Financiele steun uit Nederland voor Aruba, Curacao en Sint Maarten

DEN HAAG – Het kabinet Rutte gaat de komende 6 weken Aruba, Curaçao en Sint-Maarten uit de brand helpen met renteloze leningen om de meest acute financiële nood als gevolg van de coronapandemie te verlichten.
 
Dat heeft minister Raymond Knops vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie via Youtube.
 
De leningen hebben een looptijd van twee jaar en kennen gedurende die periode geen aflossingsverplichting. “Een zachte lening zou je kunnen zeggen, waarvan bij eventuele herfinanciering wordt bekeken wat dan de voorwaarden zullen zijn”, zegt Knops. In de tussentijd wordt gewerkt aan “maatregelen die moeten leiden tot financiële deugdelijkheid op de langere termijn”.
 
De hoogte van de noodlening verschilt per land en is afhankelijk van de liquiditeitsbehoefte voor de komende zes weken. Zo krijgt Curaçao 117 miljoen Antilliaanse gulden (90 miljoen euro), Aruba 42,8 miljoen Arubaanse florin (22 miljoen euro) en Sint-Maarten 50,2 miljoen Antilliaanse gulden (ruim 25 miljoen euro).
 
Knops benadrukte dat Nederland Curaçao, Aruba en Sint-Maarten wil helpen. “Maar er is door de landen ook gevraagd om begrotingssteun. Daar willen we over praten, maar dan moeten we het tegelijkertijd hebben over het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Die waren voor de crisis bij alle landen niet op orde.”
 
Hij vergeleek dat met de huidige discussie in Europa, waar er ook landen zijn die geen buffers hebben opgebouwd. Volgens Knops moeten in de Caribische landen zaken als “belastingen, grondexploitatie, pensioensystemen” worden aangepakt om eventuele schokken in de toekomst wel op te kunnen vangen.
 
Hij noemde dat “lastige politieke keuzes”. Maar volgens Knops kan het niet zo zijn dat drie landen in het Koninkrijk financieel afhankelijk zijn van Nederland.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.