Het referendum op Curaçao, afsluiting

Geschreven door Eric R. de Vries

dinsdag, 19 mei 2009

Op 15 mei 2009 keurde de bevolking van Curaçao het resultaat van de Ronde Tafelconferentie van 15 december 2008 goed. Daarmee is Curaçao een stap dichter bij het worden van een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. En kan worden begonnen met het, vanuit een gezonde startpositie, aanpakken van de problemen op Curaçao. Daarmee is ook aan de andere eilanden van de Antillen het groene licht gegeven de door hen gekozen route voort te zetten.

Als er een ding duidelijk is geworden door dit referendum, is het wel dat de oude politiek van niet nagekomen beloftes voorbij moet zijn. De bevolking wil een politiek die op basis van verstand van zaken en met daadkracht voor het eiland werkt. Nimmer eerder toonde de bevolking op Curaçao zich immers in staat een zeer complex politiek akkoord als dat waarover werd gestemd te begrijpen en daarover een keuze te maken. Gezond verstand won het van de emotie. De bevolking van Curaçao toonde zich hiermee nog een stap verder te zijn gegaan in haar emancipatie.

Uiteraard zijn er ook weer slechte verliezers. Zij konden het niet nalaten op basis van de uitslag (52% tegen 48%) aan de kaak te stellen welk deel van de bevolking (rijk of arm, naar geboorteplaats, etc.) voor of tegen was. Dat daarbij werd gedurfd de vraag te stellen of niet moet worden bezien wie (bijvoorbeeld afhankelijk van afkomst) in de toekomst wel of niet op Curaçao mag stemmen, is niet alleen teleurstellend maar bovenal een miskenning van de uitslag van het referendum.

Die uitslag laat immers zien dat een democratisch Curaçao in meerderheid voor het JA ging. Uiteindelijk gaat het er niet om of er een of meer bepaalde bevolkingsgroepen voor of tegen stemden. Het gaat erom dat de absolute meerderheid dat deed. Zij die dat niet kunnen begrijpen of accepteren, dienen zich te bezinnen op hun rol in het nieuwe land Curaçao dat binnenkort zal ontstaan. En, een verschil van omstreeks 4% is voor een JA-NEE referendum niet ongewoon. Toen de bevolking van Quebec in 1995 moest stemmen over de afsplitsing van Canada, werd dit voorstel met 50.58% verworpen. Een verschil van nog geen 1 procent. Toch werd de uitslag gerespecteerd. Zo werkt het in een democratie.

Het is nu zaak dat de politiek op Curaçao de onderlinge verschillen terzijde schuift en gezamenlijk gaat werken aan de verdere implementatie van het met de partners in het Koninkrijk bereikte akkoord. Zodat Curaçao inderdaad deze unieke kans in volle glorie ten behoeve van het volk aanpakt en uitvoert. Dat is uiteindelijk de taak van de gekozen volksvertegenwoordigers, dat is waarvoor zij door het volk zijn aangesteld en worden betaald. Onafhankelijk van de vraag of zij regeren of controleren.

Aan mijn wens zoals in mijn vorige blog uitgesproken, is in ieder geval voldaan. Ik hoop dat nu ook de wensen van al mijn medeburgers op een beter Curaçao voor iedereen, uit zullen komen. De toekomst zal het leren.

(Source: Mr. Online)

St. Maarten one step closer to averting FATF blacklisting

PHILIPSBURG--St. Maarten came one step closer to being compliant with the Financial Action Task Force (FATF) recommendations and avoiding being publicly listed as a jurisdiction with weak measures to combat money-laundering and terrorism-financing on Friday when Members of Parliament (MPs) unanimously passed the National Ordinance amending the Penal Code in connection with the implementation of some urgent international obligations.

CU wil wet tegen kindermishandeling BES-eilanden

BES EILANDEN - De ChristenUnie wil dat er een nieuwe wet komt tegen kindermishandeling op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De kleinste regeringspartij roept het kabinet op werk te maken van een wet die fysiek en psychisch geweld tegen kinderen ook op de BES-eilanden verbiedt.

Lawyers say the government's appeal in dump case is incomprehensible

PHILIPSBURG--There is still unlawful nuisance and the odour at the sanitary landfill must be removed. The Country St. Maarten considers itself committed to the Fire Suppression Plan but does not want to commit itself to a specific date.