Q&A on M&A: Hugo Reumkens and Onno Boerstra of Van Doorne

NETHERLANDS -  Hugo Reumkens (Managing Partner) and Onno Boerstra (head of Corporate) from law firm Van Doorne in Amsterdam – with whom Dutch Caribbean law firm VanEps Kunneman VanDoorne has a long term association – are featured in an episode of ‘Q&A on M&A’; a series of portraits from Dutch M&A-focused website OverFusies.nl in which leading individuals from the M&A business are interviewed.
 
Read the complete article here (in Dutch).
 
 
OverFusies.nl een serie portretten waarin leidende personen uit de M&A wereld aan het woord komen. Welke ontwikkelingen zien zij in de huidige markt? Hoe denken zij daar met hun kantoor op in te spelen? En, niet onbelangrijk: hoe zien zij de toekomst van de markt op langere termijn?
 
Deze week Hugo Reumkens en Onno Boerstra, respectievelijk managing partner en hoofd praktijkgroep ondernemingsrecht bij Van Doorne. "Nederland heeft een goed investeringsklimaat en biedt ook in deze markt voldoende kansen voor zowel nationale als buitenlandse investeerders", aldus Hugo Reumkens en Onno Boerstra, respectievelijk Managing Partner en hoofd Corporate van Van Doorne.
 
Managementadvisering
Onno Boerstra is ruim dertig jaar werkzaam als advocaat in het ondernemingsrecht en gespecialiseerd in private equity. Hij leidt de corporate praktijk van Van Doorne. Boerstra was recent betrokken bij twee aansprekende private equity transacties die beide kwalificeerden voor 'deal of the year'. Het betrof de overname van Meyn Food Processing door een investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffet en de verkoop van de non-food discount winkelketen Action aan 3i Investments.
 
“Mijn werkzaamheden bestaan voor ongeveer 80% uit overnames met de nadruk op private equity en managementteams die doorrollen bij een wisseling van de eigenaar van een onderneming,” zegt Boerstra. De advisering aan managementteams is in diverse opzichten interessant: “Adviseer je als kantoor een biedende partij, dan is de kans dat de deal daadwerkelijk doorgaat ongeveer 10%. Een kantoor dat de verkopende partij adviseert heeft daarentegen een zekere deal, maar is daarna zijn cliënt kwijt. Als adviseur van het management is er een zekere deal, plus dat je met de nieuwe aandeelhouder aan tafel zit. Dit kan spin-off opdrachten opleveren.”
 
Vertrouwelijk imago
Hugo Reumkens is sinds 2011 de managing partner van Van Doorne. Hij begeleidt onder meer M&A deals met een focus op de mid-market. “Daaronder classificeer ik deals met een dealwaarde tussen de 25 en de 250 miljoen euro”. Hij geeft ook aan dat zijn kantoor relatief veel vaste cliënten bedient. Boerstra vult aan dat cliënten het beleid waarderen om in principe niet naar buiten te treden over transacties, zoals de dealwaarde van M&A deals. “Dit schrijven niet alleen onze beroepsregels voor, maar doen we ook om het vertrouwelijke imago te waarborgen dat we hebben door onze zeer succesvolle procespraktijk.
 
Geldschieters “bunzig”
Zowel Boerstra als Reumkens is voorzichtig optimistisch over de huidige fusie- en overnamemarkt: "Nederland is voor buitenlandse investeerders nog steeds buitengewoon interessant, met name als gateway tot Europa. Er lijkt voor het komende jaar nog voldoende deal appetite te zijn". “Maar, deals hebben tegenwoordig een langere doorlooptijd.” zegt Reumkens. Hij wijst op de groeiende omvang en het belang van due diligenceonderzoeken (zowel financieel als commercieel) die doorgaans een vertragend effect hebben.
 
Boerstra vult aan dat ook de private equity markt hier last van heeft. “Er is nog relatief veel dealbereidheid, maar ook deze professionele partijen hebben moeite om de financiering van een deal rond te krijgen.” Hij geeft aan dat dit financieringsprobleem deels samenhangt met de financiële ruimte bij de Nederlandse banken. “De bereidheid van banken “to amend and extend” leningen aan portfolio companies in zwaar weer neemt af. Daarnaast hebben Nederlandse banken slechts beperkte mogelijkheden omvangrijke transacties te financieren. Voor omvangrijke deals zijn buitenlandse banken nodig.” “Geldschieters zijn "bunzig" en vragen steeds meer zekerheden en gunstige ratio’s” verduidelijkt Reumkens. “Ook is er meer voorzichtigheid bij private equity partijen.” “Ten slotte is er in de eerste fase van transacties een enorm gat tussen de vraagprijs en de biedingen,” aldus Boerstra.
 
Midmarket
Reumkens ervaart verder dat momenteel het leeuwendeel van de deals wordt gesloten in de mid-market. “Het merendeel van die deals komt niet op de radar van de media. Deels door de dealwaarde, maar vooral omdat de cliënt er vaak geen prijs op stelt als deals breed in de media worden uitgemeten. Wel geeft hij aan dat de mid-market sector onderhevig is aan stevige concurrentie. Deze concurrentie komt uit de hoek van internationale advocatenkantoren, maar ook boetiekkantoren en advocatenkantoren uit het middensegment. Daaruit blijkt dat sprake is van een overschot aan juridische dienstverlening.
 
Mentor capital
Boerstra en Reumkens zien dat finance engineering steeds meer naar de achtergrond verdwijnt bij de beslissing of een deal al dan niet wordt gesloten. “Men richt zich vooral op synergievoordelen,” zegt Reumkens. Voor wat de multiples betreft die gehanteerd worden zien de heren geen grote veranderingen ten opzichte van 2007. Boerstra: “Deals die doorgaan hebben nog steeds vaak multiples van rond de 8.”
 
Reumkens geeft nogmaals aan dat de bottle neck vooral aan de financieringskant zit. “Banken zitten klem, omdat bijzonder beheer zekerheden niet kan uitventen. Omdat targets meestal overgefinancierd zijn, is er vaak geen exit-mogelijkheid.” Boerstra geeft een voorbeeld dat hij de laatste tijd steeds vaker ziet: “Bepaalde private equity partijen lossen dat op door mentor capital. Zij richten zich juist op bedrijven in zwaar weer en gaan dan zelf aan de knoppen gaan zitten. Investeringen in gesaneerde portfolio companies bieden daardoor ook kansen voor private equity”
 
Sectorfocus
Bij Van Doorne speelt sectorfocus een belangrijke rol in de marktbenadering . Boerstra: “In een aantal sectoren waarin we actief zijn, hebben we ook echt een voorsprong op de concurrentie voor wat betreft marktkennis” Zo benaderen we onder andere de zorgsector vanuit een brede corporate invalshoek. Reumkens geeft aan dat zijn kantoor afgelopen jaar mede door deze focus een stijgende omzet kon bijschrijven en er ook groei mogelijk was van het aantal werknemers. “Het eerste kwartaal van 2013 zagen wij hierin een verdere ontwikkeling.” Boerstra verwacht dat zowel specialisatie als sectorfocus de komende jaren een trend gaat worden. "Sectorfocus is in de huidige markt essentieel om als sparringpartner toegevoegde waarde bij een transactie te kunnen leveren.” Reumkens: “Ons business model is echt van deze tijd. Daarnaast is het uiteindelijk voor het kantoor minder belangrijk wie een deal binnenhaalt, maar is het veel belangrijker dat de partners een uitgebalanceerde bijdrage leveren aan de winst door verstandig met elkaar samen te werken.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.