Eén bv is geen bv

Door Zuleika Lasten en Terrence Melendez in het Antilliaans Dagblad
 
Als ondernemer heeft uw bedrijf een juridische vorm nodig, een zogenaamde rechtsvorm. Praktijk leert dat de ondernemer op Curaçao vaak voor de eenmanszaak of de besloten vennootschap (‘bv’) als rechtsvorm kiest.
 
Welke rechtsvorm het beste bij uw bedrijf past, hangt echter van uw persoonlijke situatie af. Denk hierbij met name aan hoe u de aansprakelijkheid wilt regelen en welke rechtsvorm voordeliger is vanuit een fiscaal oogpunt.
 
Bij de eenmanszaak wordt u als ondernemer aansprakelijk gesteld voor alle handelingen en financiën van uw bedrijf. Bij faillissement kunnen schuldeisers dan ook aanspraak maken op uw privébezittingen, zoals uw huis en persoonlijke bankrekeningen. Indien u binnen gemeenschap van goederen bent getrouwd, kan ook uw partner financieel aansprakelijk worden gesteld voor de schulden van uw eenmanszaak.
 
Mede om het aansprakelijkheidsrisico te verminderen kiezen ondernemers er vaak voor om een bv (of naamloze vennootschap ‘nv’) op te richten. In tegenstelling tot bij de eenmanszaak, bent u in principe niet aansprakelijk voor de schulden van uw bv. U bent immers aandeelhouder van de bv en de bv is formeel de ondernemer, waardoor u als het ware een scheiding creëert tussen uw privébezittingen en uw bedrijf. Bij een eventueel faillissement of bij een rechtsvordering kan wel een beroep worden gedaan op het kapitaal dat u op de aandelen in de bv heeft gestort. Op Curaçao kan dit kapitaal echter zo laag als bijvoorbeeld 1 dollar zijn.
 
Om uw bv te vertegenwoordigen en namens haar contracten aan te gaan, kunt u als directeur van uw bv optreden. Op Curaçao is het niet vereist dat u hiervoor een bepaald minimum aan salaris verdient. Als directeur van uw bv kan u in uitzonderlijke situaties onbehoorlijk bestuur worden verweten, waardoor u alsnog in privé aansprakelijk kunt worden gesteld voor de schulden van de bv.
 
Als u eenmaal heeft gekozen om uw bedrijfsactiviteiten door middel van een bv uit te voeren, is het wellicht voordelig om een tweede bv aan uw ondernemingsstructuur toe te voegen. Daarom zullen wij in dit artikel uitleggen wat fiscalisten en andere adviseurs bedoelen met de stelling: ‘Eén bv is geen bv’.
 
In plaats van de aandelen in uw bv rechtstreeks te houden, is het vaak raadzaam om deze aandelen in een ‘tussen bv’ te stoppen; een zogenaamde houdstervennootschap of holding bv. U houdt dan de aandelen in de holding bv, die op haar beurt de aandelen heeft in de andere bv. In dit geval is de laatstgenoemde bv de werkmaatschappij en worden van daaruit de bedrijfsactiviteiten gevoerd. Het is dan ook deze ‘werk bv’ die de contracten met derden aangaat, producten aan klanten verkoopt dan wel diensten verleend en de overige dagelijkse ondernemingsactiviteiten voor haar rekening neemt.
 
Eén van de belangrijkste redenen om voor twee bv’s in plaats van één te kiezen, is om het aansprakelijkheidsrisico over twee bv’s te verspreiden. Indien u door middel van één bv uw bedrijfsactiviteiten uitoefent en in dezelfde bv uw ondernemingspand koopt, uw pensioenvoorziening vormt en winstreserve aanhoudt, loopt u het risico dat de schuldenaar ook op deze waardevolle bezittingen aanspraak kan doen bij, bijvoorbeeld, het faillissement van deze bv. De holdingstructuur maakt het voor u mogelijk om uw waardevolle bezittingen, zoals het bedrijfspand, de winstreserve, de patenten, de octrooien, de auto van de zaak en uw pensioenvoorziening onder te brengen in de aparte holding bv, terwijl enkel de operationele risicovolle bedrijfsactiviteiten in de werk bv zullen worden ondergebracht. Wanneer de werk bv failliet gaat, blijven uw waardevolle bezittingen op deze manier buiten schot in uw holding bv.
 
Ook fiscaal kan een holdingstructuur voordeliger zijn. Bijvoorbeeld, bij een enkelvoudige bv-structuur leidt een uitkering van dividend aan u in privé direct tot een heffing van 19,5 procent in de inkomstenbelasting. Deze heffing geldt ook wanneer u slechts één bv heeft en u de aandelen in deze bv verkoopt in het kader van een overname. 
 
De holdingstructuur biedt in voornoemde gevallen uitstel van belastingheffing. Dividenden die de werk bv aan de holding bv uitkeert worden in principe op grond van de deelnemingsvrijstelling niet belast bij de holding bv. U kunt dan vanuit de holding bv beslissen om het onbelast ontvangen dividend te herinvesteren in andere projecten zonder het geld eerst aan u in privé uit te keren en hierover inkomstenbelasting te betalen.
Bij een overname kan de holding bv de aandelen in de werk bv onbelast verkopen. De verkoopwinst die de holding hierbij realiseert wordt eveneens vrijgesteld van (winst)belasting door toepassing van de deelnemingsvrijstelling. Vooral dit aspect maakt de holdingstructuur aantrekkelijk voor wanneer u uw bedrijf op een fiscaal efficiënte wijze aan uw kinderen dan wel aan derden wilt overdragen. U blijft dan met uw holding bv over, waar uw pensioenvoorziening in is gevormd en welke tevens de waardevolle bezittingen heeft. Uw kinderen nemen dan de werk bv van u over en zetten de operationele bedrijfsactiviteiten daarin voort.
 
De holdingstructuur is ook voordelig wanneer het bedrijf groeit. U kunt dan diverse bedrijfsactiviteiten onderbrengen in verschillende werk bv’s van de holding bv. Ook kan de holding bv andere bv’s laten overnemen zonder dat dit gevolgen hoeft te hebben voor haar werk bv.
 
Indien u op het moment een enkelvoudige bv-structuur heeft, kunt u alsnog een holdingstructuur opzetten. Er zijn hier fiscale regelingen en voorwaarden voor waardoor u dit in beginsel fiscaal geruisloos kunt realiseren.
 
Bij het opteren voor een holdingstructuur moet u wel rekening houden met het feit dat hier additionele kosten aan zullen zijn verbonden. In plaats van één vennootschap moeten er namelijk twee vennootschappen worden opgericht en ook zullen de jaarlijkse administratiekosten en kosten voor jaarrekeningen toenemen. Echter, hiertegenover staan de eerder genoemde fiscale voordelen en de voordelen ten aanzien van het aansprakelijkheidsrisico.
 
Ongeacht of u een bedrijf wilt opstarten of reeds een bedrijf heeft, kunt u bovenstaande informatie in acht nemen wanneer u uw volgende stap bepaalt. Zoals hierboven is uitgelegd, is de gekozen ondernemingsstructuur van invloed op het aansprakelijkheidsrisico en de fiscale consequenties op korte en lange termijn. Let wel dat elke situatie uniek is en dat voor elk specifiek geval beoordeeld moet worden welke structuur het meest verstandig en voordelig is. Wij van PwC helpen u hier graag bij.
 
Zuleika S. Lasten, Tax Partner, en Terrence Melendez, Assistant Manager Tax, zijn werkzaam bij PricewaterhouseCoopers (PwC) Dutch Caribbean op Curaçao.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.