1 januari 2012: inwerkingtreding Boek 10 BW, internationaal privaatrecht

Het internationaal privaatrecht was een slangenkuil van verschillende regelgeving, wetten en verdragen. Met de invoering van het nieuwe Boek 10 van het Burgerlijk Wetboek per 1 januari 2012 is een groot deel van de oude regelgeving in het internationale privaatrecht bijeengebracht tot een samenhangend en systematisch geheel.

Ook het internationale familie- en erfrecht zijn in Boek 10 opgenomen. Zo treft men er de conflictregels aan betreffende o.a. het huwelijk, huwelijksvermogensregime, echtscheiding, afstamming, naamrecht, adoptie, kinderbescherming, kinderalimentie en het internationale erfrecht. Veel verrassingen ten opzichte van de oude regelgeving zijn er niet, met uitzondering van het toepasselijke recht bij een internationale echtscheiding. Wie een verzoek tot echtscheiding in Nederland indient, krijgt te maken met het Nederlandse echtscheidingsrecht. Dat was vroeger anders en ingewikkeld; buitenlanders die een verzoek tot echtscheiding in Nederland indienden, kregen niet automatisch te maken met toepassing van het Nederlandse recht op hun scheiding. Een verbetering ten opzichte van de oude regelgeving!

mr. Annelies van Solinge en mr. Elseline van Lierop-Snuif, Van Benthem & Keulen

(Source: Van Benthem & Keulen)

31 january 2102

 

 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.