Rondetafelgesprek Vereniging Bestuurskunde Curaçao 15 december

WILLEMSTAD - De Vereniging Bestuurskunde Curaçao organiseerde op 15 december 2015 een “year end” rondetafelgesprek. Een van de thema’s was de Curaçaose economie.
 
Karel Frielink, advocaat en managing partner bij BZSE Curacao, hield hier bijonderstaande uiteenzetting.
 
 
"Tot de problemen waarmee Curaçao zich geconfronteerd ziet behoren onder andere:
  • Een slecht draaiende economie en dat al gedurende vele jaren (underperformance)
  • Hoge werkloosheid (jeugdwerkloosheid >30%)
  • Armoede: is een serieus probleem
  • Een ecologisch puinhoop (raffinaderij; koraal).
  • Te veel gericht op consumptie: daarvoor moeten producten uit het buitenland worden gehaald (deviezen ‘outflux’), terwijl een groot deel van de behaalde winsten buiten Curaçao wordt gestald.
 
Er zou eigenlijk een ‘radical economic reform ’ nodig zijn, die de ‘roots ’ van de problemen aanpakt. Dat is echter iets van de lange termijn. Dat vergt bovendien een mentaliteitsverandering. Dus eerst maar een sterke focus op een aantal projecten:
 
  • DOK: Daar moet een sterke strategische partner of overnamekandidaat voor komen. De locatie van Curaçao is bijzonder goed. Curaçao heeft ook een flinke eigen ‘work force’: mensen van locale bodem die (met hun handen) willen werken, maar wel moeten worden opgeleid. Daarover moet je afspraken maken met die kandidaat. Wellicht is scheepsreparatie en scheepsafbouw ook fiscaal te faciliteren. Het DOK zou weer een belangrijke motor van de economie kunnen worden. Daarmee bied je perspectief aan een grote groep Curaçaose jongeren die ‘eerlijk werk’ willen verrichten.
 
  • Toerisme: blijft een belangrijke pilaar van de Curaçaose economie, maar er wordt te weinig uitgehaald. Met een andere aanpak zouden de hotels USD 100 tot USD 120 meer per kamer kunnen verdienen. De focus moet (naast Europa) vooral op Amerika worden gericht. Amerikanen zijn bereid meer voor een kamer te betalen dan Europeanen. Denk aan de gouden driehoek: Jersey, Boston en NY. Richt je marketing op een straal van 10 tot 15 kilometer rond het vliegveld. Adverteren in Miami heeft geen zin; daar is het al warm. Maar Amerikanen kiezen doorgaans voor een grote, internationale brand (Marriott; Hilton), dus die hotels moeten op-en-top zijn qua infrastructuur en personeel. Voordeel op termijn is dat deze projecten zodanig interessant zijn voor investeerders dat voor de financiering niet langer een beroep op de overheid hoeft te worden gedaan.
 
  • Bullenbaai: is een ideale locatie voor op- en overslag van olie (en mineralen). Nu zie je deze activiteit vooral op St. Eustatius (NuCapital), terwijl Aruba ook allerlei plannen heeft. Curaçao heeft de opslagtanks, maar die moeten worden opgeknapt. Een no-brainer, die ook relatief weinig aan investeringen vergt.
 
  • Airport City: een prachtig en veelzijdig project. Sea Water Air Conditioning; Green Energy Production; Eco Park; R&D. Curaçao Space Expedition past daar ook bij: niet zozeer een belangrijke economische activiteit voor het Land, maar je zet er Curaçao internationaal mee op de kaart, en je hebt er een toeristische attractie bij, waaromheen je ook nog allerlei (interactieve) activiteiten kunt organiseren.
 
We roepen al jaren dat de tijd dringt en dat we aan de slag moeten, maar als we niet nog verder achterop willen raken moet er nu echt wel iets gebeuren. Mijn hoop is wat dat betreft gevestigd op de nieuwe minister van economische zaken."
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.