Kinderrechten BES niet volgens norm VN-verdrag

BES-EILANDEN - De situatie waarin kinderen in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden opgroeien, voldoet niet aan het VN-Verdrag voor de rechten van het kind. Dat geldt ook voor de leefomstandigheden van kinderen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die sinds 2010 onder Nederlands bestuur vallen.

 
Dat concludeert Unicef na twee jaar onderzoek. Het is voor het eerst dat er een totaalbeeld is van de leefsituatie van de 90.000 kinderen op de eilanden.
 
De kindersterfte is relatief laag en de meeste kinderen volgen basisonderwijs. Maar geweld binnen het gezin is een veelvoorkomend probleem. Ook gezonde voeding en een veilige plek om te wonen blijken voor veel kinderen niet vanzelfsprekend.
 
Er zijn onvoldoende scholingsmogelijkheden en activiteiten voor kinderen op de eilanden. Speciale voorzieningen voor gehandicapten ontbreken.
 
De situatie van immigrantenkinderen noemt Unicef zorgelijk: zij hebben beperkte toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Professionals uit het onderwijs, politie en jeugdzorg spreken van huiselijk geweld, ernstige verwaarlozing, misbruik, incest, armoede en honger.
 
Sinds 2010 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden uit vier landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba vallen sindsdien onder Nederlands bestuur en moeten voldoen aan Nederlandse normen, ook op het gebied van jeugdzorg en kinderrechten.
 
Volgens onderzoeker en kinderrechtendeskundige Karin Kloosterboer moet er veel verbeteren in de samenwerking tussen de overheden en de maatschappelijke organisaties die verantwoordelijk zijn voor jeugdbeleid op de eilanden: "Een echt koninkrijk zorgt voor al haar kinderen."

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.