Een advocaat in de Cariben

"Zou jij het leuk vinden als advocaat in de Cariben werkzaam te zijn?"
dinsdag 19 augustus 2014 door Brian Zending
 
Het was maandag 2 juni 2014, de dag dat ik op het kantoor van VanEps Kunneman VanDoorne te Curaçao mijn handtekening mocht zetten onder de overeenkomst die mij zou verbinden aan the leading Dutch Caribbean firm.
 
Een uiterst bijzonder moment en niet in de laatste plaats omdat nauwelijks twee weken hiervoor het startschot werd gegeven voor een uitzonderlijk snelle sollicitatieprocedure.
 
Het avontuur begon voor mij op LinkedIn, maar had evenzeer op Facebook, Instagram, Skype of één van de overige social media kunnen beginnen. VanEps Kunneman VanDoorne voerde een breed toegankelijke recruitment campagne met selfies en de typische Caribbean flavour, die niet aan mijn aandacht had kunnen ontglippen. Het resultaat was een groep jonge, ambitieuze juristen in de dop, die op 19 mei in Amsterdam samenkwam om hun doel te bereiken: advocaat worden, en niet in de laatste plaats in de Cariben.
 
De eerste dag was een wederzijdse kennismaking. Dé mogelijkheid om kennis te maken met alle geledingen van een organisatie die doorgaans slechts bereikt kan worden door een vliegreis van een kleine achtduizend kilometer. Naast de gebruikelijke onderdelen zoals een kantoorpresentatie en kennismakingsgesprekken, stonden ook videoconferenties met de verschillende eilanden Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Bonaire op het programma. Daarin spraken we met partners, medewerkers en advocaat-stagiairs.
 
Voor een aantal gelukkigen werd de week voortgezet met een online assessment: een reeks obstakels die zou uitmonden in een spannende slotdag. Deze officiële selectiedag omvatte een casus en een persoonlijkheidsgesprek, en wanneer deze ronde ook werd doorstaan, volgde een videoconferentie met een ervaren advocaat te Curaçao. Daarna volgde het spannendste gedeelte van de selectieprocedure; het wachten op het telefoontje.
 
Na een vijftal lange wachtdagen zag ik de landcode +5999 op mijn telefoon staan. Na één keer heel diep ademhalen nam ik op. De vraag, die eigenlijk geen antwoord behoeft, werd gesteld: ‘’Zou jij het leuk vinden als advocaat in de Cariben werkzaam te zijn?’’. Mijn antwoord kon uiteraard niet uitblijven. ‘’Ja, zelfs veel meer dan dat!’’ Al enkele dagen later stapte ik het vliegtuig in en de rest is geschiedenis.
 
Terugkijkend op de afgelopen drie maanden, waaronder mijn eerste werkweken, voelt het soms nog even onwerkelijk deze eer te zijn toebedeeld. Allereerst de eer te mogen wonen op één van de schitterendste eilanden van de Cariben, maar bovenal de eer van het beoefenen van het vak van advocaat in dienst van een in alle opzichten fantastisch kantoor. De passie spat ervan af, het niveau is hoog en er wordt keihard gewerkt. Overigens, cocktails op het strand worden ook zeker gedronken, maar die worden netjes bewaard voor de avonden en het weekend.
 
Brian Zending is advocaat-stagiair in de procespraktijk van VanEps Kunneman VanDoorne. Hij studeerde in 2012 af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en deed tijdens en na zijn studie ervaring op bij een advocatenkantoor en als juridisch medewerker aan klantzijde.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.