Amerikaanse advocatenkantoren in zwaar weer

De financiële crisis raakt de zakelijke dienstverlening. Bij Amerikaanse advocatenkantoren vallen nu al veel ontslagen vanwege teruglopend werk. De verwachte toename van het aantal class actions en andere aansprakelijkheidszaken blijft daarentegen nog even uit.

Advocatenblad The American Lawyer houdt de personele ontwikkelingen onder de tweehonderd grootste Amerikaanse kantoren, de Law 200, nauwgezet bij. De problemen doen zich in de hele Law 200 voor. Minstens 44 kantoren hebben dit jaar advocaten ontslagen en de ‘blijvers' moeten het stellen met sterk afgeslankte bonussen.

Zo hield het vermaarde kantoor Thelen uit San Francisco - tot voor kort een van de honderd grootste van het land en in 2007 nog goed voor 345 miljoen dollar omzet en 805 duizend dollar winst per partner - per 1 december op te bestaan. Drie dagen eerder trof de eveneens grote plaatsgenoot Heller Ehrman hetzelfde lot.

Het Britse The Economist analyseert de ontwikkelingen in een artikel met de titel Shanghai, Dubai or Bye-bye? Terwijl het werk aan fusies en overnames, structured finance, vastgoed en ontwikkeling is opgedroogd, moeten de in verband met de kredietcrisis en ‘beleggerswoede' verwachte class-actions in verband met onder meer vermeende beursfraudes nog van de grond komen, zo stelt het blad vast.

Een door het advocatenkantoor Fulbright & Jaworski gedaan onderzoek naar litigation trends toont zelfs een dalend aantal nieuwe rechtszaken tegen Amerikaanse bedrijven. Van de advocatenkantoren kreeg 21 procent geen nieuwe zaken binnen in 2007-08, tegenover elf procent in 2005-06. Het lijkt er op dat beleggers vooralsnog terughoudend hun geld te steken in dit soort juridische procedures.

Toch verwacht 43 procent van de ondervraagde advocatenkantoren het volgend jaar wel een stijging van het aantal nieuwe zaken. Slechts drie procent voorziet een daling.

Joseph Grundfest van de Stanford Securities Class Action Clearinghouse spreekt in The Economist de verwachting uit dat de grote advocatenfirma's die het echt ingewikkelde werk doen, hun beursgenoteerde klanten wel zullen behouden. De grootste klappen verwacht hij onder de middelgrote advocatenkantoren. Ook anderen verwachten daar een shake-out.

Anderzijds slagen sommige middelgrote en kleinere spelers er in deze kostenbewuste tijden juist in om Fortune 500 klanten te veroveren op hun grote en dure concurrenten. Hun uurtarieven liggen op ongeveer zestig tot zeventig procent van die van de Top 200 kantoren, en bovendien zetten ze doorgaans minder advocaten op een zaak.

Bron: Accountant.nl

(Source: Magazine Mr.)

1 December, 2008

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.