Bundel rechtspraak bestuurdersaansprakelijkheid Nederlands Caribisch rechtspersonenrecht verschenen

WILLEMSTAD - Onlangs is een unieke bundel rechtspraak bestuurdersaansprakelijkheid Nederlands Caribisch rechtspersonenrecht verschenen, samengesteld en van commentaar voorzien door advocaat Karel Frielink.
 
De rechtspraakbundel bevat rechtspraak inzake bestuurdersaansprakelijkheid. Naast bekende uitspraken van de Hoge Raad is er ook ruim aandacht voor (niet eerder gepubliceerde) rechterlijke uitspraken uit de Caribische delen van het Koninkrijk. De uitspraken zijn door Frielink van commentaar voorzien. Bovendien bevat het boek tal van voetnoten met verwijzingen naar literatuur en andere rechtspraak.
 
De bundel is in de eerste plaats samengesteld voor rechtenstudenten en praktijkjuristen in de Caribische delen van het Koninkrijk. De bundel voorziet in een behoefte. De bundel is echter ook interessant voor studenten, praktijkjuristen en rechtswetenschappers in Nederland. Dat komt omdat de normen waaraan rechters bestuurlijk handelen en nalaten toetsen binnen het Koninkrijk materieel gelijk zijn.
 
Karel Frielink is advocaat en partner bij BZSE Advocaten op Curaçao. Hij heeft zich gespecialiseerd in het ondernemings- en effectenrecht. Hij heeft als gastdocent enkele jaren internationaal privaatrecht (2000 – 2002) en ondernemingsrecht (2008 -2011)
gedoceerd aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Sinds 2016 is hij gastdocent Verdiepend ondernemingsrecht aan de University of Curaçao. Frielink is annotator financieel recht bij en lid van de kernredactie van ‘Jurisprudentie Onderneming & Recht’ (JOR), lid van de redactie van ‘Tijdschrift Financieel recht in de Praktijk’ (FRP) en lid van de redactie van het ‘Caribisch juristenblad’ (Cjb).
 
Eerder verscheen van zijn hand de monografie 'Kort begrip van het Nederlands Caribisch Rechtspersonenrecht' (Deventer: Wolters Kluwer 2017, 370 p.) Ten slotte schrijft hij over uiteenlopende onderwerpen op Karel’s Legal Blog (www.curacao-law.com). Daar is ook een overzicht van al zijn wetenschappelijke publicaties te vinden (www.curacao-law.com/wetenschappelijke-publicaties/) alsmede van zijn lezingen en presentaties (http://www.curacao-law.com/presentaties-karel-dutch/).

Marinier krijgt drie maanden voor veroorzaken auto-ongeluk

PHILIPSBURG/ARNHEM – Meer dan een jaar na dato krijgt Patricia Lynch naar eigen zeggen eindelijk erkenning: de Nederlandse marinier die haar in de nacht van 4 mei 2019 meesleepte in een auto-ongeluk op Sint-Maarten, krijgt drie maanden militaire detentie.

Kabinet verlengt steunpakket voor Caribisch Nederland

DEN HAAG - Het kabinet heeft besloten om het steun- en herstelpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, met nog eens negen maanden te verlengen tot 12 juli 2021.

CFT warns St. Maarten that loan is illegal

THE HAGUE--The Committee for Financial Supervision (CFT) on Monday admonished St. Maarten Finance Minister Ardwell Irion for issuing a loan on the local capital market without prior permission.