Bundel rechtspraak bestuurdersaansprakelijkheid Nederlands Caribisch rechtspersonenrecht verschenen

WILLEMSTAD - Onlangs is een unieke bundel rechtspraak bestuurdersaansprakelijkheid Nederlands Caribisch rechtspersonenrecht verschenen, samengesteld en van commentaar voorzien door advocaat Karel Frielink.
 
De rechtspraakbundel bevat rechtspraak inzake bestuurdersaansprakelijkheid. Naast bekende uitspraken van de Hoge Raad is er ook ruim aandacht voor (niet eerder gepubliceerde) rechterlijke uitspraken uit de Caribische delen van het Koninkrijk. De uitspraken zijn door Frielink van commentaar voorzien. Bovendien bevat het boek tal van voetnoten met verwijzingen naar literatuur en andere rechtspraak.
 
De bundel is in de eerste plaats samengesteld voor rechtenstudenten en praktijkjuristen in de Caribische delen van het Koninkrijk. De bundel voorziet in een behoefte. De bundel is echter ook interessant voor studenten, praktijkjuristen en rechtswetenschappers in Nederland. Dat komt omdat de normen waaraan rechters bestuurlijk handelen en nalaten toetsen binnen het Koninkrijk materieel gelijk zijn.
 
Karel Frielink is advocaat en partner bij BZSE Advocaten op Curaçao. Hij heeft zich gespecialiseerd in het ondernemings- en effectenrecht. Hij heeft als gastdocent enkele jaren internationaal privaatrecht (2000 – 2002) en ondernemingsrecht (2008 -2011)
gedoceerd aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Sinds 2016 is hij gastdocent Verdiepend ondernemingsrecht aan de University of Curaçao. Frielink is annotator financieel recht bij en lid van de kernredactie van ‘Jurisprudentie Onderneming & Recht’ (JOR), lid van de redactie van ‘Tijdschrift Financieel recht in de Praktijk’ (FRP) en lid van de redactie van het ‘Caribisch juristenblad’ (Cjb).
 
Eerder verscheen van zijn hand de monografie 'Kort begrip van het Nederlands Caribisch Rechtspersonenrecht' (Deventer: Wolters Kluwer 2017, 370 p.) Ten slotte schrijft hij over uiteenlopende onderwerpen op Karel’s Legal Blog (www.curacao-law.com). Daar is ook een overzicht van al zijn wetenschappelijke publicaties te vinden (www.curacao-law.com/wetenschappelijke-publicaties/) alsmede van zijn lezingen en presentaties (http://www.curacao-law.com/presentaties-karel-dutch/).

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.