Assuria Suriname: 'Pensioenregeling zorgelijk voor nageslacht'

PARAMARIBO - Assuria, de grootste verzekeringsmaatschappij in Suriname, heeft bezorgdheid geuit over de invoering van de nieuwe Pensioenwet van Suriname.
 
Ten eerste zullen de premies die betaald moeten worden geleidelijk toenemen naar een gortige 28 procent van het loon over vijftig jaren onder de huidige bepalingen van de wet. "De bijdrage begint wel laag met 3 procent, maar we eindigen heel erg hoog. Wij zullen het niet voelen, maar we zadelen het nageslacht met een behoorlijke last op. Daar heb ik mijn persoonlijke zorgen over", zegt Stephen Smit, hoofd directeur van Assuria N.V., aan de krant.
 
Volgens de nieuwe pensioenregeling van de Staat, welke onderdeel is van het sociaal vangnet met twee andere wetten voor gezondheidszorg en een minimumloonstelsel, is iedere werkende burger nu verplicht een pensioen op te bouwen. Bestaande pensioenregelingen mogen behouden worden, maar er is een centraal pensioenfonds opgericht, voor kleine ondernemingen en zelfstandige arbeiders die zich een eigen pensioenfonds niet kunnen permitteren.
 
De afdrachten zijn dit jaar begonnen en bedragen 3 procent van het loon, waarvan de helft door de werkgever en de helft door de werknemer wordt betaald. Volgens de wet moeten de premies jaarlijks met een half procent toenemen de komende vijftig jaren. Assuria is volgens hem met de Pensioen Raad, die belast is met de uitvoering van het systeem, in overleg, onder andere, hierover. "Wij zijn in overleg met de raad om na te gaan wat onze rol kan zijn. Wij beschikken over zowel bestaande als potentiele nieuwe klanten", zegt Smit verder, wiens organisatie de meeste pensioenfondsen in haar portefeuille heeft.
 
Een ander punt van zorg is het feit dat de premie-afdrachten "heel laag" beginnen, namelijk 3 procent van het salaris. Smit: "het is belangrijk dat wij ook kijken naar de lessen in het buitenland, vooral in Europa, waar mensen langer moeten werken, terwijl hun uitkering ook is gekort omdat het systeem niet te dragen was. In Suriname zullen de uitkeringen pas over vijf jaren beginnen, dus we voelen het niet. Maar over vijftien jaren zullen wij het wel beginnen te voelen."
 
Om een reactie gevraagd wijst de Pensioen Raad erop dat de huidige wet gebaseerd is op berekeningen die gemaakt zijn door externe deskundigen, zoals het accountantsbureau KPMG en een team van actuarissen. Volgens de calculaties zal het systeem zich financieel kunnen bedruipen. De Raad wijst er verder op dat er ook om de drie jaren zal worden geëvalueerd. Als het dan nodig is om de premies en uitkeringen aan te passen (indexeren), bijvoorbeeld vanwege inflatie, zal dat ook gebeuren.
 
De Ware Tijd

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.