Handboek Mediation in Strafzaken

NETHERLANDS - Mediation verdient een grotere rol in het strafrecht. Dat zei Annemarie Penn-te Strake, lid van het College van procureurs-generaal, bij de presentatie van het boek Mediation in strafzaken gisteren. Zij nam het eerste exemplaar in ontvangst.

 
Dit eerste handboek over mediation in strafzaken is geschreven door Janny Dierx en vier andere auteurs. Zij brengen in kaart wat er in andere landen gebeurt op dit gebied en bepleiten een goed doordachte en stevige mediationpraktijk in de Nederlandse strafrechtspleging.
 
Penn-te Strake ziet mogelijkheden voor een ruimere inzet van mediation in het strafrecht. Hoewel zij bij zwaardere delicten dejuridiseren niet mogelijk acht sluit zij niet uit dat mediation daar parallel aan het strafproces gaat lopen. “Mediation geeft inspiratie en hoop”, zei Penn-te Strake. “Het zou prachtig zijn als mediation de recidive zou terugbrengen”.
 
Penn-te Strake kreeg niet één, maar drie exemplaren van het boek overhandigd. Janny Dierx: “Zo gaat het vaak in mediation: je krijgt meer dan je denkt.”
 
Vorig jaar liep in Amsterdam een succesvolle pilot mediation in strafzaken. Het Landelijk Overleg Voorzitters Strafsectoren nam daarop samen met het Openbaar Ministerie (OM) het initiatief voor vijf vervolgprojecten. Mediation past goed bij de ZSM-projecten (het ‘samen op snelle, slimme, selectieve, simpele en samenlevingsgerichte wijze’ afdoen van veelvoorkomende criminaliteit) en in het jeugdstrafrecht.
 
Sinds 1 januari heeft het OM de wettelijke opdracht om mediation te bevorderen (art. 51h van het Wetboek van Strafvordering). Mediation past ook in de meerjarenstrategie ‘Perspectief op 2015’ van het OM. In die strategie staat het slachtoffer centraal.
 
 
Mediation in strafzaken
 
Over het boek
 
Het boek gaat over de praktische toepassing van mediation in strafzaken en de daar bijbehorende spelregels. Bijvoorbeeld de manier waarop advocaten met mediation in strafzaken kunnen omgaan en hoe Officieren van Justitie en rechters rekening kunnen houden met de uitkomsten van geslaagde mediations.
 
Gesteld wordt dat politie, Openbaar Ministerie, rechters en andere justitiële professionals meer oog kunnen ontwikkelen voor de problemen die aan de aangifte ten grondslag  kunnen liggen en de nodige zaken naar mediation kunnen verwijzen. De mensen die bij de aangifte betrokken zijn, moeten soms de kans krijgen die problemen eerst zelf op te lossen. Ook brengt het boek de manieren in kaart waarop politie, OM en de aanbieders van bemiddeling (mediators in strafzaken) afspraken kunnen maken over de randvoorwaarden. Die afspraken gaan over de manier waarop wordt verwezen, de waarborgen waarmee mediation wordt omgeven (vrijwillige deelname, vertrouwelijkheid, procedurele rechtvaardigheid) en hoe er rekening wordt gehouden met de uitkomsten van de mediation.
 
In het boek staan de theoretische grondslagen, het internationale kader en de toepassingspraktijken in andere landen. Ook de recente ervaringen met het toepassen van mediation in strafzaken en de betekenis van huidige wetgeving in Nederland komen aan bod. Het boek geeft een overzichtelijke uitwerking van de samenhang tussen mediation in strafzaken en andere vormen van conflicthantering, gebaseerd op restorative justice (in het Nederlands: herstelrecht).
 
Mediation in strafzaken moet bij voorkeur niet als losse interventie worden toegepast. Er zijn betere resultaten te boeken als er in wijken en in organisaties al in een eerder stadium conflicthantering en bemiddeling wordt toepast. Het resultaat is dan namelijk dat er meer zaken al direct worden opgelost. Met als gevolg dat er minder zaken in het strafrecht belanden en je het strafrecht weer kan gebruiken waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is: als laatste redmiddel en niet als eerste impuls.
 
Een voorbeeld: agressie tegen hulpverleners. De overheid roept op om altijd aangifte te doen. In die zaken kun je regelmatig ook resultaat bereiken door het organiseren van een gesprek. In de Amsterdamse pilot speelt een zaak waarin de agressie tegen een medewerkster van Jeugdzorg na aangifte naar tevredenheid is uitgepraat met de veroorzaker. Het inzetten van mediation kan dus echt het verschil maken.
 
Doel van het boek is om bestaande kennis over herstelrecht in het algemeen te vergroten en de Nederlandse praktijk te verrijken met (kennis over) mediation in strafzaken. Het boek is daarom bestemd voor een brede doelgroep. Mediators, advocaten en rechters, het personeel in de rechtspraak en bij het Openbaar Ministerie, betrokkenen bij de Veiligheidshuizen, politiefunctionarissen, medewerkers van de reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, ambtenaren die werken op het gebied van welzijn, maatschappelijke ontwikkeling, openbare orde en veiligheid, studenten en alle anderen die met grensoverschrijdend gedrag en strafbare conflicten te maken hebben.
 
Over  de  auteurs  
 
Janny  Dierx  is  adviseur  en  mediator  en  kwam  voor  het  eerst  in  aanraking  met  mediation  in   strafzaken  en  andere  vormen  van  herstelrecht  op  in  Argentinië.  
Anneke  van  Hoek  is   criminologe  en  manager  bij  Stichting  Restorative  Justice  Nederland.  
John  Blad  is  verbonden  aan   de  Erasmus  Universiteit  Rotterdam  (Strafrecht  en  Criminologie)  en  hoofdredacteur  van  het   Tijdschrift  voor  Herstelrecht.
Stijn  Hogenhuis  is  een  ervaren  bemiddelaar  bij  conflicten  in  de   strafbare  sfeer  en  betrokken  bij  de  ontwikkeling  van  buurtbemiddeling  in  Nederland.  Suzanne   Jansen  werkt  bij  de  Rechtbank  Den  Haag  en  is  gespecialiseerd  in  herstelrecht  in  het   (internationale)  jeugdstrafrecht.
 
Janny Dierx en Anneke van Hoek [red.], Mediation in strafzaken. De praktische toepassing van restorative justice en herstelrecht, Den Haag: Sdu Uitgevers bv, 2012.
 
ISBN 978  90 1238 939 6
 
Prijs € 34,95

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.