SERVICE WITH A SMILE

Door Steffen Hagen
Wanneer ik het Gerechtsgebouw uitloop schijnt de namiddagzon alweer verblindend in het gezicht, snel mijn zonnebril op. Mijn auto staat even verderop gelukkig in de schaduw van een palm geparkeerd, dat scheelt.
 
Zojuist weer eens een zaak over Intellectueel Eigendom gedaan, leuk, mijn specialisme merken- en auteursrecht. Het onderwerp van geschil: slippers. De tafel voor de rechters lag er op enig moment vol mee. Een typische IE-zaak met een typisch Caribisch onderwerp.
 
Ik glimlach, in het tevreden besef dat ik een jaar geleden de juiste stap heb gemaakt door naar Aruba te komen. Na ruim 13 jaar advocatuur in Nederland, huis en haard verkocht en met vrouw en kinderen de overstap gemaakt. Mijn vrouw en ik hadden al langer de droom om te wonen en werken in het buitenland, onze horizon te vergroten. Tien jaar geleden woonden we een jaar in New York, waar ik op de Dutch Desk van mijn toenmalige kantoor ook Nederlands-Antilliaans recht beoefende. Die buitenlandervaring – het  leven en werken in een ander land met een andere taal en cultuur – smaakte  toen al naar meer. Daarnaast reizen we graag, ook nadat onze meiden er kwamen. Inmiddels 9 en 6 jaar oud, zijn zij op hun gelukkigst met hun blote voeten in het zand. 
 
Ook professioneel heeft het gebracht wat ik ervan verwachtte: meer verantwoordelijkheid en ondernemerschap, en een bredere juridische praktijk, in een internationale context. Als teamleider op Aruba heb ik de eindverantwoordelijkheid. Dan gaat elk advies of processtuk door je handen voor het uitgaat. Wat ondernemerschap betreft biedt de deels internationaal en deels lokaal georiënteerde praktijk een extra uitdaging. 
 
Enerzijds krijgen we als leidend kantoor in de regio veel referral werk van de grote buitenlandse kantoren en ondernemingen. Vanwege de historie en handel spreekt ook bijna elke Arubaan ten minste vier talen: Papiamento, Nederlands, Engels en Spaans. Niet zo gek ook, wanneer je bedenkt dat 80% van de economie op toerisme draait, met name gericht op de (Noord-, maar in toenemende mate ook Zuid-)Amerikaanse toerist: service with a smile! 
 
Anderzijds zijn er de (grotere) lokale en regionale ondernemingen en overheden, waar het relationele aspect en gevoel voor cultuur en gebruiken het verschil maakt. Je ontwikkelt directe contacten met ondernemers en bestuurders op het eiland, waardoor je echt onderdeel wordt van een gemeenschap. Wat dat betreft vind ik Aruba en de mensen hier erg inspirerend en voelde ik mij direct thuis. Arubanen zijn open en behulpzame mensen. De regionale dynamiek merk je concreet als flying lawyer: een concept dat kantoor aanbiedt aan cliënten in de hele regio, waarbij we specialistische expertise invliegen als die niet ter plekke aanwezig is. Daarbij geldt bovendien dat de jurisdicties waar we werken – Aruba, Curaçao, St. Maarten, de BES-eilanden en Suriname – ieder hun eigen wetgeving hebben. Met enige regelmaat vlieg ik naar de andere (ei)landen die ons kantoor bedient wanneer een zaak daarom vraagt. Dat maakt het pas echt internationaal! 
 
Ook van het ondernemen in een bredere praktijk krijg ik veel energie. In Nederland werkte ik op specialistische secties, eerst als corporate finance advocaat, later als IE/IT-recht specialist. Als breed geïnteresseerde liefhebber pakte ik waar mogelijk graag ook zaken op die ‘sectie-overschrijdend’ waren, maar in de geldende (Zuidas-)cultuur en structuur blijf je toch vooral specialist op een beperkt gebied. Op Aruba ben ik praktiserend specialist op meerdere gebieden tegelijk. We bieden als kantoor commerciële juridische ondersteuning in brede zin (ondernemingsrecht, financieel recht, procesrecht, faillissementsrecht, verzekeringsrecht, vastgoed, arbeidsrecht, IE/IT incl. telecom en distributie-en contractenrecht). Cliënten vragen om mijn ervaring, expertise en interesse in de breedste zin, en dat tilt het ondernemen, het acquireren en bedienen van cliënten naar een hoger plan. 
 
Ik stap in mijn auto, terug naar kantoor. Raampje open, de passaatwind waaiend door mijn haren (als ik die nog had gehad…). Benieuwd hoe het met die overname van dat hotel staat, waaraan we met ons team werken. En dan einde van de dag tevreden naar huis, lekker buiten op de porch bij een rode zonsondergang een hapje eten in de zwoele avondlucht. Maar niet nadat ik bij thuiskomst direct mijn nette schoenen verruild heb voor slippers – van het originele merk natuurlijk.
 
 
 
Steffen Hagen groeide deels op in de VS (Detroit), begon zijn loopbaan in 2001 bij Allen & Overy in Amsterdam en New York, waar hij tevens Nederlands-Antilliaans recht beoefende. Sinds 2007 werkte hij bij CMS Derks Star Busmann in Utrecht en Amsterdam. In 2014 maakte Steffen de overstap naar VanEps Kunneman VanDoorne, waar hij sindsdien de Arubaanse vestiging leidt.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.