Recht: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op Aruba

door Misha Bemer

Arbeidsovereenkomsten in Aruba zijn doorgaans overeenkomsten voor onbepaalde tijd.

Weliswaar voorziet de arbeidswetgeving in de mogelijkheid een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te gaan doch daartoe dient onder de huidige wet sprake te zijn van 1) een behoefte aan tijdelijke arbeidskrachten, welke behoefte slechts in een gedeelte van het kalenderjaar bestaat en voortvloeit uit de toename van de bedrijvigheid in de onderneming gedurende die periode, hetzij 2) de vervanging van een tijdelijk afwezige werknemer, hetzij 3) de uitvoering van een nauwkeurig omschreven werk of project, hetzij 4) het verrichten van losse, ongeregelde arbeid.

Wordt een overeenkomst voor bepaalde tijd aangegaan zonder dat sprake is van één van de deze vier omstandigheden dan zijn daarop de bepalingen inzake de beëindiging van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van toepassing. Voor de beëindiging door de werkgever van een overeenkomst voor onbepaalde tijd is op straffe van nietigheid toestemming van de Directie Arbeid nodig.

Menig arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bevat de bepaling dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Tot 1994 was de pensioengerechtigde leeftijd 62 jaar, thans is deze 60 jaar. Nu kan je je afvragen of er als gevolg van een dergelijk beding de facto nog wel sprake is van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Immers, als gevolg van het pensioenbeding is het einde van de overeenkomst objectief bepaalbaar. Dient de werkgever wanneer de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt niet toch toestemming te vragen aan de Directie Arbeid voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst? Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba oordeelde in een kort geding vonnis van 11 maart 2008 dat dit het geval is, met alle consequenties voor werkgevers van dien. Als gevolg van het vonnis van het Hof was het aan te bevelen de Directie Arbeid tijdig te verzoeken toestemming te verlenen voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst met een werknemer waarvan de pensioengerechtigde leeftijd in zicht kwam, tenzij de werknemer bereid was in te stemmen met een beëindiging van de overeenkomst met wederzijds goedvinden. Niet elke werkgever wenste zich echter bij het oordeel van Hof neer te leggen. Zo heeft er eind 2008/begin 2009 bij het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba een procedure plaatsgevonden waarbij de werkgever zich op het standpunt stelde dat de arbeidsovereenkomst als gevolg van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd was geëindigd. De werknemer betwistte het standpunt van de werkgever en eiste in rechte doorbetaling van loon. Het Gerecht achtte zich niet gebonden aan het vonnis van het Hof, gaf de werkgever gelijk en wees de vordering van de werknemer af. Dit vonnis heeft echter een door de werknemer ingesteld hoger beroep niet overleefd. Op 19 mei 2009 heeft het Hof onder verwijzing naar zijn vonnis van 11 maart 2008 het vonnis van het Gerecht vernietigd. Het is op dit moment dan ook aan te bevelen als werkgever het zekere voor het onzekere te nemen en tijdig de Directie Arbeid om toestemming te vragen voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst wanneer de pensioengerechtigde leeftijd van een werknemer in zicht komt, waarover hieronder zo dadelijk meer.

Overigens is niet ondenkbaar dat in de toekomst in de wet geregeld zal zijn dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van rechtswege kan eindigen wegens het bereiken van een redelijke pensioneringsleeftijd. Zo viel op 22 september 2009 in dagblad Amigoe te lezen dat er een wetsvoorstel bij de Raad van Advies ligt waarin een bepaling met een dergelijke strekking is opgenomen. Dat het wetsvoorstel het ook daadwerkelijk tot wet zal schoppen is echter niet zeker; voorstellen ingrijpende wijzigingen van de arbeidswetgeving behelzende doen vaak het nodige stof opwaaien.  

Totdat de wet daadwerkelijk op het onderhavige punt is gewijzigd is de gang naar de Directie Arbeid geïndiceerd. Werkgevers dienen zich er daarbij overigens bewust van te zijn dat uit de richtlijnen van de Directie Arbeid volgt dat de Directie Arbeid doorgaans haar toestemming zal verlenen indien de werkgever aannemelijk maakt, bijvoorbeeld aan de hand van een objectieve medische keuring van de werkgever of een overzicht van toenemende ziekmeldingen, afnemende productie en dergelijke, dat de werknemer die zijn pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, geestelijk dan wel lichamelijk niet langer in staat is de bedongen arbeid te verrichten. Uit dit beleid kan worden afgeleid dat het enkele bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd onvoldoende is voor het verkrijgen van toestemming voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Mr Misha Bemer is sinds 2000 advocaat. In 2005 is hij in dienst getreden van HBN Law te Aruba. Hij voert een algemene, commerciële praktijk, waarbij de nadruk ligt op het procederen. Misha Bemer buigt zich voor de Ñapa over juridische onderwerpen die spelen op Aruba.

(Source: Napa / National Newspaper Amigoe)

10 October 2009

   
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.