Nieuw boek Caribisch personenrecht

Door mr. Karel Frielink
Het rechtspersonenrecht in de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden heeft de afgelopen jaren een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt.
Dat geldt in het bijzonder voor Curaçao en Sint Maarten, die sinds 10 oktober 2010 de status van autonoom land binnen het Koninkrijk hebben. In beide landen is bijvoorbeeld een volwaardig enquêterecht ingevoerd, dat direct tot bloei is gekomen. In Aruba staat de invoering van Boek 2 BW voor de deur.
 
In deze monografie wordt het rechtspersonenrecht systematisch besproken, mede aan de hand van vonnissen die in de Nederlands Caribische rechtsgebieden zijn gewezen. Naast een beschrijving van het geldende recht, geeft de auteur ook zijn visie op een aantal vraagstukken.
 
Deze monografie is bedoeld voor alle aankomende juristen (studenten) en voor juristen die in de praktijk met het rechtspersonenrecht in aanraking komen, zoals advocaten, notarissen, overheidsjuristen, bedrijfsjuristen, bankjuristen, fiscalisten en juristen verbonden aan trustkantoren. Daarnaast is de monografie nuttig voor rechtswetenschappers alsmede voor bestuurders, toezichthouders, aandeelhouders, leden en anderen die bij het functioneren van rechtspersonen zijn betrokken.
 
Het boek is te bestellen bij Wolters Kluwer.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.