnen verkrijgen.

Door de Landsverordening kunnen meetbrieven worden uitgegeven, notariële overdrachten (koop en verkoop) plaatsvinden en hypothecaire financieringen worden verkregen! Bewoners kunnen eigenaar worden van hun grond en hun huis. Dit is ontzettend belangrijk voor kinderen bij overlijden van de ouders, maar ook bij echtscheiding.
Zoals opgemerkt is het kantoor zich bewust van de traditionele en wettelijk beschermde belangen van de notariskantoren en het wil daarom benadrukken dat het op geen enkele wijze de taken van de notarissen wil overnemen of daarop invloed wil uitoefenen. Het kantoor streeft naar een optimale samenwerking met de notariskantoren in het belang van het publiek en denkt op basis van de ervaring van de beide juristen een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van de onderhavige problematiek, zodat aan de voor velen bestaande rechtsonzekerheid een einde komt!

Een ander aspect van de dienstverlening van het kantoor richt zich op hen die zowel familie-rechtelijke als vermogensrechtelijke banden hebben met Curaçao en Nederland.
Daarbij dient bedacht te worden dat het Nederlandse erfrecht en dat van Curaçao niet meer hetzelfde zijn. Door hun contacten met het Nederlandse notariaat en hun bekendheid met de
Nederlandse wetgeving ter zake, kunnen de beide aan het kantoor verbonden juristen deze mensen adequaat adviseren over huwelijksvermogensrechtelijke en erfrechtelijke kwesties, die worden beheerst door zowel de Curaçaose als de Nederlandse wetgeving. Het is bijvoorbeeld vaak belangrijk te denken aan (wijzigingen in) testamentaire beschikkingen, om te voorkomen dat bij overlijden ongunstige successiebepalingen van toepassing zijn.

Tijdens haar dienstverband op Curaçao heeft mevr. van Zwieten in samenwerking met de Amigo en Extra een juridisch vraag- en antwoordboekje uitgegeven onder de titel Recht? Recht! en Sa Bo Derechi.Hierin worden veelvoorkomende juridische, merendeels op de familiepraktijk gerichte vragen op een eenvoudige, begrijpelijke manier beantwoord. Het kantoor streeft ernaar dit boekje in een vernieuwde versie binnenkort uit te geven, alsmede een versie die meer gericht is op de onroerende zakenpraktijk.
Het ligt in de bedoeling ook digitale versies uit te brengen die dan op de website van het kantoor geraadpleegd kunnen worden. Op deze wijze kunnen burgers op eenvoudige wijze antwoord krijgen op veelvoorkomende bij hen levende vragen, zonder dat zij daarvoor direct geconfronteerd worden met hoge kosten!

Het kantoor streeft naar een beloningsstructuur voor haar dienstverlening die als zeer redelijk zal worden ervaren, gezien de notariële kosten die uiteindelijk vaak ook zullen moeten worden betaald om het beoogde rechtszekere resultaat te kunnen bereiken.

Totdat geschikte kantoorruimte is gevonden zal het kantoor voorlopig gevestigd zijn op het adres Kaya Tutifruti 14, tel. 7675834. Voor meer informatie kunt u mailen naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Ook is er de website www.notaroos.com, die van tijd tot tijd geactualiseerd wordt.

May 2011

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.