Lezing President Hoge Raad der Nederlanden: Schouders onder de rechtsstaat

NETHERLANDS - Mr. Geert Corstens, president van de Hoge Raad der Nederlanden, hield vrijdagavond 23 november 2012, tijdens de derde editie van de Nacht van de Rechtsstaat, een lezing getiteld “Schouders onder de rechtsstaat” (zie hieronder).  Bij deze Nacht van de Rechtsstaat gaan rechtsgeleerden, filosofen, journalisten, politici en het publiek met elkaar in discussie over de democratische rechtsstaat.

 
Corstens opende de Nacht van de Rechtsstaat, het door multicultureel instituut Forum georganiseerde evenement met dit jaar als thema de ‘gedragenheid van de rechtsstaat’.
 
Enkele citaten uit zijn lezing:
 
“Uitlatingen van vertegenwoordigers van de verschillende staatsmachten moeten niet ondermijnend werken op het publieke vertrouwen in de instituties van de rechtsstaat. Op de vertegenwoordigers van bestuur en wetgever en op de rechterlijke macht rust daarom de verantwoordelijkheid zich ook bij incidenten gematigd uit te laten.”
 
“Dit wil niet zeggen dat op de rechter geen kritiek zou mogen worden geuit, voor kritiek staat de rechterlijke macht open: sterker nog, het hele stelsel van beroepsmogelijkheden is gegrond op het besef van de feilbaarheid van de rechter. Kritiek houdt ons scherp, maar in het publieke debat moet die kritiek worden geuit met respect voor de positie van de rechter. Ontijdige of onbesuisde kritiek beschadigt de rechterlijke macht en kan het machtsevenwicht in de rechtsstaat verstoren. Herinnert u zich de vorige Italiaanse premier die er een gewoonte van maakte te fulmineren tegen de rechterlijke macht. Hij noemde "aanklagers en rechters de kanker van de democratie": ja, precies zoals het stemrecht dat is en Pino de schuld is van de economische crisis, du-uh, zou de eerste de beste bijdehante puber daaraan toevoegen. Het voorbeeld van Berlusconi klinkt misschien nog ver weg, maar ook politici van eigen bodem bepleitten ontslag van rechters bij hun onwelgevallige uitspraken. Dat brengt het voorbeeld uit de Amerikaanse senaat waarmee ik zojuist begon, toch opeens verrassend dicht bij huis.”
 
“Dat wíj leven in een democratische rechtsstaat is een groot voorrecht. Onze rechtsstaat is een verworvenheid, geen luxe. Ik bezigde eerder een uitlating die kritisch werd ontvangen. Toch herhaal ik die hier en herinner aan de inzet van Nederlandse militairen bij vredesmissies. De rechtsstaat is het waard om voor te sterven.”
 
 

Vestiging Curaçao Hof van Justitie gesloten op vrijdag 3 juli 2020

WILLEMSTAD– De vestiging Curaçao van het Hof van Justitie is op vrijdag 3 juli 2020, de dag na Dia di Bandera, gesloten. Het personeel heeft een arbeidstijdverkorting dag (ATV).

Universiteit van Curaçao start nieuwe opleiding International Hospitality & Tourism Management

WILLEMSTAD - De Faculteit der Sociale en Economische Wetenschappen van de Universiteit van uraçao Dr. Moises da Costa Gomez start in augustus 2020 met een nieuwe opleiding: Bachelor in International Hospitality & Tourism Management.

Unanimous support for law to restore Statia democracy

THE HAGUE/STATIA--The Second Chamber of the Dutch Parliament on Tuesday unanimously approved the law proposal to phase out Dutch supervision and gradually restore democracy in St. Eustatius.