Commissaris, u zijt gewaarschuwd

Opinie door Etienne Ys 
In het nieuws deze dagen de asbestkwestie. Volgens notulen van 30 september 2015 was er een vergadering tussen de minister-president (MP), ENKELE (3) leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Refineria di Kòrsou (RdK) en alle (5) leden van de aan de MP gelieerde fractie in de Staten met een observerende rol (maar uit de notulen blijkt dat ze een participatieve rol hebben gehad).
 
De vergadering zou van informatieve aard zijn doch kan resulteren in een formele vergadering voor zover noodzakelijk. Het is dus geen aandeelhouders- noch een RvC-vergadering.
 
Het doet vermoeden dat de uitgenodigde RvC-leden hun benoeming hebben te danken aan de betrokken partij waardoor dit geval nog interessanter lijkt. Er zijn hier in het kader van rechtspersonenrecht en corporate governance een aantal merkwaardigheden te melden.
 
Ten eerste zijn een aantal RvC-leden hun boekje te buiten gegaan. Ze hebben buiten een RvC- of aandeelhoudersvergadering om een uitnodiging aanvaard om (gevoelige) informatie te delen over de vennootschap. De RvC-leden zijn dus op de stoel van de directeur gaan zitten. De RvC oefent als college (en dus niet de afzonderlijke of ENKELE leden daarvan) toezicht uit op de directie en staat deze bij met raad en advies. Het is de directeur van de vennootschap (en niet – ENKELE leden van – de RvC) die gerechtigd is om deze vennootschap te vertegenwoordigen en namens haar op te treden.
 
Het zou eerder voor de hand hebben gelegen om de directeur uit te nodigen om informatie in te winnen over de ontstane situatie. Ten tweede heeft de MP maar ENKELE van de commissarissen uitgenodigd om het asbestgeval te bespreken.
 
Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er buiten de aanwezigheid van de directeur een RvC-vergadering wordt belegd waarin bijvoorbeeld het functioneren van de directie wordt besproken en beslissingen worden genomen. In dat geval dienen ALLE (en niet maar ENKELE) leden van de RvC te worden opgeroepen volgens de procedures zoals voorgeschreven in de Statuten.
 
Merkwaardig is dat de MP tijdens de vergadering erkent dat hij niet op de stoel mag zitten van de RvC en dat de RvC op haar beurt niet op de stoel van de directie mag zitten maar beschouwt dit echter als een bijzonder geval en concludeert tot het geven van duidelijke instructies (aanbevelingen) aan het drietal RvCleden en die vermoedelijk daarna ook zijn opgevolgd.
 
En ten derde: in deze vergadering waarvoor maar ENKELE (en waarschijnlijk ook partijgezinde) RvC-leden alsmede de partijgelieerde fractie worden uitgenodigd, geeft sterk het vermoeden een partij-onderonsje te zijn waarbij de RvC-leden verantwoording afleggen over de gang van zaken binnen de vennootschap.
 
Dit geeft natuurlijk aanleiding om ernstig te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de RvC-leden. De RvC-leden beraadslagen en beslissen zonder last of ruggespraak. Bovendien is deze gang van zaken niet transparant jegens de andere vennootschapsorganen.
 
Commissaris, u zijt gewaarschuwd. Tot slot een opmerking van staatsrechtelijke aard. De MP heeft, door alleen zijn fractie uit te nodigen, slechts een gedeelte van de Staten geïnformeerd (of op zijn minst een voorsprong aan informatie gegeven).
 
De MP is verantwoording verschuldigd en heeft een informatieplicht jegens de Staten als een college van volksvertegenwoordigers. De MP mag hierin geen onderscheid maken tussen hem wel- en niet-gezinde Statenleden. De MP handelt hierdoor niet transparant, ondergraaft de toezichthoudende functie van de Staten en bemoeilijkt daardoor het functioneren van de volksvertegenwoordigers.
 
Natuurlijk mag de MP besprekingen voeren binnen de partij maar daarin mag hij (nog) geen informatie delen die niet openbaar is (lees: die niet met de Staten is gedeeld).
 
Etienne Ys (1962) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen waaronder fiscaal recht. Ys was belastinginspecteur bij de Nederlandse Belastingdienst en bij de Antilliaanse Belastingdienst, minister van Financiën van de Nederlandse Antillen, gedeputeerde van Curaçao en premier van de Nederlandse Antillen.
 
Amigoe

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.