Antilliaanse Juristen Vereniging verslag voorzitter 2012-2013

verslag voorzitter 2012-2013
 
Verenigingsjaar 2012-2013 was wederom een succesvol jaar! Het ledental blijft maar groeien. Inmiddels bedraagt het totaal aantal leden ca. 425. Ter vergelijking: in 2011 bedroeg het ledental ca. 315 en in 2010 ca. 280.
In drie jaar tijd is de vereniging dan ook met ruim 50% gegroeid! Antilliaanse juristen en daarbuiten, maar ook andere juridisch belangstellenden, hebben dus behoefte heeft aan een vereniging zoals de AJV.
  
De AJV organiseerde ook het afgelopen jaar veel lezingen, ging hip met Twitter en gaf Nieuwsbrieven uit, ondermeer gevuld met artikelen uit de juridische praktijk. De Nieuwsbrieven zijn actueel en van niveau. In elk geval van een dusdanige kwaliteit dat ook de bibliotheek van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie de Nieuwsbrieven voor haar archieven van groot belang acht. Kortom: indien u de ontwikkeling en de vorming van het Antilliaanse recht mede wenst te beïnvloeden, dan is de Nieuwsbrief daarvoor het medium!
 
Activiteiten
Het afgelopen verenigingsjaar organiseerde het bestuur in totaal 8 activiteiten:
 
- de ALV op 7 juni 2012 op de gezellige patio bij HBN Law met de lezing “Belastingrecht voor Dummies” door Xandra Kleine. Xandra vatte het belastingrecht voor de dummies onder ons helder samen;
 
- de Lezing “Kunst en Recht” op 18 oktober 2012 in Gallery Alma Blou, Landhuis Habaai. Rene Klomp (juridisch adviseur in Nederland), Carine Jaench en Freeke Kunst spraken die avond levendig over ondermeer kunstveilingen. De avond werd vlot begeleid door moderator Ayla Jesus. Freeke Kunst organiseerde ter plekke een veiling en bracht een mede door haar zelf ontworpen schilderij van Mona Lisa/Judeska (“Dino Show”) in. Een groot succes! Het schilderij hangt in het stadhuis en is te bewonderen op afspraak.
 
het Tweeluik Bestuursrecht.
- Op 8 november 2012 sprak Prof. Konijnenbelt onder het dak van de rechtsprekende macht over de “wetgever als rechtgever”.
- De rechtsprekende macht in de persoon van mr. De Haan, sprak op 29 november 2012 in het neutrale Kura Hulanda over het einde van het poco poco beginsel;
- de traditionele “nieuwjaarsborrel” met de OVA, VAB en dit jaar ook de Jonge Balie op 11 januari 2013 te Landhuis Bloemhof. De prachtige locatie werd enorm druk bezocht, zelfs niet-leden wilden binnendringen op deze sfeervolle en uitstekende borrel. Overigens is het de laatste 5 jaar de AJV geweest die deze borrels steeds organiseerde. De overige verenigingen sluiten hier graag bij aan en betalen na afloop ieder een deel van de rekening;
 
het Tweeluik Strafrecht.
- Mirto Murray sprak bevlogen over “kapstokken, knechten en gangsterliefjes”. Het publiek, strafjuristen en civilisten, was bijzonder enthousiast over de redenaarskunsten van deze spreker. Cartoon tekenaar Bas Jussen illustreerde de aankondiging van deze lezing met een schitterende Curaçaose versie van Bonnie & Clyde. Bas Jussen tekent ondermeer ook in het AD.
- Op 23 april 2013 volgde het tweede deel van het Tweeluik Strafrecht met de lezing door prof. De Doelder geassisisteerd door mr Verbaan. De lezing vond plaats in de grote zaal van het Hof, inmiddels een van de favoriete AJV locaties vanwege de beroemde homemade loempia’s en saus van Rosie. Rosie’s loempia’s zijn dan ook naast de sprekers een belangrijke publiekstrekker.
 
- Vandaag de laatste borrelactiviteit van dit verenigingsjaar. Het nieuwe verenigingsjaar gaat direct weer van start op donderdag 6 juni as. met een lezing over de Isla met als titel: “De ISLA in rook op? Een juridische zoektocht langs een erfenis uit het verleden.” Prof. Rogier van de Erasmus Universiteit en Prof. Barkhuyzen van de Universiteit Leiden zullen hier spreken. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Leiden.
 
Scriptieprijs
Voor de derde achtereenvolgende keer werd ook dit jaar de AJV-scriptieprijs uitgereikt. Op 26 juni 2012 ontving Araceli Sprockel deze prijs voor haar scriptie over resocialisatie als middel in het jeugdstrafrecht. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden. Tevens worden de scripties van de winnaar en de overige genomineerden op de AJV-website gepubliceerd.
 
CJB
Het Carbisch Juristenblad wilde ik ook dit jaar niet onvermeld laten. Sinds vorig jaar is het CJB voor alle AJV leden via onze website www.ajv.an onder members login gratis toegankelijk dankzij een abonnement van de AJV zelf. Een individueel lidmaatschap op het CJB bedraagt 50 € (ca. Naf. 115,-). Kortom uw lidmaatschap heeft u er inclusief de borrel vanavond na afloop, weer direct uit! In dit verband wil ik nog noemen dat de contributie als heel wat jaren, mogelijk al 10 jaar of zelfs langer, steeds gelijk is gebleven
 
Het nieuwe verenigingsjaar
De AJV heeft het afgelopen jaar weer laten zien dat ook Curaçao meer dan voldoende juridische sprekers kent. Het streeft er dan ook naar ook in de toekomst sprekers van eigen bodem te zullen blijven vragen voor lezingen/symposia. Maar ook sprekers van buiten Curaçao ziet de AJV graag. Zo tracht het bestuur in het najaar Boris Dittrich (de bekende oud-politicus) te laten spreken over mensenrechten.
 
Tot slot
Na 5 jaar bestuurslid te zijn geweest, waarvan 4 jaar voorzitter, wordt het tijd om het voorzitterschap over te dragen. Nieuwe impulsen houden een vereniging levendig. Ingeborg Meijer heeft zich voor deze functie kandidaat gesteld. Ingeborg is vorig jaar tot het bestuur toegetreden en heeft zich direct vol overgave en enthousiasme in het bestuur gestort. Ingeborg heeft een groot sprekersnetwerk, is creatief en barst van ideeën. Ik sta dan ook volledig achter haar kandidatuur! Uiteraard staat het u ook vrij om haar en de rest van het bestuur te blijven voeden met uw eigen ideeën, thema’s, sprekers etc.
 
De voorzitter,
Caroline Fiévez
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.