Nieuwe wetgeving gebundeld

WILLEMSTAD — Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Lodewijk Rogier en buitengewoon hoogleraar Staatsrecht en staatkundige vernieuwing Arjen van Rijn hebben een nieuwe bundel over de wetgeving van Staats-en bestuursrecht van Curaçao samengesteld.

 
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 10 oktober 2010 uit de landen Nederland, Aruba, Curaçao en St. Maarten. De voormalige Nederlands-Antilliaanse eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba maken nu onder de noemer Caribisch Nederland deel uit van het Nederlandse staatsbestel. De nieuwe staatkundige situatie heeft grote gevolgen gehad op tal van terreinen, ook voor de wetgeving.
 
“Het is er niet gemakkelijker op geworden om de weg in en tussen al die verschillende stelsels te vinden. De behoefte aan overzicht en ordening is groot. De bundel wetgeving staats- en bestuursrecht voor Curaçao wil daaraan bijdragen door middel van een duidelijke focus. Zij bevat de belangrijkste regelingen op het terrein van het staats- en bestuursrecht alleen van het land Curaçao”, zo laten de samenstellers weten.
 
Deels gaat het daarbij ook om koninkrijksrecht en (samenwerkings)regelingen die op koninkrijksniveau zijn vastgesteld. Daarnaast zijn de constitutionele basisregelingen opgenomen van de entiteiten die samen met Curaçao het Koninkrijk vormen. Kennis hiervan is onontbeerlijk voor een goed begrip van het Curaçaose staats- en bestuursrecht en de plaats van Curaçao binnen het Koninkrijk als geheel.
 
De bundel bevat een selectie bedoeld voor het juridisch onderwijs aan de universiteit (UNA). De studenten beschikken aldus in één keer over de staats- en bestuursrechtelijke regelingen. “Minstens zo nuttig is de bundel echter ook voor elke praktijkjurist die de basisregelingen op het gebied van het staats- en bestuursrecht van Curaçao op een gemakkelijke manier binnen handbereik wil hebben.”

Auteur prof. mr. A.B. van Rijn,  prof.mr. L.J.J. Rogier
Druk 1
ISBN 9789013111378
Verschijningsdatum 23 jan 2013
Aantal pagina's 366

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.