Korte Lijntjes

dinsdag, 16 april 2013 door een advocaat in de Cariben

Drie maanden geleden was ik een week in Nederland om mijn jaarlijkse kou te vatten en familie en vrienden te bezoeken, hoewel men doorgaans liever bij mij op Curaçao langskomt. Zoals altijd, spreek ik dan met vrienden af in een Amsterdams café. Daar aangekomen word ik meteen gerust gesteld, dat ik de afgelopen maanden niet zoveel heb gemist. 

Sinds een tijdje ben ik de fase beland waarin steeds meer Nederlandse vrienden gaan trouwen, zodat ik ook dit jaar een deel van mijn vakantiedagen niet op het Zuid-Amerikaanse vasteland, maar in Nederland zal spenderen. Ik beschouw het maar als een luxeprobleem.
 
Bij het verstrijken van zo’n avond gaat het gesprek op een gegeven onvermijdelijk ook over werk. Men is benieuwd wat ik allemaal doe en meemaak op Curaçao.
 
Als ik begin te vertellen over mijn werkgerelateerde belevenissen van de laatste tijd, fronst men regelmatig de wenkbrauwen. Ik ben daar inmiddels aan gewend geraakt. Vooral onder hen die als advocaat in Nederland werkzaam zijn, heerst de nodige scepsis over de beoefening van hetzelfde beroep ruim 8000 kilometer verderop. Het komt denk ik omdat ik de enige in het café ben die er gezond uitziet in het hartje van de Nederlandse winter. De barman vraagt of ik net terug ben van de wintersport.
 
Vaak duurt het even om die scepsis weg te nemen. Aan wie ik ook vertel wat mij vijf lange werkdagen per week zoal bezighoudt: mijn toehoorders laten zich nooit makkelijk overtuigen dat een advocaat op Curaçao hard werkt en dat de zaken die spelen bovendien vaak zeer in het oog springen. Regelmatig wordt in de krant bericht over zaken waaraan mijn kantoorgenoten en ikzelf werken; het is niet ongebruikelijk dat daarbij de foto van de behandelend advocaat wordt geplaatst, zodat je op straat hierover wordt aangesproken.
 
Ik durf gerust te zeggen dat de uitoefening van het vak van advocaat op Curaçao, ook voor de echte liefhebber, veel interessanter is dan men geneigd is te denken. En gek genoeg komt dat vaak juist door de kleinschaligheid van een eiland als Curaçao. Procedures, niet alleen de grote, krijgen in de media veel aandacht. De pers schroomt niet om regelmatig aan te dringen op het verstrekken van informatie. Dat vraagt om de nodige voorzichtigheid. Je bent er bovendien van verzekerd, dat mocht je in een zaak een fout begaan, dit meteen op straat zal komen te liggen. Het is daarom meer dan eens zaak om dit te voorkomen.
 
Ook in de onderlinge contacten tussen advocaten en tussen advocaten en rechters, merk je dat de lijntjes kort zijn. Een ieder die twee of meer jaar in de Curaçaose advocatuur werkzaam is, kan beamen dat bijna iedereen uit “het wereldje” elkaar in meer of mindere mate kent. Een en ander betekent dat het geraden is om je in een procedure, maar ook daarbuiten, coöperatief en betamelijk op te stellen tegenover je confrères en collega’s. De kans dat je elkaar in een (andere) procedure nog eens tegen komt, is niet te onderschatten.
 
Hetzelfde geldt voor het contact tussen advocaten en de rechters. Die zullen het niet snel vergeten als een advocaat zijn zaken niet op orde heeft. Rechters zijn op Curaçao zeer benaderbaar en pragmatisch ingesteld. E-mailen met rechters is heel gewoon. Ook staan rechters er bijvoorbeeld voor open, om in geval van een (voor zover mogelijk) georkestreerde veiling van een zeeschip, de advocaat eerst te ontvangen om op voorhand afspraken te maken over de timing van de verschillende stappen in zo’n procedure, zodat het veilingtraject van te voren is besproken en daardoor soepel zal verlopen.
 
In een faillissementsprocedure heb ik meegemaakt dat een rechter op dezelfde dag als waarop hij het faillissement in afwezigheid van de gerekwestreerde uitsprak, op verzoek van de advocaat van de failliet, het verzet daartegen wilde behandelen. De failliet kon zodoende in de tussenliggende uren, alle in het faillissementsrekest genoemde schuldeisers snel door derden – zelf was zij immers beschikkingsonbevoegd geworden – laten betalen. De faillissementsvonnis werd zeven uur na de uitspraak alweer vernietigd. De curator rekende zelfs geen voorrijkosten voor de verzetzitting.
 
Het is een kleine greep uit de vele omstandigheden die werken op Curaçao leuk maken. Daar hoeft de zon niet eens voor te schijnen, maar in het weekend liever wel.
 
(Mr. online)
 
EEN ADVOCAAT IN DE CARIBEN
Wij zijn Nederlands Caribische advocaten en werken op Aruba, Bonaire, Curaçao en St. Maarten. Via deze blog lees je wat de bijzonderheden zijn van het werken als advocaat in de Nederlandse Cariben, zoals bij ons kantoor. Beleef de advocatuur in de tropen op afstand mee.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.