Amerikaanse advocatenkantoren in zwaar weer

De financiële crisis raakt de zakelijke dienstverlening. Bij Amerikaanse advocatenkantoren vallen nu al veel ontslagen vanwege teruglopend werk. De verwachte toename van het aantal class actions en andere aansprakelijkheidszaken blijft daarentegen nog even uit.

Advocatenblad The American Lawyer houdt de personele ontwikkelingen onder de tweehonderd grootste Amerikaanse kantoren, de Law 200, nauwgezet bij. De problemen doen zich in de hele Law 200 voor. Minstens 44 kantoren hebben dit jaar advocaten ontslagen en de ‘blijvers' moeten het stellen met sterk afgeslankte bonussen.

Zo hield het vermaarde kantoor Thelen uit San Francisco - tot voor kort een van de honderd grootste van het land en in 2007 nog goed voor 345 miljoen dollar omzet en 805 duizend dollar winst per partner - per 1 december op te bestaan. Drie dagen eerder trof de eveneens grote plaatsgenoot Heller Ehrman hetzelfde lot.

Het Britse The Economist analyseert de ontwikkelingen in een artikel met de titel Shanghai, Dubai or Bye-bye? Terwijl het werk aan fusies en overnames, structured finance, vastgoed en ontwikkeling is opgedroogd, moeten de in verband met de kredietcrisis en ‘beleggerswoede' verwachte class-actions in verband met onder meer vermeende beursfraudes nog van de grond komen, zo stelt het blad vast.

Een door het advocatenkantoor Fulbright & Jaworski gedaan onderzoek naar litigation trends toont zelfs een dalend aantal nieuwe rechtszaken tegen Amerikaanse bedrijven. Van de advocatenkantoren kreeg 21 procent geen nieuwe zaken binnen in 2007-08, tegenover elf procent in 2005-06. Het lijkt er op dat beleggers vooralsnog terughoudend hun geld te steken in dit soort juridische procedures.

Toch verwacht 43 procent van de ondervraagde advocatenkantoren het volgend jaar wel een stijging van het aantal nieuwe zaken. Slechts drie procent voorziet een daling.

Joseph Grundfest van de Stanford Securities Class Action Clearinghouse spreekt in The Economist de verwachting uit dat de grote advocatenfirma's die het echt ingewikkelde werk doen, hun beursgenoteerde klanten wel zullen behouden. De grootste klappen verwacht hij onder de middelgrote advocatenkantoren. Ook anderen verwachten daar een shake-out.

Anderzijds slagen sommige middelgrote en kleinere spelers er in deze kostenbewuste tijden juist in om Fortune 500 klanten te veroveren op hun grote en dure concurrenten. Hun uurtarieven liggen op ongeveer zestig tot zeventig procent van die van de Top 200 kantoren, en bovendien zetten ze doorgaans minder advocaten op een zaak.

Bron: Accountant.nl

(Source: Magazine Mr.)

1 December, 2008

UoC-studenten op uitwisseling en stage naar Europa

WILLLEMSTAD - In de afgelopen weken zijn een aantal studenten van de Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen, de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en de Faculteit der Technische Wetenschappen vertrokken naar Europa voor een stage of semesteruitwisseling aan de apartneruniversiteiten van de UoC.

Raad van Ministers op bezoek bij Gouverneur

WILLEMSTAD – Elke vier maanden nodigt de Gouverneur van Curaçao, Hare Excellentie Lucille George-Wout, de Raad van Ministers uit voor een werklunch.

First Management Agreement Aruba signed

ORANJESTAD - A scoop on Aruba, where the Minister of Spatial Development, Infrastructure and the Environment Otmar Oduber and Fundacion Parke Nacional Aruba signed a management agreement for the first time on August 26.